27 Temmuz 2024 Cumartesi

BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ REKTÖR ADAYLARI MULAKATLA ALINACAK

Mülakatın sonunda YÖK tarafından hazırlanan dosyalar ve belirlenen isimler, karar için Cumhurbaşkanlığı'na gönderilecek, yapılacak incelemenin akabinde Cumhurbaşkanı imzasıyla atama kararı Resmî Gazete'de yayımlanacak.

04 HAZİRAN 2024 SALI 19:53
1
820
0
AA aa
BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ REKTÖR ADAYLARI MULAKATLA  ALINACAK

İlk ataması 2016'da, ikinci ataması ise 24 Haziran 2020'de gerçekleştirilen ve iki dönemdir Bingöl Üniversitesi Rektörlüğü görevini sürdüren Prof. Dr. İbrahim Çapak'ın görev süresi, 24 Haziran 2024 günü doluyor.

Yeni atama için başvurular mayıs ayı sonunda tamamlanırken, başvuruda bulunan adayların 6 Haziran 2024 Perşembe günü Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı'nda mülakata alınacağı belirtildi. Mülakat neticesinde belirlenen isimler ve sonuçları Cumhurbaşkanlığı'na gönderilecek ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uygun görülen ismi Bingöl Üniversitesi Rektörü olarak atayacak.

REKTÖR KİM OLACAK?

Başvurular elektronik ortamda yapıldığı için müracaat edenlerin kimler olduğu henüz netlik kazanmadı ancak atamanın başvurular arasında yapılmama olasılığı da bulunuyor.

Cumhurbaşkanı taktirine göre başvuru yapan adayların haricinde bir isim atanabileceği gibi YÖK'te bir üst göreve atanması beklenen mevcut Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak'ın da görevine devam etme olasılığı güçlü ihtimaller arasında bulunuyor. Atama kararının 24 Haziran'a kadar Cumhurbaşkanı onayı ile Resmî Gazetede yayınlanması bekleniyor. Çapak, farklı bir ismin atanması halinde atama yapılacak tarihe kadar Bingöl Üniversitesi rektörlüğü görevini sürdürecek.

ANAYASA MAHKEMESİ'NDEN SON DAKİKA KARARI!

Bugün son dakika gelişmesi de yaşandı. Anayasa Mahkemesi, Türkiye'nin önümüzdeki günlerde fazlasıyla tartışacağı bir karar aldı.

Bilindiği üzere; üniversitelerde rektör atamalarını uzun süredir Cumhurbaşkanı yapıyor. Görevdeki rektörün çağrısı üzerine öğretim üyeleri tarafından altı rektör adayı belirleniyor, ardından Yükseköretim Kurulu'nun seçtiği üç aday Cumhurbaşkanı'na sunuluyordu. Cumhurbaşkanı da bu üç isim arasından birini üniversiteye rektör olarak atıyordu.

CHP, bu atama yetkisinin Cumhurbaşkanı'nın elinden alınması için Anayasa Mahkemesi'ne itiraz başvurusu yapmıştı.

Uzun süredir beklenen karar açıklandı. Anayasa Mahkemesi; Cumhurbaşkanı tarafından üniversiteye rektör atanmasının anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. Ancak karar bu dönemi etkilemeyeceği gibi 12 ay sonra yürürlüğe girecek.

Cumhurbaşkanı'na üniversitelere rektör atama yetkisini veren 703 sayılı KHK'nın bazı maddelerinin iptali yönünde karar veren AYM'nin kararında, şu ifadelere yer verildi:

"Dava konusu kuralla YÖK'ün rektör atama sürecinde; devlet üniversiteleri yönünden aday gösterme, vakıf üniversiteleri yönünden mütevelli heyetinin teklifine olumlu görüş verme şeklindeki rolüne son verilmek suretiyle rektör atama usulü değiştirilmiş ayrıca atanma şartları, görev süresi gibi rektör atanmasına ilişkin hükümler madde metninden çıkarılmıştır.

Devlet üniversitelerine rektör atanma şartlarında değişiklik öngören kural, Anayasa'nın İkinci Kısmı'nın Dördüncü Bölümü'nde yer alan kamu hizmetlerine girme hakkına ilişkin düzenleme içerdiğinden Anayasa'nın mülga 91. maddesi uyarınca KHK ile düzenlenemeyecek yasak alanda kalmaktadır.

İptal edilmeleri nedeniyle doğacak hukuksal boşluk kamu yararını ihlal edecek nitelikte görüldüğünden Anayasa'nın 153. maddesinin üçüncü fıkrasıyla 6216 sayılı Kanun'un 66. maddesinin (3) numaralı fıkrası gereğince bu maddelere, fıkralara, bentlere, ibarelere ve kısma ilişkin iptal hükümlerinin kararın Resmî Gazete'de yayımlanmasından başlayarak on iki ay sonra yürürlüğe girmesi uygun görülmüştür."

HABER:SİNAN ATAN

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.07.2024
13:23
BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ DEĞİŞTİ
BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ DEĞİŞTİ
Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Atama Kararnamesi ile Bingöl'ün de aralarında olduğu 11 üniversitenin rektörü değişti. Bingöl Üniversitesi Rektörlüğü görevine Prof. Dr. Erdal Çelik atandı. Yeni Rektör Çelik kimdir? Akademik kariyeri nedir? Detaylar haberimizde…
24.07.2024
16:47
BİNGÖL`DE BIÇAKLI DEHŞET: 2 ÖLÜ 7 YARALI
BİNGÖL'DE BIÇAKLI DEHŞET: 2 ÖLÜ 7 YARALI
Bingöl'de madde bağımlısı olduğu belirtilen Emircan Z. adlı şahıs, dehşet saçtı. Önüne gelene sataşıp bıçakla saldıran şahıs, 9 kişiyi yaraladı. 2 kişi hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.
24.07.2024
14:11
BİNGÖL.DE BIÇAKLI SALDIRI ÇOK SAYIDA YARALI VAR
BİNGÖL.DE BIÇAKLI SALDIRI ÇOK SAYIDA YARALI VAR
Bingöl'ün Yenişehir Mahallesi'nde bir grup tarafından gerçekleştirilen bıçakla saldırıda 10 kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından Bingöl Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.
22.07.2024
14:38
SORUMSUZLUĞUN BÖYLESİ!
SORUMSUZLUĞUN BÖYLESİ!
Genç İlçesi Kültür Mahallesi'nde kapağı açık haldeki elektrik panosu tehlike saçarken, Tedaş yetkililerinin önlem almaması ise vatandaşların tepkisine neden oluyor.
22.07.2024
14:03
GENÇ, KAVRULACAK!
GENÇ, KAVRULACAK!
Genç ilçesinde hafta içi itibari ile sıcaklıklar artacak, termometreler 42 dereceyi gösterecek. Uzmanlar, kavurucu sıcaklar için dikkatli olunması tavsiyesinde bulunuyor.
22.07.2024
12:49
MİLLET KAFESİ HİZMETE AÇILDI
MİLLET KAFESİ HİZMETE AÇILDI
Genç Belediyesi tarafındanMillet bahçesinde açılan Millet Kafesi, özellikle aileler tarafından yoğun ilgi görüyor.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın