21 Mart 2026 Cumartesi

İKİNCİ YENİDOĞAN SEMPOZYUMU

Tıbbi zorunluluk dışında anne adaylarını normal doğuma teşvik ettiklerini belirten Tatlı: 'Bingöl Devlet Hastanemize bebek dostu hastane unvanını kazandırdık, kısa süre içerisinde de anne dostu hastane unvanını kazandırmış olacağız. Tüm ilçe devlet hastanelerimize de gebe okulları açıyoruz.'

26 ARALIK 2024 PERŞEMBE 12:12
0
901
0
AA aa
İKİNCİ YENİDOĞAN SEMPOZYUMU

Bingöl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü iş birliği, Özel Bingöl Hastanesi ve Özel Mediva Tıp Merkezi'nin de destekleriyle “Yeni Doğanı Korumak” temalı “II. Yenidoğan Sempozyumu” hibrit olarak gerçekleştirildi.

Bingöl Devlet Hastanesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe; Bingöl Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Abdurrahman Gül, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Abdulhakim Koçin, Bingöl İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Samet Tatlı, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Solmaz, Bingöl Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Nesibe Haydaroğlu, Özel Bingöl Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Engin Akgündüz, Özel Mediva Tıp Merkezi İşletme Müdürü İlhan Fidanboy, Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Çağatay Arif Özkaya, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Ayhan Aktaş, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Gülten Elkansu Gedük, akademisyenler, sağlık çalışanları ve öğrenciler katıldı.

Sağlık alanında uzman akademisyenleri, sağlık çalışanlarını ve öğrencileri bir araya getirerek yenidoğan sağlığı konusundaki güncel gelişmelerin ele alındığı etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Uzman isimler bilgi verdi

İki oturum şeklinde düzenlenen sempozyumda yenidoğan bakım ve sağlığı konusundaki güncel gelişmeler alanında uzman isimler tarafından ele alındı.

Sempozyumun birinci oturumunda “Normal ve Sezaryen Doğum” “Doğal Afetlerde Yenidoğanın Korunması” ve “Aile ve Yenidoğanı Korumak” konuları ele alınırken, ikinci oturumda ise “Prematürelerde Özel Bakım Gereksinimi” “Yenidoğan Beslenmesi” “Yenidoğan Bakımında Etik Sorunlar” ve “Aşı Reddi ve Toplum Sağlığı” başlıkları tartışıldı.

Sempozyumun bilimsel konuşmacıları arasında Uzm. Dr. Fatma Nur Eğilmez, Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Sarman, Dr. Öğr. Üyesi Suat Tuncay, Dr. Öğr. Üyesi Ebru Temizsoy (online), Öğr. Gör. Uzm. Dyt. Meryem Basatemür, Prof. Dr. Fatma Güdücü Tüfekçi (online) ve Uzm. Ebe Aygül Çaçan yer aldı.

Gül: “Yenidoğan sağlığı, yaşam kalitesini etkileyen en önemli unsurlardandır”

Prof. Dr. Abdurrahman Gül, sempozyumda yaptığı konuşmada, yenidoğan döneminin sağlıklı bir yaşamın temellerinin atıldığı kritik bir süreç olduğunu vurgulayarak, “Yenidoğan sağlığı, bireylerin uzun vadeli yaşam kalitesini etkileyen en önemli unsurlardan biridir. Bu sempozyum, yenidoğan sağlığıyla ilgili bilimsel bilgi ve uygulamaların paylaşılması, yeni fikirlerin geliştirilmesi ve çözüm önerilerinin tartışılması için önemli bir platform oluşturuyor. Hem yerel sağlık çalışanlarımız hem de farklı üniversitelerden değerli akademisyenlerimizin katkılarıyla, bu etkinliğin toplum sağlığına olumlu etkiler sağlayacağına inanıyorum. Ayrıca, yenidoğan sağlığının korunmasında büyük bir sorumluluk üstlenen hemşirelerimiz, ebelerimiz ve hekimlerimize bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Onların özverili çalışmaları, ailelerin bu hassas süreci sağlıklı bir şekilde geçirmesi için hayati bir önem taşımaktadır. Bu tür etkinliklerin artarak devam etmesi, toplum sağlığının iyileştirilmesi adına büyük bir fırsattır” ifadelerini kullandı.

Tatlı: “Tıbbi zorunluluk olmadıkça normal doğuma teşvik ediyoruz”

Sağlık İl Müdürü Uzm. Dr. Samet Tatlı ise konuşmasında, yenidogan döneminin insanın tüm hayatını etkilediğini belirterek “Kurum olarak bu dönemin sağlıklı bir şekilde geçirilmesi adına elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.” dedi.

Yenidogan döneminin sağlıklı atlatılmasının en önemli adımın normal doğum ile başladığını vurgulayan Uzm. Dr. Samet Tatlı, “Bakanlığımız tarafından tanıtımı yapılan ve tarafımızca ilimizde de titizlikle takip edilen "Doğal olan normal doğum" eylem planı çerçevesinde ebeveynlerimizi tıbbi zorunluluk olmadıkça normal doğuma teşvik ediyoruz” diye konuştu.

“İlçe hastanelerine gebe okulları açıyoruz”

Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Uzm. Dr. Tatlı, İl Sağlık Müdürlüğü olarak ilimizde bu tarz bilimsel aktivitelerin artması adına her türlü katkıyı sunmaya devam edeceklerini belirterek “Bingöl Devlet Hastanemize bebek dostu hastane unvanını kazandırdık, kısa süre içerisinde de anne dostu hastane unvanını kazandırmış olacağız. Tüm ilçe devlet hastanelerimize de gebe okulları açıyoruz.” açıklamalarında bulundu.

Solmaz: “Normal doğum hem anne hem de bebek için yararlı”

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Solmaz sempozyumda yaptığı konuşmada, yenidoğan sağlığının toplumsal sağlık açısından büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Solmaz; “Yenidoğan dönemi, bir insanın sağlıklı bir şekilde hayata başlama şansını etkileyen kritik bir dönemdir. Bu noktada özellikle normal doğum hem anne hem de bebek için pek çok sağlık yararı sağlamakta ve bu nedenle doğum yönteminin doğru seçimi büyük önem taşımaktadır. Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak bu tür etkinlikleri her zaman destekliyor ve yenidoğan sağlığına yönelik daha fazla bilimsel çalışmanın yapılmasını teşvik ediyoruz. Yenidoğan sağlığına yönelik çalışmaların arttırılması, toplum sağlığını iyileştirmeye yönelik önemli bir adımdır. Ayrıca, 2025 yılında ilimizdeki sağlık sorunları başlığı altında geniş kapsamlı bir çalıştay düzenlemeyi planlıyoruz. Bu çalıştayda, yenidoğan sağlığı da dahil olmak üzere bölgesel sağlık sorunları ve çözüm önerileri ele alınacaktır.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından katkıları için Özel Bingöl Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Engin Akgündüz ve Özel Mediva Tıp Merkezi İşletme Müdürü İlhan Fidanboy'a belgeleri takdim edildi.

HABER:SİNAN ATAN

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.03.2026
14:25
SAADET PARTİSİ GENÇ İLÇE BAŞKANLIĞIN`DA GÖREV DEGİŞİMİ
SAADET PARTİSİ GENÇ İLÇE BAŞKANLIĞIN'DA GÖREV DEGİŞİMİ
Saadet Partisi Bingöl'ün Genç ilçesinde ilçe başkanlığı görevine Nihat Turhan getirildi. Uzun yıllardır görev yapan Suat İşcan, görevi Turhan'a devretti.
21.03.2026
14:18
METEOROLOJİ`DEN KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI
METEOROLOJİ'DEN KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü tarafından Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı verildi. Cuma ve cumartesi için yağmur uyarısı yapılırken, Pazar itibariyle karla karışık yağmurun etkili olacağı belirtildi.
21.03.2026
14:08
BİNGÖL`E NÜKLEER TIP MERKEZİ PROGRAMA ALINDI
BİNGÖL'E NÜKLEER TIP MERKEZİ PROGRAMA ALINDI
Bingöl Valisi Cahit Çelik, Nükleer Tıp Merkezi'nin yapım işinin Sağlık Bakanlığı yatırım programına alındığını açıkladı. Yeni merkezle birlikte kanser hastalıklarında erken teşhis ve tedavi imkânlarının ilde sunulması hedefleniyor.
17.03.2026
16:40
BURAK  BURULDAY`A TEŞEKKÜR PLAKETİ
BURAK BURULDAY'A TEŞEKKÜR PLAKETİ
Bingöllü iş insanı Serdar Turhan'ın anne ve babası adına yaptırdığı okul ile Serdar Turhan Kampüsü Çocuk Evleri Sitesi projelerinde görev alan İnşaat Mühendisi Burak Burulday, projeye sunduğu katkılar nedeniyle teşekkür plaketiyle onurlandırıldı.
17.03.2026
16:33
HALEPÇE`Yİ UNUTMADIK
HALEPÇE'Yİ UNUTMADIK
Bingöl Demokratik Kurumlar Platformu, Halepçe Katliamı'nın yıl dönümünde Kent Meydanı'nda basın açıklaması yaparak yaşamını yitirenleri andı ve yaşananların insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğu vurgulayıp adalet çağrısında bulundu.
17.03.2026
16:22
EN GÜZEL SESLER  YARIŞTI
EN GÜZEL SESLER YARIŞTI
Bingöl Üniversitesi'nde bu yıl ikincisi düzenlenen 'Geleneksel Kur'an Tilâvet Yarışması ve II. Kur'an Ziyafeti' programında öğrenciler Kur'an-ı Kerim'i usulüne uygun şekilde okuyarak hünerlerini sergiledi. Program sonunda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın