28 Nisan 2024 Pazar

KASETÇİLİK TARİHE KARIŞTI

Bir zamanların gözdesi kasetler, teknolojiye yenik düştü. Genç ilçesinde yıllarca müzik piyasasında kasetçilik yaparak geçimini sağlayan Mahir Çelik, kaset ile müziğin artık tarihe karıştığını belirtti.

16 ARALIK 2019 PAZARTESİ 11:45
0
2164
0
AA aa
KASETÇİLİK TARİHE KARIŞTI

Bir zamanların gözdesi kasetler, teknolojiye yenik düştü. Plakların yerini alan kasetler de yerini CD'lere bırakmış olsa da CD'ler de artık yok olma sürecine doğru gidiyor. Yıllardır kaset satışı yapan Mahir Çelik, “Kasetler artık plaklar gibi tarih oldu” dedi. İnternet kullanımının artmasıyla birlikte kasetçilik işinin çöküşe geçtiğini ifade eden Çelik, müzik kasetlerinin fazla tercih edilmediğini söyledi.

“BAŞ DÖNRÜREN GELİŞMEYE YETİŞEMİYORUZ”

Çelik, son 20 yılda gelişen teknolojiyi şöyle özetledi: “Safiye Ayla, Ferdi Tayfur, Müslüm Gürses, Ümit Besen, Barış Manço, Neşet Ertaş, Barış Manço gibi sanatçıların zamanında  tanıştık kasetlerle. Bazen evlerde bulunan teyplerde, bazen de 69 model İmpala arabalarımızda dinlerdik kasetleri. Ancak kasetler, teknolojiyle girdiği savaştan yenik çıktı ve tarihin tozlu sayfalarında kalmaya mahkum oldu. Kasetlerin yerini bıraktığı CD'ler bile artık yok olma sürecine doğru gidiyor. Bir zamanlar her evde bilgisayarın olması imkansız gibi görülürken, artık her evde internet bulunmakta. Müziği CD'den veya kasetten dinlemek yerine artık internetten dinlemek daha kolay ve daha cazip. Hal böyle olunca da sanatçılar bile artık albüm çıkartmıyor. Bir zamanların en çok para kazandıran sektörü, bugünlerde can çekişiyor.” Diye konuştu.

“TEKNOLOJİYE YENİK DÜŞTÜK”

Teknolojinin, birçok mesleğin ve eskiden kalma birçok alışkanlığın yok olmasına neden olduğunu belirten Çelik, Teknoloji bizlere neyi gösterirse biz ona yöneliyoruz. 1960'larda teknoloji bizlere plağı sundu. 80'lerin başında kaset ile tanıştık. 2000'lerden sonra ise CD'leri piyasaya girdi. CD satışları rekor kırıyordu. Şimdi CD'lerin de sonu gelmeye başladı. Artık internet var ve herkes rahatlıkla girip istediği şarkıyı indirebiliyor. Küçük mp3'lere, akıllı telefonlara yüzlerce müzik yükleyerek istediği yerde, otobüste, trende, uçakta, gemide yolculuk yaparken, yolda yürürken, piknik yaparken bile dinleyebiliyor” şeklinde konuştu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın