18 Mayıs 2024 Cumartesi

BİNGÖL, PİLOT İL OLSUN

Mimar ve Mühendisler Grubu Bingöl İl Temsilcisi Yüksek İnşaat Mühendisi M. Sıddık Baki, Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu Fay hatlarının kesişim noktasında yer alan Bingöl'ün Türkiye'nin Yeni Afet Projeksiyonunda Pilot İl Olmalı dedi.

01 MART 2023 ÇARŞAMBA 18:54
1
1089
0
AA aa
BİNGÖL, PİLOT İL OLSUN

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler binlerce cana mâl oldu. Türkiye tarihinin en büyük felaketlerinden biri olan bu depremlerin yaralarını sarmak uzun bir süre alacak. Bilim adamları, deprem kuşağında yer alan Türkiye'de yeni sarsıntıların kapıda olduğu konusunda uyarıyor. Dikkat çekilen bölgelerden biri de Bingöl. Mimar ve Mühendisler Grubu Bingöl İl Temsilcisi Yüksek İnşaat Mühendisi M. Sıddık Baki'den dikkat çeken bir çağrı geldi. Baki: “Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu Fay hatlarının kesişim noktasında yer alan Bingöl'ün ‘Türkiye'nin Yeni Afet Projeksiyonunda Pilot İl Olması' gerektiğini söyledi.

“İlgili Bakanların açıklamaları doğrultusunda Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün güncel fay harita çalışmaları, AFAD Başkanlığının il afet risk planlarının güncellemesi, yapı stoklarının fay yasası çerçevesinde; hem geoteknik zemin etütleri, hem de yapı risk analizleri çalışmaları, şehrin gelişmeye müsait yeni yerleşim bölgelerinin belirlenmesi ve tarım arazilerinin korunması gibi doğru modellerin oluşturulması altyapısının sağlıklı oluşturulması ile, ülkemize model olacağını düşündüğüm Bingöl ilimizin Yeni Afet Önleme Projeksiyonuna Pilot İl olarak alınması kanaatindeyim” diyen Baki'nin konu ile alaklı açıklaması ise şu şekilde: “6 Şubat 2023 tarihinde Sofalaca-Şehitkamil-Gaziantep merkez üssünde yerel saat ile 04:17'de aletsel büyüklüğü 7.7 olan birinci büyük deprem ve yine aynı tarihli saat 13:24'de Ekinözü-Kahramanmaraş merkez üssünde aletsel büyüklüğü 7.6 büyüklüğünde olan ikinci büyük depremle ülke olarak sarsıldık. Bu depremlerden 15 gün sonra bilim insanlarımız tarafından artçı olmayan yeni bir deprem olarak nitelendirilen başta 6.4 büyüklüğünde olan Hatay depremi ve günümüze kadar devam eden irili ufaklı artçı sarsıntılar ile bölgedeki insanlar korku ile zor günler geçirmektedirler. Şu ana kadar açıklanan resmi rakamlarla 45 bin vatandaşımızı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşamaktayız. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Yaklaşık 3 milyon insanı evsiz bırakan depremin yaralarını devlet ve millet el ele beraber saracağımıza inanıyorum”

“Depremlere hazırlıklı mıyız? Yapılarımız sağlam mı? Şehirlerimiz güvenli mi?”

“Kahramanmaraş depremleri bütün ülkede depremlere hazırlıklı mıyız?, yapılarımız sağlam mı?, şehirlerimiz güvenli mi?, gibi tartışmaları beraberinde getirdi. Bingöl ilimiz de bu tartışmaların en yoğun yaşandığı şehirlerin başında gelmektedir. Ülkemiz bir deprem ülkesi ve 1900-2023 yılları arasında ülkemizde depremden hayatını kaybeden insan sayısı, 87 bin olarak kayıtlarda yer almaktadır. Bingöl ilimizin konumunun, Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu Fay hatlarının kesişim noktasında yer alması, hatta bu fay hatlarının üzerinde ciddi bir yerleşime sahip olunması, geçmiş yıllarda yaşadığı depremlerden dolayı ve ayrıca bilim insanlarının sürekli olarak bu faylarda ciddi bir enerji biriktiğinden bahsetmesi, ilimizi tartışmaların merkezi haline getirmiştir”

“Bingöl'de yenilenmeyen hatırı sayılır yapı stokları mevcut”

“İlimizde en son 2003 yılında 6.4 büyüklüğünde büyük ölçekte bir deprem meydana gelmiş ve 176 vatandaşımız vefat etmiştir. Bu deprem sonrası şehrimizin özelikle 2012-2018 yılları arasında gerek kamu yapılarında gerek vatandaşlara ait yapılarında büyük ölçekte bir kentsel dönüşüm ve yenilenme süreci olmuştur. Ancak halen hem il merkezi hem de ilçelerimizde yenilenmeyen hatırı sayılır yapı stokları mevcuttur.  Burada yenilenmeyen yapıların risk boyutu yüksek olmakla beraber yeni yapıların da Kahramanmaraş depremindeki örnekleriyle bilimsel gerçekler ışığında incelenmesi önem arz etmektedir. Nitekim ülkemizde fay hatları üzerine ve ne kadar mesafe yaklaşımına yapı yapılacağı ile alakalı herhangi bir uygulama yoktur, ayrıca yapılan yapıların zemin etütlerinin de Kahramanmaraş depremi gerçekleri ışığında bilimsel olarak tekrar incelenmesi gerektiği kanaatindeyim. 2020 yılında dünyanın karşı karşıya kaldığı Covid-19 salgınında ve 2022 yılı Ukrayna-Rusya savaşı tahıl krizinde yine gözlemlediğimiz tarım arazilerinin önemini ve tarım arazilerinde yapılaşma riskini de göz önünde bulundurmalıyız”

“Tüm bakanlıklar önemli çıkarımlar yapacaktır”

“Ülkemiz Kahramanmaraş depremlerinin yaralarını sararken, hükümet yetkililerinin gelecek dönem afet önleme yaklaşımlarından ders çıkardıklarını düşünmekteyim. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat KURUM'un ‘Fay Yasası' ile fay hatları üzerinde gerçekleşen yapılaşmaların önüne geçilmesi, mevcutta var olanların ise kentsel dönüşümle yıkılarak vatandaşların daha güvenli bölgelere taşınması üzerinde çalışmalarının sürdüğünü ve fay hatlarına en az 500- 600 metreden aşağı yaklaşmayacağız beyanları, yine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih DÖNMEZ'in Maden Tetkik Arama (MTA) kurumunun ülkemiz fay hatlarının güncellenmesi üzerine çalışmalarının başladığını ve hızlı bir şekilde devam edeceğini dile getirmesi önemli adımlardır. Önümüzdeki süreçte hem Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının, hem de AFAD Başkanlığının, Kahramanmaraş depremleri ile alakalı önemli çıkarımlar yapacağını düşünmekteyim. Ülkemizde maalesef acılardan ders çıkarmadığımız için faturası da ağır olmaktadır, 2020 yılında Elâzığ ilin yaşamış olduğu büyük deprem sonrası Kahramanmaraş “il afet risk azaltma projesi” kapsamında pilot il seçilmesine karşın, bu önleme planının ya yapılmadığını ya da sağlıklı bir şekilde uygulanmadığını maalesef 3 yıl sonra gerçekleşen depremle görmüş olduk”

“Bingöl ilimizin yeni afet önleme projeksiyonuna pilot il olarak alınması gerekir”

“Yukarıda kısaca bahsettiğim üzere, ilgili Bakanların açıklamaları doğrultusunda Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün güncel fay harita çalışmaları, AFAD Başkanlığının il afet risk planlarının güncellemesi, yapı stoklarının fay yasası çerçevesinde; hem geoteknik zemin etütleri, hem de yapı risk analizleri çalışmaları, şehrin gelişmeye müsait yeni yerleşim bölgelerinin belirlenmesi ve tarım arazilerinin korunması gibi doğru modellerin oluşturulması altyapısının sağlıklı oluşturulması ile, ülkemize model olacağını düşündüğüm Bingöl ilimizin Yeni Afet Önleme Projeksiyonuna Pilot İl olarak alınması kanaatindeyim”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.05.2024
17:39
BİNGÖL`DE `KENGER SAKIZI YAPIMI ` KAYIT ALTINA ALINACAK
BİNGÖL'DE 'KENGER SAKIZI YAPIMI ' KAYIT ALTINA ALINACAK
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
16:38
DOĞA YÜRÜYÜŞÜ YAPILDI
DOĞA YÜRÜYÜŞÜ YAPILDI
Gençlik Haftası etkinlikleri kapsamında Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü koordinesinde doğa yürüyüşü etkinliği yapıldı.
17.05.2024
13:16
KAMUDA TASARUF TEDBİRLERİ  RESMİ GAZETE`DE YAYINLANDI
KAMUDA TASARUF TEDBİRLERİ RESMİ GAZETE'DE YAYINLANDI
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
17.05.2024
13:06
BİNGÖL`DE GÖSTERİ VE YÜRÜYÜŞLER 4 GÜN YASAKLANDI
BİNGÖL'DE GÖSTERİ VE YÜRÜYÜŞLER 4 GÜN YASAKLANDI
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
16.05.2024
18:30
TARIMSAL UYGULAMA MERKEZİNDE HAYVANSAL ÜRÜNLER ELDE EDİLECEK
TARIMSAL UYGULAMA MERKEZİNDE HAYVANSAL ÜRÜNLER ELDE EDİLECEK
Bingöl Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezinde hayvansal ürünlerin elde edilmesi için ilk adım atıldı. Büyükbaş hayvanların getirildiği merkezde, hem süt ve süt ürünlerinin üretimi yapılacak hem de akademisyenler ile öğrenciler için uygulama alanı olacak.
16.05.2024
17:57
BİNGÖL`DE 33 ŞEHİDİN ANITINA KARANFİL BIRAKITI
BİNGÖL'DE 33 ŞEHİDİN ANITINA KARANFİL BIRAKITI
Bingöl'de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı birimlerde eğitim gören gençler, 33 şehidin anıtını ziyaret ederek hem karanfil bıraktı hem de Kur'an-ı Kerim okudu.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın