04 Ağustos 2026 Salı

81 İLDE HEPSİ KAPATILIDI

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 81 ildeki müdürlüklere 'acil' ibareli bir yazı gönderdi.

01 TEMMUZ 2025 SALI 17:08
0
917
0
AA aa
81 İLDE  HEPSİ KAPATILIDI

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 81 il tarım ve orman müdürlüğüne gönderdiği yazıyla, şap hastalığındaki artış nedeniyle ülke genelindeki hayvan pazarlarının ikinci bir emre kadar kapatıldığını açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

-Hasta hayvanlardan alınan numunelerde şap hastalığı etkeni virüsler üzerinde yapılan çalışmalarda genetik/antijenik değişiklikler tespit edilmiştir.

-Yeni ortaya çıkan bu virüs tiplerine karşı koruyucu aşı üretimi tamamlanmış ve sahada kullanıma başlanmıştır.

-Ancak kısa sürede duyarlı türden tüm çift tırnaklı hayvanların aşılanması mümkün görünmemektedir.

-Riskli bölgelerde hayvan hareketlerinin kısıtlanmasının aşılamadan daha etkin bir yöntem olduğu tüm kamuoyu tarafından bilinmektedir.

-Bu kapsamda hayvan satış yerlerinde (hayvan pazarı, canlı hayvan borsası, hayvan toplama ve satış merkezi, park ve panayırları), hayvan ve ziyaretçi hareketliliğinin yoğun olması hastalığın yayılımında yüksek risk oluşturacağından iliniz genelinde faaliyet gösteren hayvan satış yerlerinin tamamının ikinci bir emre kadar ivedi bir şekilde kapatılması hususunda gereğini rica ederim.

Şap hastalığı nedir?

Şap hastalığı, hayvanlarda görülen ve virüslerin neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Şap, etkeni foot-and-mouth disease virus (FMDV) olan ciddi bir virüs hastalığıdır. Şap hastalığı, belirtilerinin hızlı bir şekilde ortaya çıkması ve hayvanların çok hızlı bir şekilde enfekte olması nedeniyle ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Şap hastalığı özellikle sığırlarda yaygın olarak görülmektedir. Ancak, domuz, koyun ve keçi gibi çift tırnaklı hayvanlarda da görülmektedir. 

Şap Hastalığı İnsanlara Bulaşır mı? Şap hastalığı nadirde olsa insanlara bulaşabilmektedir. Ancak, insandan insana bulaşma görülmemektedir. Enfekte hayvanlarla temas yoluyla hastalığı bulaşabilmektedir.

Şap Hastalığı Nasıl Yayılır?

Şap hastalığı, genellikle enfekte hayvanların solunum yolu salgıları, tükürük ve dışkısı yoluyla yayılmaktadır. Ayrıca, enfekte hayvanların ağız, burun ve ayaklarda görülen lezyonlar da enfeksiyonun yayılmasına sebep olabilmektedir. Hastalığın yayılması, özellikle sığırlarda, bir hayvandan diğerine temas yoluyla da gerçekleşmektedir. 

Şap hastalığı hayvandaki belirtileri?

*Yüksek ateş
*Ağız ve burun bölgesinde yaralar
*Dil, dudaklar ve ağızda şişme
*Ayaklarda yaralar ve topallama
*Süt verimi azalması
*İştah kaybı
*Depresyon
*Solunum sıkıntısı
*Kusma veya ishal
*Titreme ya da kasılma

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
30.07.2026
11:04
EĞİTİM-SEN  GÜÇLENDİRMEYE EVET PLANSIZLIĞA HAYIR
EĞİTİM-SEN GÜÇLENDİRMEYE EVET PLANSIZLIĞA HAYIR
Ağustos ayı içerisinde birçok eğitim kurumunun güçlendirilmesine yönelik ihale yapılacak olmasına dair eleştirileri ve endişelerini paylaşan Eğitim-Sen Bingöl Şubesi; 'Güçlendirme gerekli ama planlama yanlış; öğrenciler ve öğretmenler belirsizlikle karşı karşıya bırakılıyor.'
30.07.2026
10:58
ARI KOVANLARI ATEŞE VERİLDİ`İDDASI
ARI KOVANLARI ATEŞE VERİLDİ'İDDASI
Bingöl'de kimliği belirsiz kişi ya da kişilerin ateşe verdiği öne sürülen kovanlar kullanılamaz hale geldi.
30.07.2026
10:51
BARAJ KAPAKLARI AÇILDI  MURAT NEHRİ`NDE MAHSUR KALDI
BARAJ KAPAKLARI AÇILDI MURAT NEHRİ'NDE MAHSUR KALDI
Genç ilçesinde Murat Nehri kıyısında piknik yapan bir kişi, baraj kapaklarının açılmasıyla su seviyesinin aniden yükselmesi sonucu nehir ortasındaki adacıkta mahsur kaldı. Vatandaş, AFAD ekiplerinin müdahalesiyle kurtarıldı.
30.07.2026
10:44
BİNGÖL`DE ZEHİR TACİRLERİNE DARBE 2 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI
BİNGÖL'DE ZEHİR TACİRLERİNE DARBE 2 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI
Bingöl'de polis ekiplerince düzenlenen uyuşturucu operasyonunda yaklaşık 1,8 kilogram metamfetamin ile uyuşturucu hap ve eroin ele geçirildi. Operasyonda gözaltına alınan 2 şüpheli, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı
21.07.2026
12:43
UMRE VİZESİNDE YENİ DÜZENLEME
UMRE VİZESİNDE YENİ DÜZENLEME
Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı, çok girişli umre vizesinin kullanım şartlarında değişikliğe gitti. Yeni düzenlemeyle vize sahipleri, vizenin geçerlilik süresi boyunca ülkeye birden fazla kez giriş ve çıkış yapabilecek. Ancak toplam konaklama süresi 90 günle sınırlandırılacak.
21.07.2026
12:32
BİNGÖL`ÜN 5 İLÇESİ YARARLANACAK
BİNGÖL'ÜN 5 İLÇESİ YARARLANACAK
Bingöl dahil 6 ildeki 400 orman köyünde yaklaşık 40 bin haneye ulaşılması hedeflenen proje çerçevesinde başta kadınlar ve gençler olmak üzere kırsal alanda üretim yapan vatandaşlara yaklaşık 86 milyon avro tutarında hibe ve kredi desteği sağlanacak. Bingöl'ün 5 ilçesi projeden yararlanacak. İşte o ilçeler ve detayları
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın