13 Mayıs 2026 Çarşamba

GÜN YÜZÜNE ÇIKARILMALI!

Türkiye'nin 19'uncu varlığı olarak kabul edilen Arslantepe Höyüğü, UNESCO tarafından dünya mirası listesine kaydedilirken, Genç ilçesinde bulunan tarihi yapılar ise çürümeye terk edilmiş durumda.

29 TEMMUZ 2021 PERÅžEMBE 15:00
1
1778
0
AA aa
GÜN YÜZÜNE ÇIKARILMALI!

Genç içesinde bulunan tarihi yapılar toprak altında çürürken, çevre illerde yapılan kazılarla ortaya çıkarılan tarihi yapılar dünya miras listesine alınıyor. Malatya'nın Battalgazi ilçesindeki Arslantepe HöyüÄŸü Türkiye'nin 19'uncu varlığı olarak UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilirken, Genç ilçesinde bulunan Samantepe HöyüÄŸünün yanı sıra, Sebeterias Kalesi ve kümbetler ise gün geçtikçe yok oluyor.

M.Ö. 4'üncü bin yıl boyunca DoÄŸu Anadolu ve Mezopotamya toplumlarında devletin oluÅŸum sürecindeki esaslı deÄŸiÅŸiklikleri gösteren Arslantepe HöyüÄŸü çevrim içi düzenlenen 44. Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla dünya mirası oldu.

ArslantepeHöyüÄŸü'nün UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmesi kararında, kültürel gelenekler ve toplumsal deÄŸerlerin deÄŸiÅŸimi, hiyerarÅŸi, sosyal farklılıklar ve ekonomik ayrıcalıklara dayanan yeni sosyal ve siyasi sistemlerin ortaya çıkışına tanıklık etmesi gibi üstün evrensel deÄŸerleri etkili oldu.

“SAMANTEPE HÖYÜĞܔ      

Samantepe HöyüÄŸü, Genç - Bingöl Karayolu 8. Kilometresinde bulunuyor. GeçtiÄŸimiz yıllarda SamantepeHöyüÄŸü'nde incelemelerde bulunan Arkeolog İzzet esen, 1987 yılında bölgede araÅŸtırma yapan Prof. Dr. Veli Sevin'in araÅŸtırmasından da yararlanarak hazırladığı raporda, SamantepeHöyüÄŸü'nün bölgede bilinen en büyük yerleÅŸim yeri olduÄŸunu belirtti.

Esen, hazırladığı raporda, “Bingöl-Genç karayolu üzerinde, il merkezinin 8 kilometre güneyinde ve karayolunun hemen kenarında yer alan Samantepe HöyüÄŸü, yaklaşık 350x200 metrelik boyutları ve 20 metreyi bulan yüksekliÄŸiyle, bugüne kadar Elazığ-Bingöl yöresinde tespit edilmiÅŸ olan en büyük yerleÅŸme yeri durumundadır. Yüzeyden toplanan bol sayıda seramik, bu höyüÄŸün tek evreli bir yerleÅŸime sahne olduÄŸunu ve M.Ö. 8 ve 7. yüzyıllarda yani Demir Çağı'nda iskan gördüÄŸünü göstermektedir. Yine höyüÄŸün kuzey kesitine bakıldığında, tabakalaÅŸma olmadığı ve tek evreli bir yerleÅŸim olduÄŸu anlaşılmaktadır” bilgilerine yer verdi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
DeÄŸiÅŸtir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
12.05.2026
19:12
BÜYÜK ŞEHİRLERE KURBANLIK SEVKLER BAŞLADI
BÜYÜK ŞEHİRLERE KURBANLIK SEVKLER BAŞLADI
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, il genelinden İstanbul, Kocaeli ve Bursa'daki kurban pazarlarına kurbanlık büyükbaş hayvan sevklerinin başladığını duyurdu
12.05.2026
18:59
HACI ADAYLARI BİNGÖL`DEN DUALARLA UĞURLANDI
HACI ADAYLARI BİNGÖL'DEN DUALARLA UĞURLANDI
Diyanet İşleri Başkanlığı organizasyonu kapsamında 2026 yılı hac ibadetini yerine getirmek üzere kutsal topraklara gidecek olan Bingöllü hacı adayları, düzenlenen uğurlama programıyla dualar eşliğinde yolcu edildi
11.05.2026
19:17
BİNGÖL İŞKUR`DAN İUP İLANI   85 KİŞİ  İŞE ALINACAK
BİNGÖL İŞKUR'DAN İUP İLANI 85 KİŞİ İŞE ALINACAK
Bingöl'de İŞKUR ile İl Müftülüğü iş birliğinde düzenlenecek İşgücü Uyum Programı kapsamında 85 kişi noter kurasıyla istihdam edilecek. Başvurular 12–16 Mayıs 2026 tarihleri arasında alınacak.
11.05.2026
18:15
BİNGÖL`DE SÜT HİJYENİ EĞİTİMİ VERİLDİ
BİNGÖL'DE SÜT HİJYENİ EĞİTİMİ VERİLDİ
Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından Bingöl'de düzenlenen 'Çiğ Sütte Sağım Hijyeni, Ürün Kalitesi ve Süt Hijyenine Yönelik Eğiticilerin Eğitimi' programı yoğun katılımla sürüyor.
11.05.2026
18:09
MİNİK SÜMEYYE`NİN RÜYASI GERÇEK OLDU
MİNİK SÜMEYYE'NİN RÜYASI GERÇEK OLDU
Bingöl'de yaşayan ayrık omurga hastası ve yüzde 90 fiziksel engelli 10 yaşındaki Sümeyye Kalan'ın rüyasında gördüğü akülü sandalye, Vali Cahit Çelik'in desteğiyle gerçeğe dönüştü.
11.05.2026
18:02
HER BAĞIŞ BİR HANEDE UMUT OLDU
HER BAĞIŞ BİR HANEDE UMUT OLDU
Bingöl Umut Kervanı Derneği, 2026 yılı Nisan ayında Bingöl'de 258 aileye 514 bin 583 TL değerinde ayni ve nakdi yardım ulaştırdı. Derneğin yurt içi ve yurt dışındaki toplam yardım tutarının ise 1 milyon 474 bin 233 TL olduğu açıklandı.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın