14 Mart 2026 Cumartesi

ALAGÖZ'DEN SICAKLARA KARŞI UYARI

Havaların ısınmasıyla birlikte gün içinde sıcak çarpmalarına karşı uyarılarda bulunan Genç Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Mehmet Alagöz, Akdeniz tipi beslenme dediğimiz soğuk salatalar, yine soğuk meyveler daha fazla tüketilebilir. Kesinlikle yağlı ve sıcak yiyeceklerden olabildiğince kaçınmaya çalışalım dedi.

09 HAZİRAN 2022 PERŞEMBE 14:05
0
1890
0
AA aa
ALAGÖZ`DEN SICAKLARA KARŞI UYARI

Ülke genelinde olduğu gibi Bingöl'de de hava sıcaklıkları artış göstermeye başladı. Gün içinde 30 dereceyi aşan sıcaklara karşı uyarılarda bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Mehmet Alagöz, güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde mümkünse dışarı çıkılmamasını önerdi.

Alagöz, “Hem bölgemiz hem de ülke çapında sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte belirli sıcaklar, belirli aralıklarda daha fazla etkili olmaktadır. Öncelikle işi olmayan gruptaki kişiler, mümkünse saat 11.00 ile 15.00 arasında güneş ışınlarının daha dik geldiği saatlerde dışarı çıkmamayı tercih etmeliyiz. İlla da işi olan bir grup olacaktır kesinlikle, bunlarda güneş gözlüğü, şapka ve özellikle geniş şapkalar tercih edelim. Mümkünse güneş kremleri de olabilir. Belirli risk gruplarında sıcaklıklar daha fazla hissedilir, daha fazla sıkıntılı seyredebilir. Bunlar; 4 yaş altı çocuklar, 65 yaş üstü kronik rahatsızlığı olanlar, hipertansiyon, diyabet, böbrek yetmezliği grubundaki bulunan kişilerde bu sıkıntılar daha fazla seyredebiliyor” dedi.

“Soğuk salata ve soğuk meyveler tüketelim”

Sıcak havalarda beslenmeye de dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Alagöz, “Özellikle bu dönemde olabildiğince sıvı tüketimini bir miktar attırmamız lazım. Normalde 2,5 litre günlük sıvı tüketimi olması gerekirken bu dönemlerde sıcaklıkla eş değer olarak bunlar 4,5 litreye kadar çıkılabilir. Her grupta bunu önermiyoruz tabi. Kronik böbrek yetmezliği olup yüklenme tablosu dediğimiz daha çok böyle sıvı tutma durumu olan kalp yetmezliği gibi gruplarda idrar sıvı atılımı daha zor olduğu için aşırı miktarda sıvı tüketimini önermiyoruz. Özellikle Akdeniz tipi beslenme dediğimiz soğuk salatalar, yine soğuk meyveler daha fazla tüketilebilir. Kesinlikle yağlı ve sıcak yiyeceklerden olabildiğince kaçınmaya çalışalım” şeklinde konuştu.

“Çay ve kahve azaltılmalı”

Yaz aylarında çay ve kahve tüketiminin azaltılması gerektiğinin altını çizen Alagöz, “Yaz aylarında daha fazla harareti aldığı söylenilen ve tüketilen bazı içeceklerimiz var. Milletimizce de çok seviliyor bu içecekler. Ön planda olan çay tüketimi bu dönemde azaltılmalı, kahve de aynı şekilde, alkol de aynı şekilde. İçinde bulunan kafein denilen bazı maddeler idrar atımını arttırmaktadır. Olabildiğince bunlardan da kaçınmalı. Su, doğal maden suyu, ayran tüketimi ön planda arttırabilir” dedi.

Açık renkli kıyafet giyilmesini öneren Alagöz, “Yine sıcak havalarda açık renkli, pamuksu kıyafetler tercih edilebilir. Koyu renkli kıyafetler daha çok güneşi tutup ısı kaybını da engellediği için bunlardan kaçınılmalı. Belirli saat aralıklarında çok ihtiyaç olmadığı müddetçe dışarı çıkmamak gerekiyor. Bahsettiğimiz önerileri yaparak kendimizi sıcak çarpmasından koruyabiliriz bu şekilde” şeklindeki ifadeleri kullandı.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
12.03.2026
15:50
GENÇ`TE GAZZE İÇİN İFTAR BAĞIŞI
GENÇ'TE GAZZE İÇİN İFTAR BAĞIŞI
Genç ilçesinde 'Genç İyilik Hareketi' kapsamında Gazze'de düzenlenecek iftar organizasyonu için başlatılan yardım kampanyasında 1 milyon 290 bin TL bağış toplandı. Toplanan yardımlar Türkiye Diyanet Vakfı'na teslim edilmek üzere Kaymakam Güzel'e takdim edildi.
12.03.2026
15:38
BİNGÖL`DE 4 DERSLİK ANAOKULU İÇİN PROTOKOL İMZALANDI
BİNGÖL'DE 4 DERSLİK ANAOKULU İÇİN PROTOKOL İMZALANDI
Bingöl merkez İnalı Mahallesi'nde yapılacak 4 derslikli ve 100 öğrenci kapasiteli anaokulu için İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile hayırsever firma arasında protokol imzalandı. Okulun 12 ay içinde tamamlanması planlanıyor.
12.03.2026
15:04
İSTİKLAL MARŞIN  KABUL EDİLİŞİNİN 105.YILI KUTLANDI
İSTİKLAL MARŞIN KABUL EDİLİŞİNİN 105.YILI KUTLANDI
İstiklâl Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 105. yıl dönümü Kutlandı
11.03.2026
17:46
APP PLAKA YOĞUNLUĞU
APP PLAKA YOĞUNLUĞU
Bingöl'de APP plaka kullanan araç sahipleri, cezai uygulamalar öncesinde plakalarını değiştirmek için Şoförler ve Otomobilciler Odası'na akın ediyor. Günlük sınırlı sayıda plaka basılırken yoğunluk nedeniyle randevu sistemi uygulanıyor
09.03.2026
15:05
FKA`YA 5  PERSONEL ALINACAK
FKA'YA 5 PERSONEL ALINACAK
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini sürdüren Fırat Kalkınma Ajansı, TRB1 Bölgesi'nde görevlendirilmek üzere 4 uzman personel ile 1 destek personeli (programcı) alımı yapacağını duyurdu.
09.03.2026
14:58
SAHTE PASAPORTLU 2 ŞÜPHELİ YAKALANDI
SAHTE PASAPORTLU 2 ŞÜPHELİ YAKALANDI
Hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan şüpheli cezaevine teslim edilirken, diğer şüpheli şahıs ise sınır dışı işlemleri için İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne teslim edildi.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın