21 Mart 2026 Cumartesi

ALAGÖZ'DEN SICAKLARA KARŞI UYARI

Havaların ısınmasıyla birlikte gün içinde sıcak çarpmalarına karşı uyarılarda bulunan Genç Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Mehmet Alagöz, Akdeniz tipi beslenme dediğimiz soğuk salatalar, yine soğuk meyveler daha fazla tüketilebilir. Kesinlikle yağlı ve sıcak yiyeceklerden olabildiğince kaçınmaya çalışalım dedi.

09 HAZİRAN 2022 PERŞEMBE 14:05
0
1896
0
AA aa
ALAGÖZ`DEN SICAKLARA KARŞI UYARI

Ülke genelinde olduğu gibi Bingöl'de de hava sıcaklıkları artış göstermeye başladı. Gün içinde 30 dereceyi aşan sıcaklara karşı uyarılarda bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Mehmet Alagöz, güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde mümkünse dışarı çıkılmamasını önerdi.

Alagöz, “Hem bölgemiz hem de ülke çapında sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte belirli sıcaklar, belirli aralıklarda daha fazla etkili olmaktadır. Öncelikle işi olmayan gruptaki kişiler, mümkünse saat 11.00 ile 15.00 arasında güneş ışınlarının daha dik geldiği saatlerde dışarı çıkmamayı tercih etmeliyiz. İlla da işi olan bir grup olacaktır kesinlikle, bunlarda güneş gözlüğü, şapka ve özellikle geniş şapkalar tercih edelim. Mümkünse güneş kremleri de olabilir. Belirli risk gruplarında sıcaklıklar daha fazla hissedilir, daha fazla sıkıntılı seyredebilir. Bunlar; 4 yaş altı çocuklar, 65 yaş üstü kronik rahatsızlığı olanlar, hipertansiyon, diyabet, böbrek yetmezliği grubundaki bulunan kişilerde bu sıkıntılar daha fazla seyredebiliyor” dedi.

“Soğuk salata ve soğuk meyveler tüketelim”

Sıcak havalarda beslenmeye de dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Alagöz, “Özellikle bu dönemde olabildiğince sıvı tüketimini bir miktar attırmamız lazım. Normalde 2,5 litre günlük sıvı tüketimi olması gerekirken bu dönemlerde sıcaklıkla eş değer olarak bunlar 4,5 litreye kadar çıkılabilir. Her grupta bunu önermiyoruz tabi. Kronik böbrek yetmezliği olup yüklenme tablosu dediğimiz daha çok böyle sıvı tutma durumu olan kalp yetmezliği gibi gruplarda idrar sıvı atılımı daha zor olduğu için aşırı miktarda sıvı tüketimini önermiyoruz. Özellikle Akdeniz tipi beslenme dediğimiz soğuk salatalar, yine soğuk meyveler daha fazla tüketilebilir. Kesinlikle yağlı ve sıcak yiyeceklerden olabildiğince kaçınmaya çalışalım” şeklinde konuştu.

“Çay ve kahve azaltılmalı”

Yaz aylarında çay ve kahve tüketiminin azaltılması gerektiğinin altını çizen Alagöz, “Yaz aylarında daha fazla harareti aldığı söylenilen ve tüketilen bazı içeceklerimiz var. Milletimizce de çok seviliyor bu içecekler. Ön planda olan çay tüketimi bu dönemde azaltılmalı, kahve de aynı şekilde, alkol de aynı şekilde. İçinde bulunan kafein denilen bazı maddeler idrar atımını arttırmaktadır. Olabildiğince bunlardan da kaçınmalı. Su, doğal maden suyu, ayran tüketimi ön planda arttırabilir” dedi.

Açık renkli kıyafet giyilmesini öneren Alagöz, “Yine sıcak havalarda açık renkli, pamuksu kıyafetler tercih edilebilir. Koyu renkli kıyafetler daha çok güneşi tutup ısı kaybını da engellediği için bunlardan kaçınılmalı. Belirli saat aralıklarında çok ihtiyaç olmadığı müddetçe dışarı çıkmamak gerekiyor. Bahsettiğimiz önerileri yaparak kendimizi sıcak çarpmasından koruyabiliriz bu şekilde” şeklindeki ifadeleri kullandı.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.03.2026
16:40
BURAK  BURULDAY`A TEŞEKKÜR PLAKETİ
BURAK BURULDAY'A TEŞEKKÜR PLAKETİ
Bingöllü iş insanı Serdar Turhan'ın anne ve babası adına yaptırdığı okul ile Serdar Turhan Kampüsü Çocuk Evleri Sitesi projelerinde görev alan İnşaat Mühendisi Burak Burulday, projeye sunduğu katkılar nedeniyle teşekkür plaketiyle onurlandırıldı.
17.03.2026
16:33
HALEPÇE`Yİ UNUTMADIK
HALEPÇE'Yİ UNUTMADIK
Bingöl Demokratik Kurumlar Platformu, Halepçe Katliamı'nın yıl dönümünde Kent Meydanı'nda basın açıklaması yaparak yaşamını yitirenleri andı ve yaşananların insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğu vurgulayıp adalet çağrısında bulundu.
17.03.2026
16:22
EN GÜZEL SESLER  YARIŞTI
EN GÜZEL SESLER YARIŞTI
Bingöl Üniversitesi'nde bu yıl ikincisi düzenlenen 'Geleneksel Kur'an Tilâvet Yarışması ve II. Kur'an Ziyafeti' programında öğrenciler Kur'an-ı Kerim'i usulüne uygun şekilde okuyarak hünerlerini sergiledi. Program sonunda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
14.03.2026
15:34
ŞEHİTLİKLER`DE TEMİZLİK ÇALIŞMASI YAPTILAR
ŞEHİTLİKLER'DE TEMİZLİK ÇALIŞMASI YAPTILAR
Bingöl'de Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinesinde şehitliklerde bakım, onarım ve temizlik çalışmaları gerçekleştirildi. Çalışmaların, 81 ilde başlatılan uygulama kapsamında yapıldığı bildirildi.
14.03.2026
15:26
BİNGÖL`DE ARANAN 13 ŞÜPHELİ YAKALANDI
BİNGÖL'DE ARANAN 13 ŞÜPHELİ YAKALANDI
Bingöl'de jandarma ekiplerinin son bir haftada gerçekleştirdiği çalışmalarda, çeşitli suçlardan kesinleşmiş hapis cezası bulunan 13 kişi yakalanarak cezaevine gönderil
14.03.2026
15:18
FIRAT EDAŞ ARAMA KURTARMA TİMİ GÖREVE HAZIR
FIRAT EDAŞ ARAMA KURTARMA TİMİ GÖREVE HAZIR
Elâzığ AFAD yerleşkesinde düzenlenen deprem tatbikatında enkaz altında kalan kişilerin kurtarılmasına yönelik senaryoları uygulamalı olarak gerçekleştiren Fırat EDAŞ Arama Kurtarma Ekibi, Bingöl'ün de içinde bulunduğu sorumluluk bölgesinde afetlere hazırlık çalışmalarını sahada pekiştirdi.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın