19 Nisan 2024 Cuma

EN TATLI HASAT

Genç ilçesinin bin 800 rakımlı yaylasında konaklayan arıcılar için en tatlı hasat dönemi başladı. Arıcılar ise, sezonun bereketli geçmesinden dolayı mutlu olduklarını aktardı.

05 AĞUSTOS 2019 PAZARTESİ 13:56
0
2251
0
AA aa
EN TATLI HASAT

Genç ilçesinde yayla ve uygun arazilere yerleşen arıcılar, sezonun açılmasıyla bal hasadına başladı. Bu kapsamda Genç ilçesine bağlı bin 800 rakımlı Çotele yaylasında hasat yapan arıcılar, verimin geçmiş dönemlere göre bereketli olmasından dolayı mutlu. 

Arıcılar Birliğine kayıtlı 900 bal üreticisi 140 bin bin kovanda bal üretimine başlarken Üreticiler, havanın sıcak olması nedeniyle sabah erken saatlerde kovanları açarak sağım yapıyor. Üreticiler, kovanlardan topladıkları petekleri, çadırlarda sağım makinesiyle sağarak, satışa hazır hale getiriyor. 

Bingöl balının 2019 hasat mevsiminin başladığını belirten Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer, arıcıların hasattan memnun olduğunu söyledi. 

Üzer, “15 Temmuz'dan önce 900 üyemizle 140 bin arı kovanımızla yaylarımıza yerleşmiştik. 1 Ağustos itibariyle kent genelindeki sağımlarımız başladı. Genç ilçesine bağlı Çotele yaylasında sağım işlemini gerçekleştirdik. İlkbahar zayıf geçti ama şuan hasatlarımız iyi görünüyor. Bingöl balının coğrafi işaret alması için bu yıl başvurduk. Bilimsel olarak artık piyasaya süreceğiz inşallah. 2019 hasadımız başladı, sağımlarımız devam ediyor” dedi. 

"BAL ŞİFA ÖZELLİĞİ TAŞIYOR" 

Bingöl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alaattin Yüksel ise, “Bingöl, bal açısından zengin ve kaliteli bir il. 2 yıldır üniversite olarak bölgedeki arıcılarımıza destek veriyoruz ve bulunduğumuz alanda tamamen doğal, organik Bingöl balını hasat ediyoruz. Buradaki arıcılarımız genellikle yüksek yayla balı dediğimiz Türkiye'nin ve Bingöl'ün en kaliteli balını elde etmektedirler. Burası bir pilot havza. Etrafında herhangi bir yerleşim yeri yok, kimyasal madde müdahalesi yok, dolayısıyla izole edilmişti. Bu bölgeden elde edilen ballar, son derece kaliteli ve şifa özelliği de taşımaktadır” şeklinde konuştu. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın