12 Ocak 2026 Pazartesi

12 KENE VAKASI 2 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Tosun: 'Bu dönemde pikniklerde, dağlık alanlarda, özellikle gezme amaçlı dolaşan vatandaşlarımız geldikleri zaman tüm vücutlarını kontrol etsinler. İlk 24 saatte kene ısırması olan varsa uygun yöntemlerle çıkarılması lazım.'

09 TEMMUZ 2024 SALI 18:57
4
1919
0
AA aa
12 KENE VAKASI 2 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

0

Hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesinden dolayı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran keneler, Bingöl'de de görülmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl 32 vakadan 1 vefatın olduğu Bingöl'de, bu yıl 6 ay içinde 12 vaka tespit edildi. Kene ısırması nedeniyle 12 vakadan 2 kişi hayatını kaybetti.

Özellikle kene vakasında son 1 ayda ciddi artış olduğunu belirten Bingöl İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Veysel Tosun, vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Tosun, ''Özellikle yaz mevsiminde Doğu Anadolu bölgemizde ve Doğu Karadeniz bölgemizde çok sık gördüğümüz kene ısırmalarına bağlı olan kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığı maalesef ilimizde görülmeye devam ediyor. 2024 yılının ilk 6 ayında 12 vaka görmüş bulunmaktayız, pozitif tanısını koymuş olduk. Son 4-5 aylık dönemde 4 vaka varken, son 1 ayda 8 civarında vakalarımızda bir artış oldu. Bu artışın görülmesinden dolayı da vatandaşlarımızı uyarmak istedik. Geçen yıl 32 vakamız görülmüştü ve 1 vefatımız vardı. Bu yıl maalesef 12 vakamızdan 60 yaş üstü 2 hastamız maalesef kırım Kongo kanamalı ateşi nedeniyle vefat etti” dedi.

Kuzey bölgelerini uyaran Doç. Dr. Veysel Tosun, vatandaşların kene ısırması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğinin altını çizdi.

Tosun, “Yaz mevsiminde özellikle merkeze bağlı kuzey köylerinde yaşayan ve kuzey ilçelerinde yaşayan vatandaşlarımızı uyarmak istiyoruz. Bu dönemde pikniklerde, dağlık alanlarda, özellikle gezme amaçlı dolaşan vatandaşlarımız geldikleri zaman tüm vücutlarını kontrol etsinler. İlk 24 saatte kene ısırması olan varsa uygun yöntemlerle çıkarılması lazım. Kene ısırması varsa tümünün baş kısmı dahil olacak şekilde çıkarılması lazım. Bu konuda özellikle hassas davranılması gerekiyor. Bunun yanında gezintiye çıkıldığı zaman açık renkli kıyafetler giyilmesi kenenin tespit edilmesinde fayda sağlar. Bir kene ısırması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekiyor. Bu hususta vatandaşlarımızı uyarmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

HABER:SİNAN ATAN

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
12.01.2026
12:02
YEREL BASIN KENTİN AYNASIDIR
YEREL BASIN KENTİN AYNASIDIR
Yerel basının imkânsızlıklar içinde dahi kentin gerçeklerini görünür kılmaya devam ettiğini belirterek basın emekçilerine teşekkür eden DEM Parti İl Eş Başkanı Sedat Ormangören, Bingöl'de zor koşullarda çalışan gazetecilerin kentin hafızasını taşıyan önemli bir görev üstlendiğini vurguladı.
12.01.2026
11:57
BAŞKAN TARTAR  MİLLETİME HESAP VERMEK BOYNUMUN BORCU
BAŞKAN TARTAR MİLLETİME HESAP VERMEK BOYNUMUN BORCU
Genç Belediye Başkanı Kemal Tartar, 2025–2026 yıllarında hayata geçirilen ve planlanan projeleri vatandaşlarla paylaşmak amacıyla halk toplantısı düzenledi. Şehit Hakan Akdere Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıya yoğun katılım sağlandı.
12.01.2026
11:53
72 KÖY YOLUNDA ÇALIŞMALAR  SÜRÜYOR
72 KÖY YOLUNDA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Bingöl'de yoğun kar yağışı nedeniyle kent genelinde kapalı bulunan 72 köy yolunun ulaşıma açılması için çalışmalar aralıksız sürüyor.
12.01.2026
11:47
CAMİ–GENÇLİK BULUŞMASI KÜLTÜR CAMİİ`NDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
CAMİ–GENÇLİK BULUŞMASI KÜLTÜR CAMİİ'NDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Program her hafta farklı okul pansiyonlarında sürdürülüyor.
12.01.2026
11:35
BU SORUN ARTIK GÖRMEZDEN GELİNEMEZ
BU SORUN ARTIK GÖRMEZDEN GELİNEMEZ
HÜDA PAR Genç İlçe Başkanı Yusuf Doğru, ilçe genelinde özellikle öğrenciler, veliler, yaşlılar ve hastaların yaşadığı ulaşım sıkıntılarını belediye meclisine soru önergesiyle taşıdıklarını açıkladı.
09.01.2026
17:33
KÜÇÜK BİR ÇAKMAK, BÜYÜK FELAKET: GENÇ`TE EV YANGINI PANİĞİ
KÜÇÜK BİR ÇAKMAK, BÜYÜK FELAKET: GENÇ'TE EV YANGINI PANİĞİ
Genç ilçesi Yenişehir Mahallesi'nde bir evde çıkan yangın korku dolu anlara neden oldu.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın