28 Mart 2024 PerÅŸembe

GÜN YÜZÜNE ÇIKARILMALI!

Türkiye'nin 19'uncu varlığı olarak kabul edilen Arslantepe Höyüğü, UNESCO tarafından dünya mirası listesine kaydedilirken, Genç ilçesinde bulunan tarihi yapılar ise çürümeye terk edilmiş durumda.

29 TEMMUZ 2021 PERÅžEMBE 15:00
1
1210
0
AA aa
GÜN YÜZÜNE ÇIKARILMALI!

Genç içesinde bulunan tarihi yapılar toprak altında çürürken, çevre illerde yapılan kazılarla ortaya çıkarılan tarihi yapılar dünya miras listesine alınıyor. Malatya'nın Battalgazi ilçesindeki Arslantepe HöyüÄŸü Türkiye'nin 19'uncu varlığı olarak UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilirken, Genç ilçesinde bulunan Samantepe HöyüÄŸünün yanı sıra, Sebeterias Kalesi ve kümbetler ise gün geçtikçe yok oluyor.

M.Ö. 4'üncü bin yıl boyunca DoÄŸu Anadolu ve Mezopotamya toplumlarında devletin oluÅŸum sürecindeki esaslı deÄŸiÅŸiklikleri gösteren Arslantepe HöyüÄŸü çevrim içi düzenlenen 44. Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla dünya mirası oldu.

ArslantepeHöyüÄŸü'nün UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmesi kararında, kültürel gelenekler ve toplumsal deÄŸerlerin deÄŸiÅŸimi, hiyerarÅŸi, sosyal farklılıklar ve ekonomik ayrıcalıklara dayanan yeni sosyal ve siyasi sistemlerin ortaya çıkışına tanıklık etmesi gibi üstün evrensel deÄŸerleri etkili oldu.

“SAMANTEPE HÖYÜĞܔ      

Samantepe HöyüÄŸü, Genç - Bingöl Karayolu 8. Kilometresinde bulunuyor. GeçtiÄŸimiz yıllarda SamantepeHöyüÄŸü'nde incelemelerde bulunan Arkeolog Ä°zzet esen, 1987 yılında bölgede araÅŸtırma yapan Prof. Dr. Veli Sevin'in araÅŸtırmasından da yararlanarak hazırladığı raporda, SamantepeHöyüÄŸü'nün bölgede bilinen en büyük yerleÅŸim yeri olduÄŸunu belirtti.

Esen, hazırladığı raporda, “Bingöl-Genç karayolu üzerinde, il merkezinin 8 kilometre güneyinde ve karayolunun hemen kenarında yer alan Samantepe HöyüÄŸü, yaklaşık 350x200 metrelik boyutları ve 20 metreyi bulan yüksekliÄŸiyle, bugüne kadar Elazığ-Bingöl yöresinde tespit edilmiÅŸ olan en büyük yerleÅŸme yeri durumundadır. Yüzeyden toplanan bol sayıda seramik, bu höyüÄŸün tek evreli bir yerleÅŸime sahne olduÄŸunu ve M.Ö. 8 ve 7. yüzyıllarda yani Demir Çağı'nda iskan gördüÄŸünü göstermektedir. Yine höyüÄŸün kuzey kesitine bakıldığında, tabakalaÅŸma olmadığı ve tek evreli bir yerleÅŸim olduÄŸu anlaşılmaktadır” bilgilerine yer verdi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
DeÄŸiÅŸtir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
27.03.2024
13:59
MUKABELE HALKALARINA YOÄžUN Ä°LGÄ°
MUKABELE HALKALARINA YOÄžUN Ä°LGÄ°
Ramazan ayı nedeniyle camilerde yapılan Kur'an-ı Kerim mukabelelerine Genç'te de yoğun ilgi gösteriliyor.
27.03.2024
13:27
HAYIRSEVER Ä°Åž Ä°NSANINDAN YÃœZLERCE AÄ°LEYE ET YARDIMI
HAYIRSEVER Ä°Åž Ä°NSANINDAN YÃœZLERCE AÄ°LEYE ET YARDIMI
Avrupa'da ikamet eden hayırsever iş insanı Doğukan Çakmakçı, Genç ilçesinde Ramazan ayı vesilesiyle maddi durumu olmayan yüzlerce aileye et yardımında bulunarak örnek bir davranışa imza attı
25.03.2024
13:56
MURATSPOR`UN BİLEĞİ BÜKÜLMÜYOR
MURATSPOR'UN BİLEĞİ BÜKÜLMÜYOR
Bölgesel Amatör Lig 11.grupta mücadele eden temsilcimiz Yeni Genç Muratsporkendi saha ve seyircisi önünde karşılaştığıRüstempaşaspor'u3-1 mağlup ederek yenilmezlik serisini 11 maça çıkarırken, maç öncesi açılan 'Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez' pankartı ile teröre lanet okundu.
25.03.2024
13:01
HELÄ°KOPTERLE KURTARILDILAR
HELÄ°KOPTERLE KURTARILDILAR
Genç'te etkili olan kar ve tipi sonucu yolu kapanan mezrada mahsur kalan 2 avcı askeri helikopterle kurtarıldı.
21.03.2024
19:06
SEÇMEN SAYISI 2 BİN 941 ARTTI
SEÇMEN SAYISI 2 BİN 941 ARTTI
Büyük heyecanla beklenen 31 Mart yerel seçimleri için geri sayım başladı. Genç İlçe merkezinde 13 Bin 934 seçmen, 44 sandıkta oy kullanacak. Başkanlık için 5 isim kıyasıya yarışırken 2019 seçimlerine göre seçmen sayısı 2 Bin 941 kişi arttı. Yeni seçmenler belediye başkanlığı seçimlerinin sonucuna da doğrudan etki yapacak.
21.03.2024
17:56
KÜLTÜR MERKEZİ, ÖĞRENCİLERİN İKİNCİ EVİ OLDU
KÜLTÜR MERKEZİ, ÖĞRENCİLERİN İKİNCİ EVİ OLDU
Şehit Hakan Akdere Kültür Merkezi, öğrencilerin ikinci evi oldu. Sessiz ve nezih bir ortamda ders çalışan öğrenciler, aile sıcaklığında LGS, YKS ve KPSS gibi sınavlara hazırlanıyor.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın