08 Mayıs 2026 Cuma

ALTIN BALIN HASADI BAŞLADI

Kısa bir zaman önce İngiltere'de yapılan yarışmada önemli bir başarı elde ederek Altın madalya kazanan Bingöl balında hasat dönemi başladı.

16 AĞUSTOS 2022 SALI 08:17
0
1975
0
AA aa
ALTIN BALIN HASADI BAŞLADI

Kısa bir zaman önce İngiltere'nin Londra şehrinde yapılan yarışmaya katılan Bingöl balı, burada önemli bir başarı elde ederek, süzme bal kategorinde Altın Madalya almaya hak kazanmıştı. 
Bingöl Üniversitesi Arıcılık, Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Bingöl Arıcılar Birliği'nin destekleriyle, Adaklı ilçesindeki 2 bin rakımlı yaylada bal hasadına başlandı. Geçtiğimiz yıl kuraklıktan etkilenen ve istediği verimi alamayan arıcılar, bu yıl hedeflerinin 2 bin ton bal elde etmek olduğunu aktarırken, Bingöl balının süzme kısmına Tarım Kredi Kooperatifi talip oldu. 
REKTÖR ÇAPAK: “BİNGÖL BALININ BİR MADEN GİBİ OLDUĞUNU İFADE ETMİŞTİK”
Bal hasadına katılan ve önemli açıklamalarda bulunan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Bingöl balının coğrafi işaret alması için de başvuru yaptıklarını belirtti. 
Çapak, “Ar, arı ürünleri ile ilgili Bingöl üniversitesi pilot bir üniversite. Biz birkaç yıldır bu pilot üniversite bağlamında arıcılıkla ilgili çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bugün de bal sağımındayız. Bu sağımda Adaklı ilçesinde 2 bin rakımda yapılıyor. Bingöl balının bir maden gibi olduğunu ifade etmiştik. Bu sağım ile birlikte hatta bundan önceki çalışmalarımızla bu madenin tescillenmesini sağladık. Çünkü Bingöl balı İngiltere'de yapılan bir yarışmada dünya birincisi oldu. Daha önce de 600 numune arasından dünya ikincisi olmuş idi. Dolayısıyla Bingöl balının kalitesi ortaya çıkmış oldu. Biz 108 farklı bölgede bal kovanlarıyla hangi arının hangi polenden, hangi bölgeden, hangi nitelikte bal topladığı ile ilgili çalışmalar yapmıştık. Bunun da neticesini aldık. Coğrafi işaret için başvuru yaptık, inşallah yakın zamanda onu almış olacağız” dedi. 
2 bin tol ürün elde etmeyi hedeflediklerini belirten Çapak, “Bugün ki sağımdan anladığımız kadarıyla Bingöl'de bal verimi çok iyi. Geçen yıl kuraklık vardı ama bu yıl beklediğimizin üstünde bir rekolte var. Öyle tahmin ediyorum ki Bingöl'de 2 bin tonun üzerinde bal elde etmiş olacağız. Bu sezonun ilimiz ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu. 
ARICILAR BİRLİĞİ BAŞKANI ABA: “HEDEFİMİZ 2 BİN TON BAL ELDE ETMEK”
Geçen yıl yaşanan kuraklığının arıcıları ve üretimi etkilediğini söyleyen Arıcılar Birliği Başkanı Ali Aba, bu yıl mevsimin iyi geçtiğini belirtti. 
Aba, “Bingöl bal hasadına başladık. Bingöl balının kalitesini ve değerini zaten biliyorduk. 2017 yılında Türkiye birincisi ve dünya ikincisi olan balımız, bu yıl İngiltere'nin Londra şehrinde tekrar ispatlandı ve dünya birinciliği kazandık. Ve Bingöl balının süzme kısmına Tarım Kredi Kooperatifi talip oldu. Ve diğer ballarımızın da dünyada birinci kalite olduğunu zaten ispatladık. Bu değeri daha yükseğe taşımayı hedefliyoruz. Geçen sene kuraklıktan dolayı üretimde sıkıntı çektik ama bu yıl mevsimin iyi geçmesi bereketli oldu. Hedefimiz 2 bin ton bal elde etmek. Ve inşallah hedefimize ulaşırız” diye konuştu. 
ÜRETİCİ ÜZER: “KALİTE VE PAZAR KONUSUNDA SIKINTIMIZ YOK”
Bu yıl balın satışı için güzel pazar bulacaklarını söyleyen üretici Fikri Üzer ise, “Temmuz itibariyle yaylalara çıktık. Ve şuan da yılsonun mahsulünü almaya başlıyoruz. Bu iki yıldır kuraklık vardı, istediğimiz verimi alamıyorduk ve istediğimiz balın kalitesinde de sıkıntı vardı ama bu yıl Pazar konusunda ve kalite konusunda bir sıkıntı olmadığına inanıyoruz. Güzel bir Pazar bulacağımıza eminiz” dedi. 
2 bin rakımlı yaylada gerçekleşen bal hasadına İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Burhan Bahadır ve üreticiler de katıldı

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
06.05.2026
18:52
KAYMAKAM GÜZEL, KİTAP OKUMA ETKİNLİĞİNDE ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU
KAYMAKAM GÜZEL, KİTAP OKUMA ETKİNLİĞİNDE ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU
İlçede kitap okuma alışkanlığını yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen etkinlik, yoğun katılımla gerçekleştirildi.
06.05.2026
18:42
VALİ ÇELİK  GENÇ`TE ÇOCUK ŞENLİĞİ ETKİNLİĞİNE KATILDI
VALİ ÇELİK GENÇ'TE ÇOCUK ŞENLİĞİ ETKİNLİĞİNE KATILDI
İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen, Genç Sensin Derneği tarafından yürütülen 'Güçlü Aile ile Güçlü Toplum' projesi kapsamında 'Öğrencilere Kırtasiye Desteği ve Çocuk Şenliği' programı gerçekleştirildi.
06.05.2026
18:26
BAŞKAN ARIKAN BİNGÖL`ÜMÜZE HAYIRLI OLSUN DİYEREK DUYURDU
BAŞKAN ARIKAN BİNGÖL'ÜMÜZE HAYIRLI OLSUN DİYEREK DUYURDU
Seçim döneminde 'Vizyon Proje' olarak duyurduğu 'askeri alanın tahsisi' konusunda 'İmzaları attık, Bingöl'ümüze hayırlı olsun' diyerek müjdeyi veren Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, 350 dönümlük askeri alanın devir protokolünün imzalandığını duyurdu. Arıkan, yakın zamanda ihaleye çıkacak önemli projelerle ilgili de mesajlar verdi.
06.05.2026
18:20
229 PERSONEL KAYIP ÖĞRETMEN İÇİN  SAHADA
229 PERSONEL KAYIP ÖĞRETMEN İÇİN SAHADA
Bingöl'ün Solhan ilçesinde 1 Mayıs'ta evden çıktıktan sonra kaybolan emekli öğretmen Kutbattin Keskin'i bulmak için 3 ilden gelen ekiplerin de katılımıyla 229 personelle arama çalışması yürütülüyor.
06.05.2026
18:15
BİNGÖL`DE SÜT ÜRETİCİSİNE DESTEK
BİNGÖL'DE SÜT ÜRETİCİSİNE DESTEK
Bingöl'de DAP Kalkınma İdaresi desteğiyle yürütülen proje kapsamında 40 süt soğutma tankı üreticilere teslim edildi, sürü yönetimi kursunu tamamlayan 62 kursiyere sertifika verildi.
30.04.2026
19:02
BİNGÖL`E TÜBİTAK`TA BÜYÜK GURUR
BİNGÖL'E TÜBİTAK'TA BÜYÜK GURUR
TÜBİTAK'ın Ankara'da düzenlediği proje yarışmalarında Bingöl Yunus Emre Anadolu Lisesi, matematik alanında Türkiye birincisi oldu.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın