19 Nisan 2024 Cuma

SARIKIZ ÖRÜMCEĞİ BULUNDU

Havaların ısınması ile birlikte pek çok hayvan ortaya çıkmaya başlarken, bunlardan birisi de halk arasında 'Sarı Ömer' adı ile anılan örümcek türü Genç'e bağlı Kültür mahallesinde bir müstakil evde görüldü.

30 TEMMUZ 2019 SALI 12:25
0
6153
0
AA aa
SARIKIZ ÖRÜMCEĞİ BULUNDU

Kültür Mahallesinde bir müstakil evde yakalanan 15 cm'lik örümcek ev sahiplerini ve görenleri korkuttu. Halk arasında ‘Bey', ‘Et yiyen örümcek' veya ‘ Sarı Ömer' olarak da bilinen örümcek, güçlü çene yapısı ile etleri bile parçalama yeteneği ile dikkat çekiyor. Evinin önünde otururken Sarı Ömer'i gören Mahmut Sanır adlı vatandaş,  “Aslında ilk kez gördüğümüz bir örümcek türü değil. 2018 yılında taşındığımız bu evde geçen yıl 7 tane bu yılda 4 tane gördük. Evde bulunan çocuklarımız olduğu için hepsini öldürdük. Genellikle böcek türlerinin üzerlerine doğru gittiğimizde kaçıyorlar ama bu örümcek size doğru geliyor ve kaçmıyor.  Daha sonra internetten araştırıp öğrendik ki halk arasında adı Sarı Ömer, Sarı Kız, Et yiyen örümcek olarak adlandırılıyor. İnsan yaralanmalarına, et döküntülerine neden olduğunu öğrenince korktum. Evimiz bahçe içinde olduğu için ne yapacağımı bilemedim. Belediye yâda Tarım İlçe Müdürlüğü yetkilileri hangi kurum ilgileniyorsa evimizi ilaçlamasını bekliyorum. Ailem için endişeliyim” ifadelerini kullandı.

 “GECELERİ ORTAYA ÇIKIYOR”

Sanır : “Geçtiğimiz yıllarda da ortaya çıkıyordu. Ama bu kadar büyük değildi. Bu son çıkan yaklaşık 15 cm'ydi.  Genellikle geceleri ortaya çıkıyor. Gündüz çıksa evimizin önünde tavuklarımız var onlar yiyor. Ama akşam çıktığı için mecbur bana ve aileme zarar vermemesi için öldürmek zorunda kaldım” ifadelerini kullandı.

 “AVININ ETİNİ UYUŞTURUP ERİTİYOR”

Sarı kız olarak adlandırılan örümcek türü  ile ilgili uzmanlar şunları söylüyor: “Dünyada çöl bölgelerinde ülkemizde de Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşayan Sarı Kız örümceği, zehriyle bir insanı öldürebiliyor. Özellikle akrep, kertenkele, hatta fare ve kendinden büyük memelilerle bile besleniyorlar.  Genellikle gece karanlığında ortaya çıkarlar. Sıcak ve kuru arazilerde yaşarlar. Gündüz pek hareket edemezler. Bir metreye kadar zıplayabilen türleri vardır. Çok saldırgan yapıları vardır. Güçlü çene yapısı nedeniyle et parçasını dahi koparıyorlar. Daha çok kelebek, fare, kuş leşleriyle beslenirler. Bir insan eli kadar boyu olan Sarı Kız örümceği; böcek, kemirgen, kertenkele, yılan gibi canlıların etinden beslenmeyi seviyor. Hatta Sarı Kız örümceği, akrep bile avlayabiliyor. Örümcek türlerinin en hızlısı olan Sarı Kız, zıplama yeteneğiyle de avını kolayca yakalayabiliyor. Peki, sarıkız örümceği sokunca neden canlılar kaçmıyor ya da kaçamıyor?  Çünkü Sarı Kız örümceği soktuğu zaman deriyi uyuşturuyor ve av, ısırıldığının farkında olamıyor. Sarı Kız örümceği ağzından deriye, eti sıvı kıvama getiren bir zehir akıtıyor. Zehir deriye yayıldıktan bir süre sonra yemeye başlıyor. Sarı Kız örümceği, insana saldırmaya pek cesaret edemiyor ama bir kez soktuğunda, eğer tedavisi yapılmaz ise et parçalarını eritmeye devam ediyor. Sarı Kız sizi soktuğu anda, o bölgeyi uyuşturur ve ısırdığı bölgedeki et erimeye başlar. Bu nedenle eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız anında amonyak tedavisi uygulamalısınız.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.04.2024
14:10
AHIRI MÜHÜRLENDİ, HAYVANLARI DIŞARIDA KALDI
AHIRI MÜHÜRLENDİ, HAYVANLARI DIŞARIDA KALDI
Genc ilçesine bağlı Gözütok Köyünde hayvancılık işi ile uğraşan Mehmet Davran'a ait ahır, aslına uygun yapılmadığı iddiasıyla mühürlendi. Davran, hayvanlarının dışarıda kaldığını ve büyük mağduriyet yaşadıklarını ifade ederek devlet büyüklerinden kendilerine yardımcı olunmasını istedi.
19.04.2024
11:18
MUHTAR SARI`DAN İNTERNET TEPKİSİ
MUHTAR SARI'DAN İNTERNET TEPKİSİ
5 Bini aşan nüfusuyla Genç ilçesinin en büyük ikinci mahallesi olan Yenişehir'de aylardır yaşanan internet sıkıntısı yapılan başvurulara rağmen çözülmüyor. Yaşanılan duruma sert tepki gösteren Yenişehir Mahallesi Muhtarı Mehmet Emin Sarıoğlu, 'Verdiğimiz dilekçeler dahi kaile alınmıyor. Mahalle halkı isyan etmiş durumda, Yetkili kurumun bir an önce mahallemize hak ettiği hizmeti getirmesini talep ediyoruz' dedi.
18.04.2024
18:29
`HÜZÜN ÇİÇEĞİ` KARTPOSTALLIK GÖRÜNTÜLER OLUŞTURDU
'HÜZÜN ÇİÇEĞİ' KARTPOSTALLIK GÖRÜNTÜLER OLUŞTURDU
Gökçeli köyünde 'ağlayan gelin' veya 'hüzün çiçeği' olarak bilinen ters laleler bahar ayının gelişiyle kendini göstermeye başlarken ortaya kartpostallık görüntüler ortaya çıktı.
18.04.2024
16:11
HEMŞEHRİMİZE TRT`DE YÖNETİCİLİK GÖREVİ
HEMŞEHRİMİZE TRT'DE YÖNETİCİLİK GÖREVİ
Uzun süreden beri TRT'de programcılık yapan, ekranlardan tanınan ve herkesin beğenisini kazanan hemşerimiz Faysal Karahan'a TRT'de yöneticilik görevi verildi.
17.04.2024
13:12
GENÇ`İN TANITIMINA BÜYÜK KATKI
GENÇ'İN TANITIMINA BÜYÜK KATKI
Türkiye Kano Federasyonu koordinesinde Diyarbakır ile Yozgat'tan birçok sporcu, Eğitim ve gelişim kampı için Genç'e geldi.
16.04.2024
16:18
SOFRALARDA `KENGER` ZAMANI
SOFRALARDA 'KENGER' ZAMANI
Genç dağlarının doğal lezzetlerinden olan kenger bitkisi, ilkbahar ile birlikte sofralarda yerini aldı.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın