27 Ekim 2025 Pazartesi

SARIKIZ ÖRÜMCEĞİ BULUNDU

Havaların ısınması ile birlikte pek çok hayvan ortaya çıkmaya başlarken, bunlardan birisi de halk arasında 'Sarı Ömer' adı ile anılan örümcek türü Genç'e bağlı Kültür mahallesinde bir müstakil evde görüldü.

30 TEMMUZ 2019 SALI 12:25
0
9499
1
AA aa
SARIKIZ ÖRÜMCEĞİ BULUNDU

Kültür Mahallesinde bir müstakil evde yakalanan 15 cm'lik örümcek ev sahiplerini ve görenleri korkuttu. Halk arasında ‘Bey', ‘Et yiyen örümcek' veya ‘ Sarı Ömer' olarak da bilinen örümcek, güçlü çene yapısı ile etleri bile parçalama yeteneği ile dikkat çekiyor. Evinin önünde otururken Sarı Ömer'i gören Mahmut Sanır adlı vatandaş,  “Aslında ilk kez gördüğümüz bir örümcek türü değil. 2018 yılında taşındığımız bu evde geçen yıl 7 tane bu yılda 4 tane gördük. Evde bulunan çocuklarımız olduğu için hepsini öldürdük. Genellikle böcek türlerinin üzerlerine doğru gittiğimizde kaçıyorlar ama bu örümcek size doğru geliyor ve kaçmıyor.  Daha sonra internetten araştırıp öğrendik ki halk arasında adı Sarı Ömer, Sarı Kız, Et yiyen örümcek olarak adlandırılıyor. İnsan yaralanmalarına, et döküntülerine neden olduğunu öğrenince korktum. Evimiz bahçe içinde olduğu için ne yapacağımı bilemedim. Belediye yâda Tarım İlçe Müdürlüğü yetkilileri hangi kurum ilgileniyorsa evimizi ilaçlamasını bekliyorum. Ailem için endişeliyim” ifadelerini kullandı.

 “GECELERİ ORTAYA ÇIKIYOR”

Sanır : “Geçtiğimiz yıllarda da ortaya çıkıyordu. Ama bu kadar büyük değildi. Bu son çıkan yaklaşık 15 cm'ydi.  Genellikle geceleri ortaya çıkıyor. Gündüz çıksa evimizin önünde tavuklarımız var onlar yiyor. Ama akşam çıktığı için mecbur bana ve aileme zarar vermemesi için öldürmek zorunda kaldım” ifadelerini kullandı.

 “AVININ ETİNİ UYUŞTURUP ERİTİYOR”

Sarı kız olarak adlandırılan örümcek türü  ile ilgili uzmanlar şunları söylüyor: “Dünyada çöl bölgelerinde ülkemizde de Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşayan Sarı Kız örümceği, zehriyle bir insanı öldürebiliyor. Özellikle akrep, kertenkele, hatta fare ve kendinden büyük memelilerle bile besleniyorlar.  Genellikle gece karanlığında ortaya çıkarlar. Sıcak ve kuru arazilerde yaşarlar. Gündüz pek hareket edemezler. Bir metreye kadar zıplayabilen türleri vardır. Çok saldırgan yapıları vardır. Güçlü çene yapısı nedeniyle et parçasını dahi koparıyorlar. Daha çok kelebek, fare, kuş leşleriyle beslenirler. Bir insan eli kadar boyu olan Sarı Kız örümceği; böcek, kemirgen, kertenkele, yılan gibi canlıların etinden beslenmeyi seviyor. Hatta Sarı Kız örümceği, akrep bile avlayabiliyor. Örümcek türlerinin en hızlısı olan Sarı Kız, zıplama yeteneğiyle de avını kolayca yakalayabiliyor. Peki, sarıkız örümceği sokunca neden canlılar kaçmıyor ya da kaçamıyor?  Çünkü Sarı Kız örümceği soktuğu zaman deriyi uyuşturuyor ve av, ısırıldığının farkında olamıyor. Sarı Kız örümceği ağzından deriye, eti sıvı kıvama getiren bir zehir akıtıyor. Zehir deriye yayıldıktan bir süre sonra yemeye başlıyor. Sarı Kız örümceği, insana saldırmaya pek cesaret edemiyor ama bir kez soktuğunda, eğer tedavisi yapılmaz ise et parçalarını eritmeye devam ediyor. Sarı Kız sizi soktuğu anda, o bölgeyi uyuşturur ve ısırdığı bölgedeki et erimeye başlar. Bu nedenle eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız anında amonyak tedavisi uygulamalısınız.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_172)
04 Haziran 2024 Salı 23:18
Her akşam aşağı yukarı ortalama 4 adet imha etmek zorunda kalıyorum, bulunduğum yerde çok fazla sarıkız var,,,bitmeyecekler biliyorum,ama rahat uyumak.yazin büyük bir lüks, birazevvel 2 yetişkin, 3 yavru imha oldu, bir tanesi epey büyük idi yanıma gelmeden uzaklaştı, nasıl.yok.olurlar bilmiyorum
Beğendim (0) Beğenmedim (0)Cevapla
25.10.2025
16:46
BİNGÖL`E 31 HEKİM ATANDI
BİNGÖL'E 31 HEKİM ATANDI
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta: 'İlimize atanan tüm hekimlerimize hoş geldiniz diyor, 125. DHY kurası ile yapılan bu atamaların Bingöl'ümüze hayırlı olmasını temenni ediyorum' dedi.
25.10.2025
16:36
GAZZE İÇİN HAYIR ÇARŞISI KERMESİ DÜZENLENDİ
GAZZE İÇİN HAYIR ÇARŞISI KERMESİ DÜZENLENDİ
Genç İlçe Müftülüğünün Organizesinde Gazze Yararına Hayır Çarşısı Gerçekleştirildi!
24.10.2025
17:59
6 YIL KESİNLEŞMİŞ CEZASI BULUNAN ŞAHIS YAKALANDI
6 YIL KESİNLEŞMİŞ CEZASI BULUNAN ŞAHIS YAKALANDI
Genç ilçesinde jandarma ekiplerince yapılan operasyon sonucunda, hakkında 6 yıl 3 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalanarak cezaevine teslim edildi.
24.10.2025
17:53
BİNGÖL`DE İUP KAPSAMINDAN BİN KİŞİ ALINACAK
BİNGÖL'DE İUP KAPSAMINDAN BİN KİŞİ ALINACAK
Başvurular 27-30 Ekim 2025 tarihleri arasında İŞKUR İl Müdürlüğü, İŞKUR e-şube, e-Devlet ve ALO-170 iletişim hattı üzerinden alınacak. Noter Kurası 04 Kasım 2025 tarihinde çekilecek. Program 10 Kasım 2025 tarihinde başlayacak, 30 Haziran 2026 tarihinde sona erecek.
22.10.2025
17:51
MEB YENİ SİSTEMİ DUYURDU
MEB YENİ SİSTEMİ DUYURDU
Millî Eğitim Bakanlığı, okul kayıtlarında adres dışı kayıtları önlemek için yeni bir sisteme geçileceğini duyurdu. Bakan Tekin, merkezi sınırlamayla kayıtların kontrol altına alınacağını ve taşra okullarındaki baskıların sona ereceğini belirtti.
22.10.2025
17:43
FETO OPERASYONU 3 KİŞİ TUTUKLANDI
FETO OPERASYONU 3 KİŞİ TUTUKLANDI
Bingöl'de 'FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 6 yıl 10 ay 15 gün kesinleşmiş hapis cezaları bulunan 3 zanlı yakalandı. Zanlılar, tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın