11 Mayıs 2024 Cumartesi

BİRER BİRER YOK OLUYORLAR!

Son yıllarda hızla büyüyen Genç İlçesinde açılan alışveriş merkezleri küçük esnafın zor günler yaşamasına ve işyerlerinin kapanmasına neden olmaya başladı. Sayıları her geçen gün artan büyük marketlerle birlikte bakkal kültürü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya getirdi.

15 NİSAN 2019 PAZARTESİ 10:28
0
1546
0
AA aa
BİRER BİRER YOK OLUYORLAR!

Her şehirde olduğu gibi Genç'te de hizmet vermeye başlayan ve sayıları her geçen gün artan alışveriş (büyük boy market) merkezleri küçük olanların yok olmasına neden oluyor.

Özellikle Mahalle ve sokak aralarında bakkal ve manav olarak hizmet verenler müşteri sorunu yaşadıkları için tek tek kapanıyor veya zor günler yaşıyorlar. Genç gibi nüfusu az olan bir ilçe için çok iyi bir tablonun olmadığını dile getiren küçük işyeri sahipleri, bu soruna bir an önce çözüm üretilmesi gerektiği ve yasal işlemler uygulanarak alışveriş merkezlerinin şehir merkezi dışına çıkarılmasını talep ediyorlar.

Küçük işletmelerin büyük sermayeler karşısında direnemediğini belirterek Esnaflar; “Birçok büyük market zincirinin açıldığı Genç'te mahalle bakkalları ve yerel marketler can çekişiyor. Şehrimizde her cadde ve sokak başında bir biri ardına açılan büyük marketler, bakkal ve yerel marketleri kapatma noktasına getirdi. Ulusal marketler yatırım amaçlı gelmiyor. Sıcak paramızı götürme amacıyla geliyor.Evimizin anahtarını bakkala bırakıyoruz,çocuğumuzu bakkala emanet ediyoruz,bir şey oluyor paramız yetişmiyor bakkaldan borç para alıyor,cenazemize,hastalandığımızda yerleşik esnaf yanımızda oluyor kısacası beraber ağlıyor, beraber gülüyoruz,bu mağazalar sadece bakkala değil, beyaz eşya satana,kunduracıya,tuhafiyeciye, zücaciyeciye ve pastacıya kadar birçok küçük esnafa zarar veriyor.Çünkü bakkallar kapanırsa sosyal dengedeki zincir kopar ve kimseye yarar sağlamayacağı gibi zararı olur, sistem Bakkal Esnafının ayakta kalması için olmayanların üzerine çöker. Küçük esnaf ve sanatkârların, bu ülkenin ekonomik ve sosyal anlamda çimentosu olduğunu unutmamak gerekir” dedi.

BÜYÜK MARKETLER KAZANDIĞINI GENÇ'E BIRAKMIYOR

Gençlilerin alışverişi kazandığını Genç'e yatıran kişilerle yapması gerektiğini savunan mahalle bakkalı Mehmet Baysal ise,  “Ulusal marketlerle mücadele etmek pek kolay değil. Şehir merkezlerinde açılan ulusal marketler v.b başta bakkal esnafı olmak üzere hemen hemen her iş kolundaki esnaf ve sanatkârların işlerini büyük ölçüde aksatmakta, rekabet edebilirlik düzeyini azaltmakta, rekabet edebilmek için bu kesimin çalışma saatlerini uzatarak yıpranmalarına neden olmakta, hatta birçok esnaf ve sanatkârı bu marketlere karşı rekabet edemeyip işyerlerini kapatmak zorunda bırakmaktadır. Bu nedenle, bu kesimin üretim ve hizmet sektöründe yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır. Zaten içinde bulunduğumuz yüksek enflasyonla birlikte ekonomik bir durgunluğun yaşandığı bu dönemde, siftah yapmadan kepenklerini kapatan esnaf ve sanatkârların özellikle de bakkal, market ve bayi esnafının içinden çıkılmaz sorunu haline gelmiştir. Yılmak yok sürekli söyleyeceğim, bakkallarımızın kapanmaması için elimden geleni yapacağım. Şehrimize ekonomik anlamda hiçbir katkısı olmayan ulusal marketlerle gücümün yettiği yere kadar mücadele edeceğim” şeklinde konuştu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
10.05.2024
19:03
ŞİDDETE KARŞI YASAL DÜZENLEME İSTİYORUZ
ŞİDDETE KARŞI YASAL DÜZENLEME İSTİYORUZ
Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Genç İlçe Temsilciliği, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde Irak asıllı Y.K. tarafından, okuldan atıldığı gerekçesiyle Lise Müdürü İbrahim Oktugan'ın öldürülmesine tepki amaçlı, basın açıklaması gerçekleştirildi. (Eğitim-Bir-Sen) Genç İlçe Temsilcisi Muhammed Mustafa Demirağ'ın okuduğu basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi.
10.05.2024
18:41
AK KADINLAR`DAN İSRAİL TEPKİSİ `SAVAŞINDA  BİR AHLAKI, HUKUKU VAR
AK KADINLAR'DAN İSRAİL TEPKİSİ 'SAVAŞINDA BİR AHLAKI, HUKUKU VAR
AK Parti Kadın Kolları Başkanı Gündoğdu: 'Bizler bugün AK Parti Bingöl İl Kadın Kolları Başkanlığı olarak buradayız. Gazzeli anneler için dimdik ayaktayız. Yeter artık İsrail, kanlı ellerini sivillerin, annelerin, çocukların üzerinden çek
09.05.2024
18:33
ÜNİVERSİTE  ÖĞRENCİLERİNDEN GAZZE`YE  DESTEK
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDEN GAZZE'YE DESTEK
Bingöl Üniversitesi öğrencileri, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına tepki ve Filistinlilere destek amacıyla kampüste nöbet eylemi başlattı. Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak da öğrencilere destek verdi.
09.05.2024
16:24
BİNGÖLDE  JEOTERMAL  KAYNAKLARI ` KONUŞULDU
BİNGÖLDE JEOTERMAL KAYNAKLARI ' KONUŞULDU
Bingöl'deki jeotermal kaynakların potansiyeli, değerlendirilmesi gereken alanlar ile bu kaynakların ekonomiye kazandırılması ve neler yapılacağı konusunda toplantı yapıldı. Vali Ahmet Hamdi Usta; 'Veriler ve öneriler doğrultusunda çalışacağız.' dedi.
04.05.2024
16:21
250 ÇOCUĞUN KALBİNE DOKUNULDU
250 ÇOCUĞUN KALBİNE DOKUNULDU
Gençli hemşerimiz hayırsever iş insanı RodiJeans Yönetim Kurulu BaşkanıMahsum Dursun'un öncülüğünde gönüllülerin bir araya gelerek hayata geçirdiği proje kapsamında öğrencilerin kalbine dokunuldu ve altyapı branşlarında eğitim gören 250 öğrenciye malzeme desteği verildi.
03.05.2024
14:34
EMNİYET`TEN RUHSAT YENİLEME UYARISI
EMNİYET'TEN RUHSAT YENİLEME UYARISI
Genç İlçe Emniyet Müdürlüğü, yivsiz tüfek ruhsatnamesi geçerlilik süresi dolan vatandaşların ruhsatnamelerini yenilemeleri gerektiğini bildirdi.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın