01 Temmuz 2026 Çarşamba

KENELERE DİKKAT!

Genç İlçe Sağlık Müdürlüğü, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi konusunda vatandaşları ve muhtarları uyardı.

26 MAYIS 2022 PERŞEMBE 14:18
0
1457
0
AA aa
KENELERE DİKKAT!

Genç İlçe Sağlık Müdürü Dr. Burak Bozgan, ilkbahar ve yaz aylarının gelmesiyle ortaya çıkan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü taşıyan kenelere karşı vatandaşların çok dikkat etmeleri konusunda uyarılarda bulundu.

“Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.

Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dâhil) kene olup olmadığını kontrol etmeli, kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet, eldiven gibi) çıkarmalıdır.

Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır.

Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir.

Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabildiğinden, hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske v.b.) almalıdır.

Kene tutunan kişiler, kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidirler.

Hastalığa sebep olan mikrobun taşıyıcısı, saklayıcısı ve bulaştırıcısı olan keneler uçmayan, zıplamayan, yerden yürüyerek vücuda tırmanan eklem bacaklı hayvanlardır. Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır.”

Haber : Veysel SÖNMEZ

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
30.06.2026
12:32
TRAFİK SİGORTASINDA YENİ DÖNEM  BAŞLIYOR
TRAFİK SİGORTASINDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
Zorunlu trafik sigortasında hasar, onarım ve tazminat süreçlerini baştan sona değiştirecek yeni düzenleme 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe giriyor. Araç değer kaybı başvuruları otomatik yapılacak, orijinal parça kullanımına yeni kurallar getirilecek, ağır hasarlı araçlar ve kaza yerini terk eden sürücüler için daha sıkı uygulamalar devreye alınacak
30.06.2026
12:26
BİNGÖL DAHİL 69 İLDE UYUŞTURUCU OPERASYONU
BİNGÖL DAHİL 69 İLDE UYUŞTURUCU OPERASYONU
İçişleri Bakanlığı koordinesinde Bingöl dahil 69 ilde düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında 708 kilo uyuşturucu madde ile yaklaşık 3 milyon uyuşturucu hap ele geçirildi. Operasyonlarda 1.005 şüpheli yakalandı
30.06.2026
12:20
BİNGÖL`DE UYUŞTURUCU OPERASYONU
BİNGÖL'DE UYUŞTURUCU OPERASYONU
narkotik ekiplerinin düzenlediği operasyonda 54 gramdan fazla esrar ile 9 kök kenevir ele geçirildi. Gözaltına alınan 2 şüpheliden biri tutuklanırken, diğeri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
29.06.2026
19:17
HAKSİAD`IN 6.İŞ ADAMLARI TOPLANTISINA BİNGÖL`DEN 44 KİŞİLİK KATILIM
HAKSİAD'IN 6.İŞ ADAMLARI TOPLANTISINA BİNGÖL'DEN 44 KİŞİLİK KATILIM
HAKSİAD'ın Ankara'nın Kızılcahamam İlçesinde gerçekleştirilen iş adamları buluşmasına Bingöl'den 44 iş insanı katıldı.
29.06.2026
19:06
BİNGÖL DAHİL 10 İLDE SUÇ ÖRGÜTÜ OPERASYON
BİNGÖL DAHİL 10 İLDE SUÇ ÖRGÜTÜ OPERASYON
Karacellatlar' adlı silahlı suç örgütüne yönelik İstanbul merkezli operasyonda, Bingöl'ün de aralarında bulunduğu 10 ilde düzenlenen baskınlarda 34 şüpheli gözaltına alındı. Şüpheliler hakkında toplam 87 gözaltı kararı bulunuyor.
29.06.2026
19:01
BİNGÖL`DE UYUŞTURUCU TACİRİ YAKALANDI
BİNGÖL'DE UYUŞTURUCU TACİRİ YAKALANDI
Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yürütülen çalışmalarda uyuşturucu ticareti yaptığı belirlenen şüpheli, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın