18 Mayıs 2024 Cumartesi

BAKANLIK DESTEĞİYLE YETİŞTİRİCİ OLD

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Uzman Eller projesinden faydalanarak hibe ile 4 büyükbaş hayvan satın alan 21 yaşında ki Yüsra Basatemur, Amacının işletmesini büyütmek ve ülke ekonomisine katkı sağlamak olduğunu söyledi.

13 EKİM 2022 PERŞEMBE 09:33
0
1316
0
AA aa
BAKANLIK DESTEĞİYLE YETİŞTİRİCİ OLD

Bingöl'ün Sancak Beldesi'ne bağlı Sudüğünü köyünde ikamet eden 21 yaşındaki Yüsra Basatemur, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın “Uzman Eller” projesinden faydalanarak hibe ile 4 büyükbaş hayvan satın aldı. Amacının işletmesini büyütmek olduğunu söyleyen Basatemur, “Amacım ülke ekonomisine katkı sağlamak” dedi. 
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ilk defa sadece üniversitelerin tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri mezunlarına yönelik başlatmış olduğu “Kırsal Kalkınmada Uzman Eller” projesinden yaralanan 21 yaşındaki Yüsra Basatemur, genç yaştaki birçok kadına örnek olacak şekilde yetiştiricilik yapmaya başladı. 
Laborant ve Veteriner Sağlık Bölümü'nden geçtiğimiz yıl mezun olan Basatemur, kendi işini kurmak için arayışa girdi. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün web sayfasında “Kırsal Kalkınmada Uzman Eller” projesini gören Basatemur, kuruma giderek uzmanlardan bilgi aldı. 
Hazırladığı projesi bakanlık tarafından onaylanan ve hibe desteği alan Basatemur, köylerindeki ahırlarında beslemek üzere 4 gebe büyükbaş hayvan aldı. 
Her sabah erken saatte kalkıp büyükbaşların yemini, suyunu ve tımarını yapan Basatemur, daha sonra onları köylerindeki otlak alanlara salıp, akşam saatlerinde yeniden ahıra yerleştiriyor. 
Büyükbaşların gebe olduğunu ve yaklaşık 4 ay sonra doğum yapacaklarını söyleyen Basatemur, kısa zamanda 8 hayvanı olacağını söyledi. 
Basatemur, “Sancak Sudüğünü köyünde ikamet etmekteyim. Laborant ve Veteriner Sağlık Bölümü mezunuyum. Mezun olduktan sonra iş arayışına girdim, kendim bir iş açmak istedim. Tarım il müdürlüğünün web sayfasında Kırsal Kalkınma Uzman Eller projesini gördüm.  Onun için tarım müdürlüğüne gittim ve proje hakkında bilgi sahibi oldum. Bana oradaki çalışanlar, mühendisler bu konu hakkında bilgi verdiler. Benim bir proje sunmamı istediler ve projem de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylandı. Ben büyükbaş hayvancılığı yapmak istedim, 4 büyükbaş hayvan aldım. Şuan da hayvanlarımız gebe, seneye bunlar 8 tane olacak” dedi. 
“KENDİ İŞİMİ BÜYÜTMEK İSTİYORUM, KADINLARA İSTİHDAM YARATMAK İSTİYORUM”
İşini büyütmeyi ve kadınlara istihdam alanı oluşturmayı hedeflediğini söyleyen Basatemur, ülke ekonomisine de katkı sunmak isteğini belirtti. 
Basatemur, “Benim amacım ülke ekonomisine katkı sağlamak, kendi işletmemi daha çok büyütmek. İleri işveren olabilmek. Bu konuda kadınlara verilen destekten dolayı teşekkür ediyoruz. Kendi işimi büyütmek istiyorum, kadınlara istihdam yaratmak istiyorum. Onlara örnek olabilmek ve beni örnek almalarını da isterim. Bugün ülkemizde kadınlara pozitif ayrımcılık olduğu için ve bende onların biri olduğum için çok teşekkür ediyorum, çok gurur duyuyorum” şeklinde konuştu. 
27 ADET HİBE SÖZLEŞMESİ İMZALANDI”
“Kırsal Kalkınmada Uzman Eller” projesinde Bingöl'de 27 kişinin yararlandığının altını çizen Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Burhan Bahadır, “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi programı kapsamında, Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi ülkemizde ilk defa İzmir, Amasya, Düzce ve Mardin illerinde uygulamaya konulmuştur. Projenin başarılı çıktıları alınınca proje, bakanlığımız tarafından 81 ilde uygulanmaya başlanmıştır. Projeye üniversitelerin lisans ve ön lisans bölümlerinden olan tarım, hayvancılık, orman, su ürünleri ve gıda bölümlerinden mezun olanlar başvurabilmektedir. İlimizde de toplamda 27 adet hibe sözleşmesi bu anlamda imzalanmıştır. İlimizde uygulanan projeler 13 adet büyükbaş hayvancılık projesi, 7 adet küçükbaş hayvancılık ve 9 adet arıcılık projesidir. Özellikle bu bölümlerden mezun olan arkadaşlarımız, sürdürülebilir tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin kırsal alanlarda gerçekleşmesi adına üniversitelerde edinmiş oldukları bilgileri, bu anlamda çiftçilerimize ve yetiştiricilerimize aktarmış olacaklardır. Gerek duydukları bilgileri uzman arkadaşlarımızla onlara iletmekteyiz ve onları sürekli ziyaret etmekteyiz” dedi. 
Yüsra'nın birçok çiftçiye örnek olacağını söyleyen Dr. Bahadır, “Yüsra kardeşimiz büyükbaş hayvancılık projesinden hibe sözleşmesi imzalayarak bu projeden faydalanmıştır. Kardeşimiz, üniversiteden edinmiş olduğu bilgileri de çiftçilerimize ve yetiştiricilerimize aktararak burada sürdürülebilir hayvancılık faaliyetlerinin devam etmesi adına güzel bir örnek oluşturacaktır” diye konuştu.

HABER:SİNAN ATAN

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.05.2024
17:39
BİNGÖL`DE `KENGER SAKIZI YAPIMI ` KAYIT ALTINA ALINACAK
BİNGÖL'DE 'KENGER SAKIZI YAPIMI ' KAYIT ALTINA ALINACAK
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
16:38
DOĞA YÜRÜYÜŞÜ YAPILDI
DOĞA YÜRÜYÜŞÜ YAPILDI
Gençlik Haftası etkinlikleri kapsamında Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü koordinesinde doğa yürüyüşü etkinliği yapıldı.
17.05.2024
13:16
KAMUDA TASARUF TEDBİRLERİ  RESMİ GAZETE`DE YAYINLANDI
KAMUDA TASARUF TEDBİRLERİ RESMİ GAZETE'DE YAYINLANDI
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
17.05.2024
13:06
BİNGÖL`DE GÖSTERİ VE YÜRÜYÜŞLER 4 GÜN YASAKLANDI
BİNGÖL'DE GÖSTERİ VE YÜRÜYÜŞLER 4 GÜN YASAKLANDI
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
16.05.2024
18:30
TARIMSAL UYGULAMA MERKEZİNDE HAYVANSAL ÜRÜNLER ELDE EDİLECEK
TARIMSAL UYGULAMA MERKEZİNDE HAYVANSAL ÜRÜNLER ELDE EDİLECEK
Bingöl Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezinde hayvansal ürünlerin elde edilmesi için ilk adım atıldı. Büyükbaş hayvanların getirildiği merkezde, hem süt ve süt ürünlerinin üretimi yapılacak hem de akademisyenler ile öğrenciler için uygulama alanı olacak.
16.05.2024
17:57
BİNGÖL`DE 33 ŞEHİDİN ANITINA KARANFİL BIRAKITI
BİNGÖL'DE 33 ŞEHİDİN ANITINA KARANFİL BIRAKITI
Bingöl'de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı birimlerde eğitim gören gençler, 33 şehidin anıtını ziyaret ederek hem karanfil bıraktı hem de Kur'an-ı Kerim okudu.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın