02 Åžubat 2026 Pazartesi

DÜŞÜK AYARLI ALTIN TUZAĞI

Kuyumcular Derneği Başkanı Yaşar Devran, geçtiğimiz günlerde iş yerine gelen 2 kadının kendisine 4 adet düşük ayarlı altın sattığını ve yaklaşık 6 bin lira dolandırıldığını iddia etti. Bingöl Kuyumcular Derneği Başkanı Yaşar Devran, yükselen altın fiyatları nedeniyle piyasalarda düşük ayarlı altın tuzağının arttığını belirtti.

27 AĞUSTOS 2022 CUMARTESİ 11:23
0
1612
0
AA aa
DÜŞÜK AYARLI ALTIN TUZAĞI

Devran, 22 ayar tam altınındaki bakır oranını arttırarak satış yapan kiÅŸilerin, Bingöl ve çevre illerde birçok kuyumcuyu dolandırdığını iddia etti. 
GeçtiÄŸimiz haftalarda iÅŸ yerine gelen 2 kadından 4 adet tam altın satın aldığını ve daha sonra altının gramajının düÅŸük olduÄŸunu fark ettiÄŸini belirten Devran, yaklaşık 6 bin lira dolandırıldığı iddiasında bulundu. 
Devran, “Uzun zamandır bu mesleÄŸi icra ediyorum. Eskiden beri düÅŸük ayar altın piyasada vardı ama altın fiyatlarının yükselmesinden dolayı piyasalarda daha çok altın olmaya baÅŸladı, düÅŸük ayar altın olmaya baÅŸladı. 22 ayar altını 16 ayar, 17 ayar, 18 ayara düÅŸürdüler. Bunun içinde bilezik, tam altın ve yarım altınlar var. En çok yaptıkları ÅŸey de ata lira dediÄŸimiz Cumhuriyet altınını düÅŸürdüler. Cumhuriyet altınının 22 ayarını getirip 17 ayara düÅŸürdükleri için birebir aynısını yaptılar. Kuyumcular olarak da farkına varamıyoruz ancak sesinden böyle yere atıp sesinden tanıyoruz. BaÅŸka türlüsü mümkün deÄŸil tanımıyoruz. Bu anlamda vatandaÅŸlarımızdan ve müÅŸterilerimizden ricamız altın alırken, bildikleri ve tanıdıkları kuyumculardan alış veriÅŸ yapmalarıdır” dedi. 
5 bin 400 TL deÄŸerindeki tam altının ayarı düÅŸürülerek tam altın fiyatına satıldığını belirten Devran, “Bunu geçen hafta yaÅŸadık. Normalde 7 bin TL olan bir tam altın, 5 bin 400 TL düÅŸürdüler ve tam altından bin 600 TL vurgun yapıyorlar. Büyük miktarda kazanç elde ediyorlar. Bunu Antalya'dan Denizli'den baÅŸlıyorlar satmaya Bingöl'e kadar geldiler. Burada da bize sattılar. Kendim de 4 adet aldım. Kalabalık olduÄŸu için, müÅŸterilerim olduÄŸu için güvenerek aldım. 2 bayan geldi ve güvenerek aldım. Böyle bir ÅŸey aklımın ucundan geçmedi. Bunlar Türkiye'nin her vilayetine gidip bu altınları satıyorlar. Bu altınlarda bakır oranı daha çok oluyor. Saf altın bin üzerinden 916 milyem olmasına raÄŸmen bunlar 700 milyeme kadar düÅŸürmüÅŸler. Kilo başında 300 gram bakır koyuyorlar. Bu da çok büyük bir meblaÄŸ yapıyor. 7 bin lira olan bir ata altını, 5 bin 400'e düÅŸürüp bin 600 lira çok büyük bir meblaÄŸ. VatandaÅŸlarımızın bu konuda duyarlı olmalarını tavsiye ediyorum” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
DeÄŸiÅŸtir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
02.02.2026
10:28
GENÇ`TE OKUL YOLLARI VE BAHÇELER KAR`DAN TEMİZLENDİ
GENÇ'TE OKUL YOLLARI VE BAHÇELER KAR'DAN TEMİZLENDİ
Genç Belediyesi, ilçe genelinde etkili olan kar yağışının ardından kar temizleme çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Belediye ekipleri, vatandaşların günlük yaşamının aksamaması için ana arterler, mahalle yolları ve kamu alanlarında yoğun mesai harcıyor.
01.02.2026
16:02
MİLYONLAR DEĞİL, İNANANLAR KAZANDI
MİLYONLAR DEĞİL, İNANANLAR KAZANDI
Yokluğa, sahipsizliğe ve görmezden gelinmeye rağmen 13 kişiyle çıktığı Ardahanspor deplasmanından 1-0 galip dönen Yeni Genç Muratspor, paranın değil inancın kazandığını bir kez daha gösterdi.
01.02.2026
14:22
UYUŞTURCUYLA MÜCADELE 2 ŞÜPHELİ  TUTUKLANDI
UYUŞTURCUYLA MÜCADELE 2 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI
Bingöl'de narkotik ekiplerince yürütülen uyuşturucuyla mücadele çalışmaları kapsamında gözaltına alınan 3 şüpheliden 2'si çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.
01.02.2026
14:04
CAMİYE GELİYORUM, NAMAZLA BÜYÜYORUM PROGRAMI YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
CAMİYE GELİYORUM, NAMAZLA BÜYÜYORUM PROGRAMI YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Program kapsamında camilerimizde dereceye giren öğrencilerimize çeşitli hediyeler takdim edildi.
29.01.2026
17:30
METEOROLOJİ`DEN BİNGÖL İÇİN UYARI
METEOROLOJİ'DEN BİNGÖL İÇİN UYARI
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü'nden Bingöl genelinde yarın için kuvvetli yağış uyarısı yapıldı.
29.01.2026
17:19
TAPU DEVRİNDE ŞOK 1 ŞUBAT`TA BAŞLIYOR
TAPU DEVRİNDE ŞOK 1 ŞUBAT'TA BAŞLIYOR
Ticaret Bakanlığı'nın hayata geçirdiği Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 1 Şubat'tan itibaren satılık taşınmaz ilanları için de zorunlu hale geliyor. e-Devlet onayı olmayan ilanlar yayımlanamayacak.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın