26 Nisan 2024 Cuma

EN RİSKLİ İL BİNGÖL

Türkiye'nin, deprem açısından en riskli dördüncü ülke olduğunu belirten Boğatekin, Bingöl'ün Türkiye'deki 81 il içerisinde afetsellik yönünden ilk sırada yer aldığını, bu nedenle Bingöl ovasına yapılaşma izni verilmemesi gerektiğini söyledi.

10 MAYIS 2020 PAZAR 16:34
0
2055
0
AA aa
EN RİSKLİ İL BİNGÖL

İl Afet ve Acil Durum Müdürü M. Emin Boğatekin, 1 Mayıs 2003 depreminin 17. yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, Bingöl'ün deprem açısından Türkiye'deki en riskli il olduğunu belirtirken Cumhuriyet tarihinden itibaren Bingöl'de can kaybına neden olan 5 büyük depremin meydana geldiğini belirten Boğatekin, 1934'te 12 kişi, 1949'da 450 kişi, 1950'de 20 kişi, 1971'de 878 kişi ve son olarak 2003 yılında 6.4 büyüklüğündeki depremde 176 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

TÜRKİYE'DE 79 ÖLÜMCÜL DEPREM MEYDANA GELDİ

Türkiye ve Bingöl'ün afetselliği hakkında bilgi veren Boğatekin, “1900'den günümüze kadar dünyada meydana gelen depremler yönünden ülkemiz, 79 ölümcül depremle dünyada 4'üncü ülke konumunda. Türkiye'de 1900 yılından itibaren 79 ölümcül deprem meydana gelmiş ve bunlardan 5 tanesi bizzat ilimizde yaşanılmıştır. İlimizde gerçekleşen ölümcül depremleri, ülkemizde meydana gelmiş diğer ölümcül depremlere oranladığımızda Bingöl deprem afetselliği yönünden ilk sıralarda yer alıyor. Biz her zaman şunu söylüyoruz; “Deprem Öldürmez, Bina Öldürür”. Aynı zamanda Karlıova ilçemiz DAF ve KAF ana fay hatlarının kesiştiği bir bölgede olması nedeniyle birinci dereceden bir deprem bölgesinde yaşıyoruz” dedi.

“GEÇMİŞTE YAŞANILMIŞ BİR AFET BİRGÜN MUTLAKA TEKRARLANACAKTIR!”

İl AFAD Müdürlüğü olarak, “Geçmişte yaşanılmış bir afet bir gün mutlaka tekrarlanacaktır!” bilinciyle çalıştıklarını ifade eden Boğatekin, şunları söyledi: “Bugüne kadar 10 binlerce vatandaşımıza afet ve acil durumlar ile ilgili eğitimler verdik, kimi zaman bir okulda kimi zaman bir STK'da kimi zaman bir kamu kurumunda, kimi zaman bir camide hiç bıkmadan, usanmadan “Temel Afet Bilinci Eğitimlerimizi” vermeye devam ediyoruz. Ama şunu da çok iyi biliyoruz ki binalarımız depreme karşı dayanıklı yapılmazsa bizim vereceğimiz eğitimlerin de pek bir anlamı kalmıyor. Her şeyden önce binalarımızın kanunlara, yönetmeliklere, yapı kurallarına, zemin özelliklerine uygun bir şekilde yapılması gerekir.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın