19 Nisan 2024 Cuma

ATAN'IN TARİH KİTABI ÇIKTI

Eğitimci Yazar Fırat Atan'ın Arşiv Belgeleri Işığında Genç Tarihi isimli kitabı çıktı.

08 KASIM 2020 PAZAR 12:44
1
4375
0
AA aa
ATAN`IN TARİH KİTABI ÇIKTI

Yaklaşık 13 yıl Milli Eğitim bakanlığı bünyesinde Tarih Öğretmeni olarak çalışan ve halen Bingöl Üniversitesinde Fakülte Sekreteri olarak görev yapan Eğitimci-Yazar Fırat Atan, kadim Genç ilçesinin tarihi geçmişini kaleme aldı. Yüksek Lisansını da Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilgiler Enstitüsünde Genç Sancağı üzerine yapan Atan, bu çalışmasını kısa süre sonra kitaplaştırdı.
Çıkardığı kitabın ilk defa Genç ilçesinin tarihi geçmişi hakkında bilgiler aktardığını ve bugüne kadar herhangi bir bilimsel çalışmanın yapılmamış olmasının da bu çalışmayı daha anlamlı kıldığını ifade eden Atan, Güzel bir bilimsel ve akademik çalışma ortaya çıkardığını ve eserinin başta Genç, sonra da tüm Bingöl halkına hayırlı ve faydalı olmasını diledi.

“GENÇ İLÇESİNİN KURULUŞUNDAN GÜNÜMÜZE KADAR OLAN TARİHÇESİNİ ELE ALDIM”

"Arşiv Belgeleri Işığında Genç Tarihi” adlı kitabının Genç ilçesinin 16.ve 19. Yüzyıl tarih aralığındaki geçmişini yansıttığını ifade eden Atan, "Bu kitap Genç ilçesinin 16.ve 19. Yüzyıl tarih aralığındaki geçmişini yansıtmaktadır. Kitabımız bilimsel ve akademik bir altyapıya sahip, alanında kaynak ve referans olacak bir eser niteliğindedir. Doğduğum topraklara karşı vefa borcumun bir gereği olarak ulusal tarih yerine yerel tarih çalışmayı tercih ettim. Yaklaşık olarak 3 yıllık uzun ve yorucu bir çalışmanın ürünü olan bu kitapta; Genç ilçesinin ilkçağlardan Yakınçağa kadar tarihi geçmişi irdelenmiştir. Genç ilçesinin ağırlıklı olarak 16. ve 19. Yy' dan Cumhuriyet dönemi başına kadar olan konular işlenmiştir. Eserimizi hazırlarken Başbakanlık Osmanlı Arşivleri başta olmak üzere, Osmanlı Tarihi kaynakları, araştırma eserleri, dergiler, makaleler, ansiklopediler, yüksek lisans ve doktora tezleri, internet kaynakları ile kişisel mülakatlardan yararlanılmıştır. Objektif ve bilimsel etik kuralları çerçevesinde hazırlanan bu kitapta Genç ilçesinin kuruluşundan günümüze kadar olan tarihçesi ele alındı. Giriş kısmında Genç ilçesinin isminin kaynağından coğrafi özelliklerine, tarihi öncesi ve tarihi dönemlerde Genç ilçesi bölümlerine yer verilmiştir. Ana konu olarak Osmanlı Devleti İdari Yapılanmasında "Sancak Merkezi" gibi önemli bir idari birim olan Genç ilçesinin bu idari yapılanmadaki ve önemi ile tarihsel serüvenine değinilmiştir. Son bölümde ise ilçenin tarihsel süreçte yerleşme nüfus yapısı, toplumsal yapı, eğitim ve öğretim durumu, iktisadi hayat, dini hayat ile ilçedeki tarihi ve kültürel miras hakkında bilgi verilmiştir” ifadelerini kullandı.

“ESERİMİZ BÜYÜK BİR İLGİYE MAZHAR OLDU”

Eserinin çıkar çıkmaz büyük bir ilgi ve heyecana mazhar olduğunu ifade eden Atan, “Bu ilginin ise yerel tarihe olan açlığın ve susamışlığın bir göstergesi olduğunu ifade ederek, gençlerimize ve araştırmacılarımıza yerel tarih çalışmanın önemi ve faziletini doğru ve iyi anlatmamız lazım. Zira toplumsal hafızamızın ilk ayağı ve ulusal tarihin mütemmim bir cüzü yerel tarihtir. Bu çalışmamda yerel tarihe bir katkı sunmayı amaçladım. Elbette bu çalışma bir son nokta değildir ve olmayacaktır. Bundan sonra yapılacak çalışmalara bir kapı araladığını belirterek gençlerimize ilimizin tarihine ve kültürüne ilgi duymalarını ve çalışmalarını bu alanda yoğunlaştırmalarını tavsiye etti. Kitabın her aşamasında katkı, yardım ve desteklerini esirgemeyenlere teşekkür ederim” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.04.2024
14:10
AHIRI MÜHÜRLENDİ, HAYVANLARI DIŞARIDA KALDI
AHIRI MÜHÜRLENDİ, HAYVANLARI DIŞARIDA KALDI
Genc ilçesine bağlı Gözütok Köyünde hayvancılık işi ile uğraşan Mehmet Davran'a ait ahır, aslına uygun yapılmadığı iddiasıyla mühürlendi. Davran, hayvanlarının dışarıda kaldığını ve büyük mağduriyet yaşadıklarını ifade ederek devlet büyüklerinden kendilerine yardımcı olunmasını istedi.
19.04.2024
11:18
MUHTAR SARI`DAN İNTERNET TEPKİSİ
MUHTAR SARI'DAN İNTERNET TEPKİSİ
5 Bini aşan nüfusuyla Genç ilçesinin en büyük ikinci mahallesi olan Yenişehir'de aylardır yaşanan internet sıkıntısı yapılan başvurulara rağmen çözülmüyor. Yaşanılan duruma sert tepki gösteren Yenişehir Mahallesi Muhtarı Mehmet Emin Sarıoğlu, 'Verdiğimiz dilekçeler dahi kaile alınmıyor. Mahalle halkı isyan etmiş durumda, Yetkili kurumun bir an önce mahallemize hak ettiği hizmeti getirmesini talep ediyoruz' dedi.
18.04.2024
18:29
`HÜZÜN ÇİÇEĞİ` KARTPOSTALLIK GÖRÜNTÜLER OLUŞTURDU
'HÜZÜN ÇİÇEĞİ' KARTPOSTALLIK GÖRÜNTÜLER OLUŞTURDU
Gökçeli köyünde 'ağlayan gelin' veya 'hüzün çiçeği' olarak bilinen ters laleler bahar ayının gelişiyle kendini göstermeye başlarken ortaya kartpostallık görüntüler ortaya çıktı.
18.04.2024
16:11
HEMŞEHRİMİZE TRT`DE YÖNETİCİLİK GÖREVİ
HEMŞEHRİMİZE TRT'DE YÖNETİCİLİK GÖREVİ
Uzun süreden beri TRT'de programcılık yapan, ekranlardan tanınan ve herkesin beğenisini kazanan hemşerimiz Faysal Karahan'a TRT'de yöneticilik görevi verildi.
17.04.2024
13:12
GENÇ`İN TANITIMINA BÜYÜK KATKI
GENÇ'İN TANITIMINA BÜYÜK KATKI
Türkiye Kano Federasyonu koordinesinde Diyarbakır ile Yozgat'tan birçok sporcu, Eğitim ve gelişim kampı için Genç'e geldi.
16.04.2024
16:18
SOFRALARDA `KENGER` ZAMANI
SOFRALARDA 'KENGER' ZAMANI
Genç dağlarının doğal lezzetlerinden olan kenger bitkisi, ilkbahar ile birlikte sofralarda yerini aldı.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın