13 Eylül 2025 Cumartesi

12 KENE VAKASI 2 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Tosun: 'Bu dönemde pikniklerde, dağlık alanlarda, özellikle gezme amaçlı dolaşan vatandaşlarımız geldikleri zaman tüm vücutlarını kontrol etsinler. İlk 24 saatte kene ısırması olan varsa uygun yöntemlerle çıkarılması lazım.'

09 TEMMUZ 2024 SALI 18:57
4
1710
0
AA aa
12 KENE VAKASI 2 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

0

Hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesinden dolayı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran keneler, Bingöl'de de görülmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl 32 vakadan 1 vefatın olduğu Bingöl'de, bu yıl 6 ay içinde 12 vaka tespit edildi. Kene ısırması nedeniyle 12 vakadan 2 kişi hayatını kaybetti.

Özellikle kene vakasında son 1 ayda ciddi artış olduğunu belirten Bingöl İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Veysel Tosun, vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Tosun, ''Özellikle yaz mevsiminde Doğu Anadolu bölgemizde ve Doğu Karadeniz bölgemizde çok sık gördüğümüz kene ısırmalarına bağlı olan kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığı maalesef ilimizde görülmeye devam ediyor. 2024 yılının ilk 6 ayında 12 vaka görmüş bulunmaktayız, pozitif tanısını koymuş olduk. Son 4-5 aylık dönemde 4 vaka varken, son 1 ayda 8 civarında vakalarımızda bir artış oldu. Bu artışın görülmesinden dolayı da vatandaşlarımızı uyarmak istedik. Geçen yıl 32 vakamız görülmüştü ve 1 vefatımız vardı. Bu yıl maalesef 12 vakamızdan 60 yaş üstü 2 hastamız maalesef kırım Kongo kanamalı ateşi nedeniyle vefat etti” dedi.

Kuzey bölgelerini uyaran Doç. Dr. Veysel Tosun, vatandaşların kene ısırması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğinin altını çizdi.

Tosun, “Yaz mevsiminde özellikle merkeze bağlı kuzey köylerinde yaşayan ve kuzey ilçelerinde yaşayan vatandaşlarımızı uyarmak istiyoruz. Bu dönemde pikniklerde, dağlık alanlarda, özellikle gezme amaçlı dolaşan vatandaşlarımız geldikleri zaman tüm vücutlarını kontrol etsinler. İlk 24 saatte kene ısırması olan varsa uygun yöntemlerle çıkarılması lazım. Kene ısırması varsa tümünün baş kısmı dahil olacak şekilde çıkarılması lazım. Bu konuda özellikle hassas davranılması gerekiyor. Bunun yanında gezintiye çıkıldığı zaman açık renkli kıyafetler giyilmesi kenenin tespit edilmesinde fayda sağlar. Bir kene ısırması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekiyor. Bu hususta vatandaşlarımızı uyarmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

HABER:SİNAN ATAN

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
13.09.2025
14:27
SEYFAN-DER GENÇ İLÇE TEMSİLCİLİĞİ AÇILDI
SEYFAN-DER GENÇ İLÇE TEMSİLCİLİĞİ AÇILDI
Genç ilçesinde Seyfan Derneği ilçe temsilciliği düzenlenen törenle hizmete açıldı. Açılışa ilçe protokolü, siyasi parti temsilcileri, STK'lar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
12.09.2025
17:44
HÜDA PAR GAZZE İÇİN DUA PROGRAMI DÜZENLEDİ
HÜDA PAR GAZZE İÇİN DUA PROGRAMI DÜZENLEDİ
HÜDA PAR Bingöl İl Başkanı Alpaya, katılımcılara teşekkür ederek, 'Sadece burada değil, gece ve seher vakitlerinde de ellerimizi Rabbimize açmaya devam edelim' çağrısında bulundu.
12.09.2025
17:40
ZIKTE SÜRKAP`TA ATALAY DÖNEMİ
ZIKTE SÜRKAP'TA ATALAY DÖNEMİ
Yeni Başkan Mehmet Atalay'ın, Zıktê aşiretinin birlik ve beraberliğini güçlendirmek, bölgesel kalkınmaya yönelik çalışmalar yürütmek ve gençlere yönelik projelere ağırlık vereceği belirtildi.
11.09.2025
14:08
GİBS DER ÖGRENCİLERE KIRTASİYE DESTEGİ SAĞLADI
GİBS DER ÖGRENCİLERE KIRTASİYE DESTEGİ SAĞLADI
Genç İçin Bir Saat Derneği, Öğrencilere Kırtasiye Desteği Sağladı
11.09.2025
12:42
TÜRKİYE`DE KURAKLIK HARİTASI BİNGÖL
TÜRKİYE'DE KURAKLIK HARİTASI BİNGÖL
Meteoroloji Genel Müdürlüğü dehşet veren haritayı paylaştı. Son 12 aylık kuraklık haritasına göre; Türkiye'nin büyük kısmı şiddetli ve olağanüstü kuraklık yaşıyor. Haritada Bingöl'ün yer aldığı kategori ise su kaynaklarının korunması, su tasarrufu ve daha birçok tedbir alınması gerektiğine işaret ediyor.
11.09.2025
12:37
SON BİR AYDA 230 BAŞVURU
SON BİR AYDA 230 BAŞVURU
Vali Ahmet Hamdi Usta: 'Haksız fiyat artışları, aldatıcı indirimler ve tüketici mağduriyetlerine karşı her zaman yanınızdayız' dedi.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın