29 Nisan 2024 Pazartesi

OKULLARDA ZAZACA SEÇMELİ DERS TERCİH EDİLMELİ

Varol; 'Okul idarecilerinin seçmeli ders sürecinde Zazaca dersinin seçilmesi hususunda öncü irade göstermelidirler. Eğer bugünkü çocuklarımız Zazaca'yı öğrenemezlerse yaklaşık 50 yıl içerisinde dünyada Zazaca konuşan insan sayısında çok ciddi azalmalar olur.'

14 ŞUBAT 2024 ÇARŞAMBA 12:42
42
7852
0
AA aa
OKULLARDA ZAZACA  SEÇMELİ DERS TERCİH EDİLMELİ

Her ay şehrin çeşitli sorunlarının masaya yatırılıp alanında uzman isimlerinin konuk edildiği Bingöl Sivil Toplum ve Dayanışma Platformu'nun şubat ayı olağan toplantısında Zazaca seçmeli ders konusu ve engellilerin yaşadığı sorunlar irdelendi.

Zaza Dili ve Zazaca Seçmeli Ders konularında bilgi vermek, ayrıca bu alanda yapılması gerekenleri paylaşmak için toplantıya konuk olan Bingöl Üniversitesi Öğretim Görevlisi Murat Varol, Zazaca'nın artık evlerde dahi konuşulmadığına dikkat çekti.

Zaza Dili hakkında bilgiler veren ve dilin ancak konuşularak ve bu alanda eser çalışmalarıyla yaşatılabileceği gerçeğine dikkat çeken Murat Varol; “Bir dil ne kadar kadim olursa olsun, ne kadar güzel özelliklere sahip olursa olsun kendi toplumu içerisinde değer görmezse ve ülkesi içerisinde para etmeyecek seviyede değersizliğe düşerse (hangi dil olursa olsun) kaybolmaya mahkûm olur. Dil, kullanıldığı kadar vardır. Zazaca dili çok eski bir dil olup zengin gramer özelliklerine sahiptir” dedi.  

“ZAZA NÜFUSU ARTARKEN ZAZACA KONUŞANLAR AZALIYOR”

“Zazaca bütün sahipsizliğine rağmen diğer dillerin sahip oldukları manevi, fiziki ve bilimsel özelliklere sahiptir” diyen Varol, Zaza nüfusunun arttığını ancak Zazaca konuşan kişi sayısının gittikçe azaldığını vurguladı.

Yakın geçmişte evlere hapsedilen ve sadece anne babalar tarafından Zazaca'nın artık evlerde de konuşulmadığına dikkat çeken Varol; “Zazaca'nın yaygınlaşması için somut birkaç adım adım atılması lazım. Örneğin Kreşlerde Zazaca dilinin öğretilmesi için çalışmalar yapılmalı. Çünkü anadil eğitimine küçük yaşlarda başlanmalıdır. Aksi takdirde öğrenci kendi dilini sonradan öğrenmeye çalıştığında yabancı bir dil öğreniyormuş gibi bir hisse kapılır. Bu durum öğrencinin kendi dilini öğrenmesini zorlaştırır ve kendi dilinden soğumasına sebebiyet verir. Yine Valilikte, Hastane ve Adliye gibi kurumlarda Zazaca dilinde tercümanlık ile ilgili çalışmalar yapılmalı.”

“ZAZACA SEÇMELİ DERS TERCİH EDİLMELİ”

Seçmeli ders konusuna da değinen Varol, ortaokul öğrencilerin 19 Şubat'a kadar seçmeli ders seçebileceğini belirtip, öğrencilerin ve velilerin seçmeli ders tercihinde Zazaca için duyarlı olmaları, okul idarecilerinin de seçmeli ders sürecinde Zazaca dersinin seçilmesi hususunda öncü irade göstermesi çağrısında bulundu.

“ZAZACA ÖĞRENİLMEZSE…”

Dili kaybolmuş bir halkın varlığından söz edilemeyeceğinin altını çizen Varol; “Bir halk diliyle tanınır. Dili kaybolmuş bir halkın varlığından bahsedilmez. Eğer bugünkü çocuklarımız Zazaca'yı öğrenemezlerse yaklaşık 50 yıl içerisinde dünyada Zazaca konuşan insan sayısında çok ciddi azalmalar olur” diye konuştu.

TUZ; “ENGELLİLİK ALANINDA FARKINDALIĞININ ARTMASI İÇİN BİRÇOK ETKİNLİKLER YAPILIYOR”

Toplantının ikinci bölümünde Bingöl Belediyesi Sosyal Yaşam Merkezi koordinatörü Bahattin Tuz, sosyal yaşam merkezi hakkında bilgi verdi.

Engellilere yönelik faaliyetlerden bahseden Tuz; “Engelliler Koordinasyon Merkezimiz, engelli bireylerimizin, sosyal yaşamlarındaki psikolojik veya bedensel zorlukları, güven duygusu içerisinde aşabilmelerini sağlamak ve günlük yaşam içerisinde gerekli olan bağımsız yaşam becerilerini kazandırmak amacıyla kurulmuştur. Engelli bireylerin sosyal yaşama ve istihdama katılmasını desteklemek, sosyal becerilerinin artması, aile bireyinin sosyal hayata katılımının arttırılması, engellilik alanında farkındalığının artması için birçok etkinlikler yapılıyor. Bunlardan bazılar Resim atölyesi çalışmaları, müzik ve koro çalışmaları Kültür gezileri, sinema -film gösterimleri, satranç, el sanatları, Gitar ve müzik gibi çalışmalar kursları ve etkinlikleri yapılmaktadır. Bu öğrencilerin Sosyal Yaşam Merkezine ulaşımları görevli personel eşliğinde servisle sağlanmaktadır” açıklamasında bulundu.

HABER:SİNAN ATAN

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın