21 Mart 2026 Cumartesi

BİNGÖL BASIN KONSEYİN'DEN KARIKATÜR TEPKİSİ

Açıklamada; 'İnançlara hakaret eden, toplumsal barışı zedeleyen ve vicdanları yaralayan bu tarz yayınları en güçlü şekilde kınıyor, hem hukuki hem ahlaki sorumluluğun takipçisi olacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz' vurgusunun altı çizildi.

01 TEMMUZ 2025 SALI 17:14
0
708
0
AA aa
BİNGÖL BASIN KONSEYİN`DEN KARIKATÜR TEPKİSİ

Leman dergisinin İslam ve Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'e yönelik saygısızlığına bir tepki de Bingöl Basın Konseyi'nden geldi. Yapılan saygısızlığın kabul edilemez olduğu belirtilip sorumsuz yayıncılığın kınandığı belirtilen açıklamada, ‘dini değerlere saygı' ilkesinin açıkça ihlal edildiği vurgulandı.

Basının asli görevi, gerçeği aramak, toplumu aydınlatmak ve kamu yararını gözetmektir” görüşüne yer verilen açıklamada, karikatür rezaletinin özgürlük değil; açıkça bir değer suistimal olduğunun da altı çizildi.

Bingöl Basın Konseyi'nden yapılan açıklamada, şu görüş ve ifadelere yer verildi;

“Leman dergisinde yayımlanan, Hz. Muhammed (s.a.v.) ve Hz. Musa'yı (a.s.) alaycı şekilde tasvir eden karikatür, kamuoyunda haklı bir infiale yol açmıştır. Bu sorumsuz yayın, sadece inanç sahiplerini derinden incitmekle kalmamış; aynı zamanda temel bir insan hakkı olan "dini değerlere saygı" ilkesini de açıkça ihlal etmiştir.

Basın ve ifade özgürlüğü, demokratik toplumların temelidir. Ancak bu özgürlük; kutsallara hakaret etme, inançları küçük düşürme ya da toplumsal barışı zedeleme hakkını içermez. Leman'da yayımlanan karikatür, eleştiri sınırlarını aşmış; inançları hedef alan, ayrıştırıcı ve tahrik edici bir tutumun örneği olmuştur. Bu, özgürlük değil; açıkça bir değer suistimalidir.

Basının asli görevi, gerçeği aramak, toplumu aydınlatmak ve kamu yararını gözetmektir. Bu sorumluluk duygusu kaybedildiğinde, ifade özgürlüğü; provokasyonun, kutuplaşmanın ve inançlara tahakkümün aracı haline gelir. Karikatür sanatı tarih boyunca güce, adaletsizliğe ve haksızlığa karşı bir ifade biçimi olmuştur. Ancak kutsalları hedef almak, bu misyonun çok uzağındadır.

Bingöl Basın Konseyi olarak bir kez daha hatırlatıyoruz: Din ve inanç özgürlüğü, ifade özgürlüğü kadar temel bir haktır. İnançlara hakaret eden, toplumsal barışı zedeleyen ve vicdanları yaralayan bu tarz yayınları en güçlü şekilde kınıyor; hem hukuki hem ahlaki sorumluluğun takipçisi olacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz.

Unutulmamalıdır ki, inançlara saygı bir ayrıcalık değil, birlikte yaşamanın asgari şartıdır. Farklılıklarımızı barış içinde yaşatabilmenin yolu, karşılıklı saygıdan geçer. Mizahın da, basının da gerçek gücü; hakikate, nezakete ve insan onuruna duyulan saygıyla ölçülür.”

HABER:SİNAN ATAN

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.03.2026
14:25
SAADET PARTİSİ GENÇ İLÇE BAŞKANLIĞIN`DA GÖREV DEGİŞİMİ
SAADET PARTİSİ GENÇ İLÇE BAŞKANLIĞIN'DA GÖREV DEGİŞİMİ
Saadet Partisi Bingöl'ün Genç ilçesinde ilçe başkanlığı görevine Nihat Turhan getirildi. Uzun yıllardır görev yapan Suat İşcan, görevi Turhan'a devretti.
21.03.2026
14:18
METEOROLOJİ`DEN KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI
METEOROLOJİ'DEN KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü tarafından Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı verildi. Cuma ve cumartesi için yağmur uyarısı yapılırken, Pazar itibariyle karla karışık yağmurun etkili olacağı belirtildi.
21.03.2026
14:08
BİNGÖL`E NÜKLEER TIP MERKEZİ PROGRAMA ALINDI
BİNGÖL'E NÜKLEER TIP MERKEZİ PROGRAMA ALINDI
Bingöl Valisi Cahit Çelik, Nükleer Tıp Merkezi'nin yapım işinin Sağlık Bakanlığı yatırım programına alındığını açıkladı. Yeni merkezle birlikte kanser hastalıklarında erken teşhis ve tedavi imkânlarının ilde sunulması hedefleniyor.
17.03.2026
16:40
BURAK  BURULDAY`A TEŞEKKÜR PLAKETİ
BURAK BURULDAY'A TEŞEKKÜR PLAKETİ
Bingöllü iş insanı Serdar Turhan'ın anne ve babası adına yaptırdığı okul ile Serdar Turhan Kampüsü Çocuk Evleri Sitesi projelerinde görev alan İnşaat Mühendisi Burak Burulday, projeye sunduğu katkılar nedeniyle teşekkür plaketiyle onurlandırıldı.
17.03.2026
16:33
HALEPÇE`Yİ UNUTMADIK
HALEPÇE'Yİ UNUTMADIK
Bingöl Demokratik Kurumlar Platformu, Halepçe Katliamı'nın yıl dönümünde Kent Meydanı'nda basın açıklaması yaparak yaşamını yitirenleri andı ve yaşananların insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğu vurgulayıp adalet çağrısında bulundu.
17.03.2026
16:22
EN GÜZEL SESLER  YARIŞTI
EN GÜZEL SESLER YARIŞTI
Bingöl Üniversitesi'nde bu yıl ikincisi düzenlenen 'Geleneksel Kur'an Tilâvet Yarışması ve II. Kur'an Ziyafeti' programında öğrenciler Kur'an-ı Kerim'i usulüne uygun şekilde okuyarak hünerlerini sergiledi. Program sonunda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın