29 Mart 2024 Cuma

ÇÖLYAK HASTALARI İÇİN GLUTENSİZ' EKMEK ÜRETİYORLAR

Milli Eğitim Bakanlığı'nın talimatları doğrultusunda Bingöl'deki Karşıyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde açılan fırın atölyesinde, kentte yaşayan Çölyak hastaları için Glutensiz ekmek üretimi yapılıyor. Meslek lisesindeki fırın atölyesi, Türkiye'de ilk olma özelliğini taşıyor.

23 OCAK 2023 PAZARTESİ 09:21
3
1264
0
AA aa
ÇÖLYAK HASTALARI İÇİN GLUTENSİZ` EKMEK ÜRETİYORLAR

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen meslek liselerinde fırın atölyeleri projesi, birçok ilde olduğu gibi Bingöl'de de faaliyete geçti. 
Merkez Karşıyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde faaliyete geçen fırında, hem Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümü öğrencileri uygulamalı eğitim görüyor hem de Türkiye'de bir ilk olma özelliğiyle Çölyak hastalarına “Glutensiz” ekmek üretiliyor. 
Çölyak hastası iki kişinin de bu fırında istihdam edildiği öğrenilirken, her gün çıkan Glutensiz ekmekleri hastalar gelip piyasa göre yarı fiyatına sıcak bir şekilde satın alıyor. 
Söz konusu projenin hayata geçirilme sürecinde, Çölyak Hastaları Derneği temsilcilerinin kendilerine gelerek, ekmek temini konusunda zorlandıklarını dile getirdiğini belirten İl Milli Eğitim Müdürü Halil Yücel, görüşmelerin ardından gerekli adımı attıklarını söyledi. 
Kent genelinde bin 400 Çölyak hastası olduğunun altını çizen Yücel, Glutensiz ekmek üretimiyle de ülkede bir olma özelliği taşıdıklarını vurguladı. 
Yücel, “Milli Eğitim Bakanlığı'mızın talimatları doğrultusunda il genelinde bir fırın oluşturmak amacıyla bir oluşum başladı. Bize ilk bu talimat geldiğinde sayın valimizle konuyu görüştük. Sayın valimizde ilimizde özellikle Çölyak hastalarına yönelik olarak glütensiz ekmek ihtiyacının fazla olduğunu dile getirmişti. Biz de bunu talimat olarak algıladık ve hemen harekete geçtik. Dernek başkanımız Yunus bey ile görüştük ve ilimizde bin 400 Çölyak hastası olduğunu öğrendik kendisinden. Bu anlamda da çok anlamlı bir hizmet olacağı kanaatine vardık. Biz de hemen girişimlerde bulunduk ve okul müdürümüz Kumriye Hanım ile görüştük. Böyle bir projenin uygulanacağını, kendisinin de yardımcı olması gerektiğini söyledik. O da sağ olsun tüm okulu seferber etti ve biz de Milli Eğitim Müdürlüğü olarak da çalışma başlattık. Burayı hizmete açmış olduk. Tabi bunun şöyle farklı bir yönü var, Türkiye bir ilk olma özelliği var. Tüm illerde fırınımız var kendi kurumlarımıza yönelik yapmış olduğumuz ekmek üretim noktasında ama Çölyak hastalarına yönelik olarak üretim yapan Türkiye ve bölgemizdeki tek fırın. Dernek başkanımız bizi bir programa davet etmişti, orada bunun da sözünü vermiştik. Hem ailelerimiz hem de çocuklarımız bunu dört gözle bekliyorlar. Bu hizmet çocuklarımızın dualarında olan bir hizmet. Şükürler olsun ki bunu harekete geçirdik ve hizmete açmış olduk” dedi. 
“Ekmeği bu kadar rahat temin etmek, çok büyük bir zorluktu”
6 yıldır Çölyak hastası olan Melike Bakırcı, her gün gelip meslek lisesindeki fırın atölyesinden sıcak bir şekilde Glutensiz etmek satın aldığını söyledi. 
Daha önce temin noktasında zorlandıklarının altını çizen Bakırcı, “6 yıldır Çölyak hastasıyım. Bizim en büyük problemimiz olan temin etme olayıydı. Bingöl'de de zincir marketler ve belirli yerler dışında alamıyordum. Bu da haftanın belirli günlerinde alabiliyordum. Bazen de kendim evde üretim yapmak zorundaydım. Şuan Milli Eğitimimizi yaptığı bu fırınla ekmeğe teminim çok daha rahat bir şekilde olabiliyor. Her şeyden önce sıcak bir ekmek alabiliyorum. Bu benim için çok büyük bir şey. Ekmeği bu kadar rahat temin etmek, çok büyük bir zorluktu ve fiyatının makul bir seviyede olması bizim çok makul bir kazanç” diye konuştu. 
Çölyak hastası kızı olduğunu belirten ve ekmek üretiminde çalışan Dernek Başkanı Yunus Kızılboğa ise,  “Milli Eğitim Bakanlığı'nın başlattığı proje vardı. Bunu ilk duyduğumuzda hemen sayın müdürümüze gittik. Sağ olsunlar hemen destek verdiler. Bu projenin ilk olmasından dolayı gurur duyuyoruz aslında. Burada günlük ekmek üretiyoruz. Bunu yanında simit, poğaça, pide gibi ürünler çıkarmaya başladık. Bu anlamda emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

HABER:SİNAN ATAN

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
27.03.2024
13:59
MUKABELE HALKALARINA YOĞUN İLGİ
MUKABELE HALKALARINA YOĞUN İLGİ
Ramazan ayı nedeniyle camilerde yapılan Kur'an-ı Kerim mukabelelerine Genç'te de yoğun ilgi gösteriliyor.
27.03.2024
13:27
HAYIRSEVER İŞ İNSANINDAN YÜZLERCE AİLEYE ET YARDIMI
HAYIRSEVER İŞ İNSANINDAN YÜZLERCE AİLEYE ET YARDIMI
Avrupa'da ikamet eden hayırsever iş insanı Doğukan Çakmakçı, Genç ilçesinde Ramazan ayı vesilesiyle maddi durumu olmayan yüzlerce aileye et yardımında bulunarak örnek bir davranışa imza attı
25.03.2024
13:56
MURATSPOR`UN BİLEĞİ BÜKÜLMÜYOR
MURATSPOR'UN BİLEĞİ BÜKÜLMÜYOR
Bölgesel Amatör Lig 11.grupta mücadele eden temsilcimiz Yeni Genç Muratsporkendi saha ve seyircisi önünde karşılaştığıRüstempaşaspor'u3-1 mağlup ederek yenilmezlik serisini 11 maça çıkarırken, maç öncesi açılan 'Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez' pankartı ile teröre lanet okundu.
25.03.2024
13:01
HELİKOPTERLE KURTARILDILAR
HELİKOPTERLE KURTARILDILAR
Genç'te etkili olan kar ve tipi sonucu yolu kapanan mezrada mahsur kalan 2 avcı askeri helikopterle kurtarıldı.
21.03.2024
19:06
SEÇMEN SAYISI 2 BİN 941 ARTTI
SEÇMEN SAYISI 2 BİN 941 ARTTI
Büyük heyecanla beklenen 31 Mart yerel seçimleri için geri sayım başladı. Genç İlçe merkezinde 13 Bin 934 seçmen, 44 sandıkta oy kullanacak. Başkanlık için 5 isim kıyasıya yarışırken 2019 seçimlerine göre seçmen sayısı 2 Bin 941 kişi arttı. Yeni seçmenler belediye başkanlığı seçimlerinin sonucuna da doğrudan etki yapacak.
21.03.2024
17:56
KÜLTÜR MERKEZİ, ÖĞRENCİLERİN İKİNCİ EVİ OLDU
KÜLTÜR MERKEZİ, ÖĞRENCİLERİN İKİNCİ EVİ OLDU
Şehit Hakan Akdere Kültür Merkezi, öğrencilerin ikinci evi oldu. Sessiz ve nezih bir ortamda ders çalışan öğrenciler, aile sıcaklığında LGS, YKS ve KPSS gibi sınavlara hazırlanıyor.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın