29 Haziran 2026 Pazartesi

DEPREM SONRASINA HAZIRIZDA' YA ÖNCESİNE

Uzmanların sıklıkla uyardığı Bingöl'de olası depreme karşı bölgesel tatbikat yapılarak prova yapıldı ancak kamuoyunun yanıtını beklediği soru şu; 'Uzmanların 'eli kulağında' diyerek vurguladığı depremin öncesi için tedbirlerimiz neler? Yıkılmayan hasarlı binalar can kaybına neden olursa hesabı kim verecek?

02 EYLÜL 2024 PAZARTESİ 10:26
0
1618
0
AA aa
DEPREM SONRASINA HAZIRIZDA` YA ÖNCESİNE

Bingöl'de olası 7.5 büyüklüğünde bir deprem senaryosu üzerine Bölgesel Deprem Tatbikatı tamamlandı. Olası deprem felaketinin akabinde yürütülecek arama kurtarma çalışmalarının yanı sıra sağlanacak koordinasyonun da provası yapıldı. Bu tatbikat kamuoyu tarafından takdirle karşılansa da birçok kişinin yanıtını beklediği soru; “Deprem öncesi için hazırlığımız neler?”

NACİ GÖRÜR ‘ELİ KULAĞINDA' DİYEREK YİNE UYARDI!

Bingöl-Karlıova-Erzincan arasında en az 7.4 büyüklüğünde depremin olabileceğini dile getiren Deprem Uzmanı ve Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, “Çünkü depremin ürettim periyodu durmuş. Eli kulağında. İkincisi Bingöl-Göynük arasında olma ihtimali fazla. O da 7'lik bir deprem ve aynı zamanda çok yıkıcı olur” dedi.

Görür, “Şu anda Tunceli'de deprem bekliyorum. Erzincan'ın doğusunda Karlıova var. O aradaki kısım Kuzey Anadolu Fayı'nın en doğu ucudur. Biz ona Yedisu fayı diyoruz. Erzincan ile Bingöl'ün Karlıova ilçesi arasında kalıyor. Deprem ürettim üretecek. Çok uzak zamanda değil. Olursa 7'nin üzerinde deprem olur ve aynı zamanda çok yıkıcı olur. Orada bina ve nüfus yoğunluğu fazla değil ama yine de benim insanım hayatını kaybeder. Benim bu sözümü Tunceli valisi o bölgenin valileri ciddiye aldı. Oradaki kaymakamlarla da konuştum. Elimden geldiğince de onları uyardım. Tunceli'de çalışıyorlar. Karlıova'ya bir fayda son deprem yapan fay geliyor. Karlıova-Bingöl-Göynük. Karakoçan ve oradan da Elâzığ ve Elazığ'dan Malatya'ya oradan Hatay'a gidiyor. Şimdi beklediğimiz diğer deprem korktuğumuz yer, Karlıova ile Bingöl-Göynük arasıdır. Tam çatalda. 20 Şubat depremleri oraya enerji transfer etmiş olabilir. Deprem nerede olacak diyorsunuz. Bingöl-Karlıova- Erzincan arası en az 7.4 olabilir. Çünkü depremin ürettim periyodu durmuş. Eli kulağında. İkincisi Bingöl-Göynük arasında olma ihtimali fazla. O da 7'lik bir deprem. En son 1866 civarında olmuş. Bingöl-Göynük fayı, güneybatıya doğru devam ederse, Palu ve Elazığ'a gelir. Malatya'ya doğru geçer gider” ifadelerini kullandı.

BİNGÖL DEPREME HAZIR MI?

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli asrın felaketinin ardından Bingöl'de başlayan hasar tespit ve hak sahipliği çalışmaları önemli oranda tamamlanırken, birçok hasarlı yapı da kullanıma devam ediliyor.

Bingöl merkezde özellikle Yenişehir Mahallesi'nin önemli bir kısmı ile Eski Hal bölgesi ve İnönü Mahallesi'nin Kültür Caddesi boyu ve Maden Sokak kısımlarındaki birçok ev ve işyerinin 7 büyüklüğünde bir depreme dayanamayacağı gibi birçoğunun hasarlı olduğu bilinmesine rağmen kullanılıyor olması, can kayıplarının artmasında önemli rol oynayacağı endişesini daha da arttırıyor. Öyle ki, birçok işyeri hasarlı olmasına rağmen halen kullanıldığı gibi mülk sahipleri, kira alımı nedeniyle olası depreme karşı tahliyeyi de yaptırmıyor, bu hususta kamunun bir önlemi de bulunmuyor.

Birçok ilçede daha önceki depremlerden dolayı inşa edilmesi beklenen deprem konutlarının teslimatlarının henüz tamamlanmamış olması da depreme hazırlık konusundaki hantallığı gözler önüne seriyor.

HESABINI KİM VERECEK?

Tatbikatla deprem sonrasına hazırlanan ve afetin provasını yaparak önemli bir adım atılan Bingöl'de kamuoyunun yanıtını aradığı soru ise şu; “Uzmanların ‘eli kulağında' diyerek vurguladığı depremin öncesi için tedbirlerimiz neler? Yıkılmayan hasarlı binalar can kaybına neden olursa hesabı kim verecek?”

Az hasarlı yapının hasarsıza, orta hasarlının az hasarlıya, ağır hasarlının ise orta hasarlıya çevrilip güçlendirmeyle geçiştirildiği Bingöl'de, 7 ve üzeri bir depreme dayanması neredeyse imkânsız olan ev ve işyerlerinin yıkılmasını engelleyen, süreci hızlandırmayan, bu alanlarda ikamet izni veren ya da göz yumanlar, can kayıplarının da hesabını verecek mi?

Özellikle belirtilen bölgelerdeki işyeri ve evlerde hasar tespitinin kamu eliyle yapılması, hasar tespitini yapmayan ya da yaptırmayan mülk sahipleri hakkında tutanak tutulması, hasarlı olduğu belirlenen binalara hasarlı olduğunu belirten uyarıcı levhaların mühürle asılması ve benzerin adımların atılması da kamuoyu beklentileri arasında.

TOPLANMA ALANLARI BİLİNMİYOR!

Deprem konusunda kamuoyu bilinçlendirmesinin yetersiz olduğu gibi halkın da bilgilendirme organizasyonlarına ilgisiz kaldığı Bingöl'de, olası deprem sonrası toplanma alanlarının neresi olduğu bilgisi de halk tarafından bilinmiyor. Bu konuda yeterli bilgilendirmenin yapılması bekleniyor.

HABER:SİNAN ATAN

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
25.06.2026
18:56
BÖBREK ALINMADAN KANSER AMELYATI YAPILDI
BÖBREK ALINMADAN KANSER AMELYATI YAPILDI
Bingöl Devlet Hastanesi'nde ilk kez gerçekleştirilen kapalı böbrek koruyucu kanser ameliyatında, 75 yaşındaki hastanın böbreğindeki 3,5 santimetrelik tümör başarılı bir operasyonla çıkarıldı.
25.06.2026
18:46
FİNALDE BİNGÖL`Ü TEMSİL EDECEK
FİNALDE BİNGÖL'Ü TEMSİL EDECEK
Bingöl Müftülüğü Selahattin Eyyubi Hafızlık Proje Okulu Kur'an Kursu Öğreticisi Ali Yalçın, 'Hafızlık Yarışması' bölge finalinde birinci olarak Türkiye finallerine katılmaya hak kazandı.
25.06.2026
18:41
MİNİK YÜREKLERDEN EFRAYİM BEBEĞE UMUT
MİNİK YÜREKLERDEN EFRAYİM BEBEĞE UMUT
Bingöl'de devlet koruması altındaki çocuklar, SMA hastası Efrayim bebeğin tedavisine destek olmak için harçlıklarını bağışladı.
23.06.2026
19:08
İŞKUR BİNGÖL ÜNİVERSİTESİNE 50 KİŞİ ALINACAK
İŞKUR BİNGÖL ÜNİVERSİTESİNE 50 KİŞİ ALINACAK
İŞKUR ve Bingöl Üniversitesi iş birliğinde yürütülecek İUP programına kabul edilecek 50 kişi, 30 Haziran 2026 tarihinde gerçekleştirilecek noter kurasıyla belirlenecek. Başvurular 22-26 Haziran 2026 tarihleri arasında İŞKUR İl Müdürlüğü, İŞKUR e-Şube, e-Devlet ve ALO 170 iletişim hattı üzerinden yapılabilecek.
22.06.2026
12:40
SON BİR HAFTADA 37 ŞÜPHELİ YAKALANDI
SON BİR HAFTADA 37 ŞÜPHELİ YAKALANDI
Bingöl'de polis ekiplerince son bir haftada düzenlenen asayiş, narkotik ve kaçakçılık operasyonlarında 37 şüpheli yakalandı. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden 6'sı tutuklanırken, 5 kişiye idari para cezası uygulandı.
22.06.2026
12:26
JANDARMA`DAN DEV OPERASYON 15 BİN 831 KÖK KENEVİR ELE GEÇİRİLDİ
JANDARMA'DAN DEV OPERASYON 15 BİN 831 KÖK KENEVİR ELE GEÇİRİLDİ
15 Bin 831 kök kenevir ele geçirildi
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın