15 Mayıs 2024 Çarşamba

KADINLARA ARICILIK MESLEĞİ KAZANDIRILIYOR

Çalışkan Arı, Üretken Kadın, Kaliteli Bal projesi kapsamında Bingöllü 20 kadına arıcılık mesleği kazandırılıyor. Projenin ilk etabında yerel gastronomi ürünlerinde bal kullanılarak ballı lezzetler oluşturuluyor.

08 ŞUBAT 2021 PAZARTESİ 10:17
0
1287
0
AA aa
KADINLARA ARICILIK MESLEĞİ KAZANDIRILIYOR

Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması projesi kapsamında Bingöl Üniversitesi, Pilot Üniversite Koordinasyon Merkezi tarafından hazırlanan “Çalışkan Arı, Üretken Kadın, Kaliteli Bal” projesiyle kırsal alanda yaşayan kadınlara iş olanakları sağlamak amacıyla 20 kadına toplam 40 saat sürecek mutfakta temel besin uygulamaları, hijyen ve sanitasyon ile alternatif ballı lezzetler geliştirilmeye yönelik eğitimler verilecek. Eğitim ile Bingöl´e özgü yöresel yiyeceklerde bal kullanımı, bal kullanılarak alternatif yiyeceklerin geliştirilmesi ve kadın girişimcilere öğretilmesi amaçlanıyor.

Öte yandan eğitimlerini tamamlayacak olan 20 kadına, proje kapsamında arıcılık konusunda ihtiyaç duyacakları arı kovanı ile arı ve diğer tüm ekipmanlar da verilecek.

“PROJEMİZİN AMACI, KIRSAL KESİMDE YAŞAYAN KADINLARIMIZA İŞ OLANAĞI SAĞLAMAK”

Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Fatma Esen; “Ülkemizde olduğu gibi Bingöl ilinde de kırsal alanda yaşayan kadınların istihdam olanakları oldukça sınırlı. Arıcılık sektöründe kırsal alanda yaşayan kadınlar kendi yaşam alanlarından uzaklaşmadan yüksek gelir elde edebilecekleri bir iş kolu olarak görülmekte. Bu düşüncemiz doğrultusunda Bingöl Üniversitesi Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve iktisaslaşması programı kapsamında projemizi oluşturdu. Çalışan arı, üretken kadın, kaliteli bal adlı projemizin amacı, kırsal kesimde yaşayan kadınlarımıza iş olanağı sağlamak. Bununla beraber Bingöl balına yeni bir kimlik kazandırarak Bingöl balının markalaşma sürecine katkı sağlamaktır. Projemiz 4 aşamadan oluşmakta. Eğitim, üretim, markalaşma ve satış. İlk aşaması olan eğitimde 4 tane eğitim başlığımız bulunmakta. Bunlardan ilki yerel gastronomi ürünlerinde balı kullanarak ballı lezzetler oluşturmak. Bu anlamda kadınlarımıza ihtiyaç duydukları bilgi, beceri ve donanımı kazandırmak. Bunun akabinde Pazar stratejileri ve girişimcilik eğitimlerimiz olacak. Son olarak kadınlarımıza arıcılık eğitimleri verdikten sonra ihtiyaç duydukları tüm teçhizat kendilerine temin edilecek, bununla beraber teknik bir personel desteğiyle de sahada aktif arıcı olmaları sağlanacak. Projemizi diğer projelerden ayrı kılan en önemli özellik üniversiteyle yerel halı kaynaştırmış olması, işbirliği gibi bir sürece girmiş olmamız ve bu süreç esnasında da alanında uzman hocalarımızın desteğini almış olmamız. Ve donanımlı bir bilgiyle devam ediyor oluşumuz”

Bingöl Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Alanında Uzman Doç. Dr. Üzeyir Kement ise, “Projemiz kapsamında kadın girişimcilerimizin sadece bal ile ilgili ürünlerin üretilmesinin dışında yerel mutfakta da olan yiyeceklerimizle alternatif ballı lezzetler oluşturulmasını hedefledik. Bu doğrultuda sadece yerel mutfağı değil aynı zamanda dünya mutfağından da farklı lezzetleri bir araya getirerek alternatif ballı ürünler geliştirmeyi hedefledik. Bu doğrultuda çalışmalarımızı gerçekleştirdik. 15 adet sos oluşturduk bunların akademik değerlendirmelerini yaptıktan sonra ticari anlamda kullanılması için üniversitemizle işbirliği içinde olacağız”

Bal kursuna katılanlardan Elif Bukan, “ Kursa katıldım, hocalarımızla çok güzel yeni şeyler öğrendik. Daha da ilerleteceğiz inşallah. Arılarla kendi işimi de yapmayı düşünüyorum. İnşallah aileme destek de bulunacağım”

Emine Beki ise, “Bingöl'de Çalışkan arı üretken kadın adlı projemiz var. Burada yöresel yemeklerimizi yapıyoruz. Çok mutluyuz, çok sosyalleştik burada. Ailemize maddi destekte bulunuyoruz. Çok güzel yöresel yemekler yapıyoruz.”

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
15.05.2024
13:08
İTFAİYE`DEN ÖRNEK DAVRANIŞ
İTFAİYE'DEN ÖRNEK DAVRANIŞ
Genç ilçesinde yakın zamanda yıkımı yapılacak Küpar caminin kubbesinde bulunan leylek yuvası, İtfaiye ekipleri tarafından başka yere nakledildi.
15.05.2024
12:28
KOSGEB DESTEK  MİKTARINI  ARTTIRDI
KOSGEB DESTEK MİKTARINI ARTTIRDI
KOSGEB'in Girişimcilik Destek Programları'nda düzenleme yapıldı. Buna göre desteğin üst limitini 375 bin TL'den 2 milyon TL'ye çıkardı. İş geliştirme desteğine destek programına başvuru tarihi itibariyle işletmesini en fazla 3 yıl öncesinde kurmuş olan girişimciler başvuru yapabilecek. Hangi sektörler yararlanacak? İşte detaylar
15.05.2024
11:32
BİNGÖL`DE  UYUŞTURUCU OPERASYONLARINDA 28 GÖZALTI
BİNGÖL'DE UYUŞTURUCU OPERASYONLARINDA 28 GÖZALTI
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, son iki haftada gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonlarında 28 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
14.05.2024
21:31
MUHTARLAR SORDU, ONLAR CEVAPLADI
MUHTARLAR SORDU, ONLAR CEVAPLADI
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, beraberindeki Bingöl Kurum amirleri ile birlikte Genç ilçesinde köy ve mahalle muhtarları ile bir araya geldi. Muhtarlar bölgelerinde bulunan sorunları dile getirirken, ilgili kurum amirleri de muhtarların taleplerini değerlendirip tek tek not aldı.
14.05.2024
21:23
ÖZEL ÖĞRENCİLERE ÖZEL AÇILIŞ
ÖZEL ÖĞRENCİLERE ÖZEL AÇILIŞ
Genç Özel Eğitim Uygulama Okulu'nun resmi açılışı Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta'nın katılımı ile gerçekleşti. Özel öğrenciler açılışta hazırladıkları birbirinden renkli çalışmalarla katılımcılardan tam not aldı.
13.05.2024
17:53
BİNGÖL`DE KAMU VE ÖZEL İŞLETMELERE  KAMERA ZORUNLULUGU
BİNGÖL'DE KAMU VE ÖZEL İŞLETMELERE KAMERA ZORUNLULUGU
Valilik: 'Güvenlik eksikliği tespit edilen kamu işyerlerine ve özel işletmelere, otuz günden az olmamak üzere eksikliklerini giderebilecek kadar makul bir süre tanınacak ve tanınan süre sonunda işyeri alması uygun değerlendirilen tedbirler yönünden tekrar kontrol edilecek ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletme sahipleri hakkında ilgili mevzuatlar gereğince işlem yapılacaktır.'
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın