09 Mayıs 2025 Cuma

400 BİN HANENİN ENERJİSİ KARŞILANIYOR

Genç ilçesinde Kalehan Enerji Grubu tarafından kurulan Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi'nde hidroelektrik ve güneş enerjisi kullanılarak 400 bin hanenin ihtiyacını karşılayan 580 megavat enerji üretiliyor.

07 TEMMUZ 2021 ÇARŞAMBA 21:05
0
2470
0
AA aa
400 BİN HANENİN ENERJİSİ KARŞILANIYOR

Genç ilçesi sınırları içerinde bulunan Murat Nehri üzerinde 2016'da inşaatına başlanılan Aşağı Kaleköy Barajı ve hidroelektrik santrali, 2020'nin ilk çeyreğinden itibaren 500 megavat kurulu gücüyle enerji üretimi yapmaya başladı.

Kalehan Enerji Grubu, 2020'de Çevresel Etki Değerlendirme Olumlu Raporu ve Enerji Piyasası Düzenlenme Kurumu tarafından verilen lisans işlemlerinin ardından Aşağı Kaleköy Barajı'nın kuyruk suyu bölgesinde nehrin sağ ve solunda yer alan 1100 dönüm arazi üzerine 200 bin fotovoltaik panelin bulunduğu güneş enerjisi santrali kurdu.

Bu yılın mayıs ayından itibaren güneş enerjisi santralinden 80 megavat düzeyinden elde edilen enerji, hibrit teknolojisi kullanılarak hidroelektrik santraliyle birleştirildi.

Kalehan Enerji Grubu Genel Müdürü Gültekin Keleş, bölgedeki çalışmalara 2011'de başladıklarını, 3,5 yılın ardından Aşağı Kaleköy Barajını tamamladıklarını söyledi.

107 metre yüksekliğindeki barajın asfalt çekirdek gövde tipi ile Türkiye'de bu şekilde tamamlanan ilk, özel sektör tarafından yapılan altıncı büyük barajı olduğunu aktaran Keleş, ışınlama düzeyi olarak Türkiye ortalamasına yakın olan Genç ilçesinde, arazinin de uygunluğu nedeniyle güneş panellerinin kurulumuna karar verdiklerini kaydetti.

Keleş, 6 ay gibi süre içinde 200 bin panelin kurulumunu gerçekleştirdiklerini ve ülke ekonomisine kazandırdıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Bu proje ülkemizde aynı noktada iki farklı enerji üretimi yapılan ilk projedir, hibrit proje olarak tanımlanıyor. Hem hidroelektrik tesisten hem de güneş enerjisinden elektrik üretilmektedir. Yaklaşık 200 bin panel kurulmuş ve toplam gücü 80 megavat kurulu gücü olmak üzere. Buradan üretilen enerji ile yaklaşık 400 bin hanenin yıllık enerji üretimi karşılanıyor.”

– “EN BÜYÜK İKİNCİ LİSANSLI GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ”

Hibrit teknolojisiyle aynı iletim hattından 2 veya 3 farklı kaynaktan üretilen enerjinin sisteme verildiğini anlatan Keleş, hidroelektrik santrallerinin suyun az olduğu zamanlarda kurulu sistemin atıl kaldığını, o dönemde faydalanmak için güneş enerjisinden üretilen enerjinin sisteme verildiğini, böylelikle mümkün olan tüm yenilenebilir enerji kaynaklarının ülke ekonomisine kazandırılmasının sağlandığını vurguladı. Keleş, “Kurduğumuz güneş enerjisi santrali de 80 megavat kurulu gücüyle ülkemizin en büyük 2. lisanslı güneş enerjisi santralidir.” dedi.

Yukarı Kaleköy, Aşağı Kaleköy barajları ve HES projelerinin yapımında yaklaşık 5 bin kişinin çalıştığını dile getiren Keleş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Şu anda da işletme döneminde yaklaşık 150 kişi çalışıyor. İstihdam olarak ciddi katkı sağladığımızı düşünmekteyiz. Bingöl'ün Solhan ilçesinde olan projelerimizle beraber ülke ekonomisine 2 milyar dolarlık yatırım katkısı yaptık. Planlama aşamasında olduğumuz 1 barajımız, 2 adet de regülatörümüz var. İlave olarak mevcut barajlarımızı yine bu şekilde hibrit santrale dönüştürmek için planlamamız ve projelendirme çalışmalarımız devam etmektedir.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
08.05.2025
17:11
193 TÜKETİCİ BAŞVURUSU KARARA BAĞLANDI
193 TÜKETİCİ BAŞVURUSU KARARA BAĞLANDI
Bingöl'de nisan 2025'te Tüketici Hakem Heyeti'nce 193 başvuru karara bağladı. Vali Ahmet Hamdi Usta: 'Haksız fiyat artışları, fiyat etiketi, fiyat listeleri, raf- kasa fiyat farkları, aldatıcı, yanıltıcı indirimler ve tüketici mağduriyetlerine karşı her zaman yanınızdayız' dedi.
07.05.2025
18:54
KÜÇÜK BAŞ YETİŞTİRCİLİĞİNE BÜYÜK DESTEK
KÜÇÜK BAŞ YETİŞTİRCİLİĞİNE BÜYÜK DESTEK
Bingöl'de çiftçilere yüzde 50 hibe desteği ile 80 adet güneş enerjisi sistemi 300 adet küçükbaş hayvan kırkım makinesi 800 adet akülü şarjlı ilaçlama makinesi (sırt pompası) teslim edildi.
07.05.2025
18:49
BİNGÖL`DE KAÇ KİŞİ HAK SAHİPİ OLDU
BİNGÖL'DE KAÇ KİŞİ HAK SAHİPİ OLDU
Vali Usta: 'Hak sahipliği kabul edilmeyen başvurular için itiraz üzerine yargı süreçleri devam etmekte olup, kazananlarla ilgili işlemlere devam edilmektedir' dedi.
06.05.2025
18:50
UMUT KERVANI 189 AİLEYE NAKDİ VE GIDA YARDIMINDA  BULUNDU
UMUT KERVANI 189 AİLEYE NAKDİ VE GIDA YARDIMINDA BULUNDU
Umut Kervanı Derneği, 2025 yılı Nisan ayında 189 aileye nakdi yardımında bulundu.
06.05.2025
18:44
BİNGÖL`ÜN 4 AYLIK KAZA VERİLERİ AÇIKLANDI
BİNGÖL'ÜN 4 AYLIK KAZA VERİLERİ AÇIKLANDI
Emniyet Genel Müdürlüğü, Bingöl'de 2025 yılının ilk 4 aylık döneminde meydana gelen trafik kazaları ile ilgili verileri açıkladı. Kazaların neden olduğu ölümler, kazaların en büyük nedeni ve kesilen cezaların miktarı haberimizde..
06.05.2025
18:38
KESİNLEŞMİŞ CEZASI BULUNAN  2 ZANLI YAKALANDI
KESİNLEŞMİŞ CEZASI BULUNAN 2 ZANLI YAKALANDI
jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 zanlı yakalandı.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın