22 Mart 2026 Pazar

GENÇ'TEN ÜLKE EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI

Genç ilçesi sınırlarındaki Murat Nehri'nde 2020'nin ilk çeyreğinde Kalehan Enerji Grubu tarafından faaliyete geçirilen Aşağı Kaleköy Barajı ve Hibrit Enerji Santrali'nde 465 Bin hane olmak üzere 365 Bin kişinin enerji ihtiyacı karşılanırken, Ülke ekonomisine de 257 Milyon dolarlık katkı sağlanıyor.

02 KASIM 2024 CUMARTESİ 12:59
0
1565
0
AA aa
GENÇ`TEN ÜLKE EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI

Bingöl'ün Genç ilçesinde kurulan ve ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayan Aşağı Kaleköy Barajı ve Hibrit Enerji Santrali'nde, hidroelektriğe entegre 1100 dönüm atıl arazide 200 bin fotovoltaik panel bulunuyor. Hidroelektrikten elde edilen enerjinin hibrit teknolojisi kullanılarak güneş santraliyle birleştirildiği ve kurulu gücü 500 megavat olan tesiste, yaklaşık 200 bin panelden de 1 saatte 80 megavat üretim sağlanıyor.
Aşağı Kaleköy Barajı ve Hibrit Enerji Santrali'nde kurulduğu günden bu yana 4 milyar kilovatsaat elektrik üretilirken, bununla da 465 Bin hane olmak üzere 365 Bin kişinin enerji ihtiyacını karşılandı ve ülke ekonomisine de 257 Milyon dolarlık katkı sağlayarak bir doğalgaz veyahut petrol ithalinin önüne geçilmiş oldu.

Hayata geçirilen HES ve GES'lerle ilgili konuşan Kalehan İşletme Müdürü Tahsin Yazıcı; “Hibrit tesisler aynı bağlantı noktasından sisteme bağlı birden fazla kaynak ile su, rüzgar, güneş gibi enerji üreten tesislere hibrit enerji üretim tesisleri diyoruz. Aşağı Kaleköy hibrit tesisimiz su ve güneşten oluşan bir tesis. Hibrit tesislerin en büyük faydası bizim açımızdan ve sistem açısından eksik kapasitemizi tamamlama imkanı buluyoruz. Burada 500 megavat HES üretiminin yanı sıra 80 megavatta GES üretimini bize sunuyor. Fakat bu üretimi aynı anda imkanımız maalesef yok. Çünkü tamamen üretim kapasitemiz 500. Kurulduğumuz günden bu yana takriben 4 milyar kilovat saat enerji ürettik. Bununla da 465 Bin hane olmak üzere 365 Bin kişinin enerji ihtiyacını karşıladık. Ülke ekonomisine de 257 Milyon dolarlık katkı sağlayarak bir doğalgaz veyahut petrol ithalinin önüne geçmiş olduk” dedi.

“Avrupa İle Paralel Çalışıyoruz”

Avrupa ülkeleriyle paralel çalıştıklarını ifade eden Yazıcı; “Biz bu enerjileri Aşağı Kaleköyden, Yukarı Kaleköy, Beyhan, Karakoçan, Diyarbakır, ve Tatvan trafo merkezlerine gönderiyoruz. Bu gönderme işlemleri de Bin 45 direk ve 450 kilometrelik hatlarla yapıyoruz. Bu sistemle de Bulgaristan'dan 2, Yunanistan'dan 1 hat olmak üzere Avrupa ülkelerine enerji göndermiş oluyoruz. Yani Avrupa Birliği ile paralel çalışıyoruz diyebiliriz. Daha anlaşılır bir ifadeyle söylemek gerekirse, Paris'te yani Avrupa'nın herhangi bir noktasında enerji ihtiyacı olursa Bingöl'den enerji gidiyor. Bingöl'de gerekli olan enerji ise Paris'ten gelen enerjiyle karşılanıyor” şeklinde konuştu.

HABER:SİNAN ATAN

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.03.2026
14:25
SAADET PARTİSİ GENÇ İLÇE BAŞKANLIĞIN`DA GÖREV DEGİŞİMİ
SAADET PARTİSİ GENÇ İLÇE BAŞKANLIĞIN'DA GÖREV DEGİŞİMİ
Saadet Partisi Bingöl'ün Genç ilçesinde ilçe başkanlığı görevine Nihat Turhan getirildi. Uzun yıllardır görev yapan Suat İşcan, görevi Turhan'a devretti.
21.03.2026
14:18
METEOROLOJİ`DEN KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI
METEOROLOJİ'DEN KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü tarafından Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı verildi. Cuma ve cumartesi için yağmur uyarısı yapılırken, Pazar itibariyle karla karışık yağmurun etkili olacağı belirtildi.
21.03.2026
14:08
BİNGÖL`E NÜKLEER TIP MERKEZİ PROGRAMA ALINDI
BİNGÖL'E NÜKLEER TIP MERKEZİ PROGRAMA ALINDI
Bingöl Valisi Cahit Çelik, Nükleer Tıp Merkezi'nin yapım işinin Sağlık Bakanlığı yatırım programına alındığını açıkladı. Yeni merkezle birlikte kanser hastalıklarında erken teşhis ve tedavi imkânlarının ilde sunulması hedefleniyor.
17.03.2026
16:40
BURAK  BURULDAY`A TEŞEKKÜR PLAKETİ
BURAK BURULDAY'A TEŞEKKÜR PLAKETİ
Bingöllü iş insanı Serdar Turhan'ın anne ve babası adına yaptırdığı okul ile Serdar Turhan Kampüsü Çocuk Evleri Sitesi projelerinde görev alan İnşaat Mühendisi Burak Burulday, projeye sunduğu katkılar nedeniyle teşekkür plaketiyle onurlandırıldı.
17.03.2026
16:33
HALEPÇE`Yİ UNUTMADIK
HALEPÇE'Yİ UNUTMADIK
Bingöl Demokratik Kurumlar Platformu, Halepçe Katliamı'nın yıl dönümünde Kent Meydanı'nda basın açıklaması yaparak yaşamını yitirenleri andı ve yaşananların insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğu vurgulayıp adalet çağrısında bulundu.
17.03.2026
16:22
EN GÜZEL SESLER  YARIŞTI
EN GÜZEL SESLER YARIŞTI
Bingöl Üniversitesi'nde bu yıl ikincisi düzenlenen 'Geleneksel Kur'an Tilâvet Yarışması ve II. Kur'an Ziyafeti' programında öğrenciler Kur'an-ı Kerim'i usulüne uygun şekilde okuyarak hünerlerini sergiledi. Program sonunda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın