19 Mart 2024 Salı

KIŞ HAZIRLIKLARI BAŞLADI

Genç İlçesinde havaların soğumasıyla birlikte köylerde yaşayan vatandaşlar, toprak damlı evlerin üzerini naylonla kaplayarak, olası su sızmalarına karşı önlem alıyor.

26 KASIM 2018 PAZARTESİ 14:42
0
1671
0
AA aa
KIŞ HAZIRLIKLARI BAŞLADI

Doğu Anadou Bölgesi'ndeki köylerde bulunan toprak evlerin damları, kış mevsiminde naylonla kaplanıyor. Kış mevsiminin çetin geçtiği Doğu Anadolu Bölgesi'nde, özellikle köylerdeki toprak damlı evlerde yaşayan vatandaşlar, evlerine su sızmasını önlemek amacıyla ilginç yöntemler geliştiriyor. Genç ilçesine bağlı Üçgül Köyündeki vatandaşların, evlerinin damlarına serdikleri naylonların rüzgârdan uçmasını engellemek için bulduğu yöntemler ise ilginç görüntü oluşturuyor.

Genç ilçesine 30 kilometre uzaklıktaki Üçgül Köyünde yaşayan vatandaşlar da kar kalınlığının yaklaşık 2,5 - 3 metreyi bulduğu köyde, evlerinin damını önce naylonla kaplayıp ardından su dolu pet şişe ve içerisinde kum bulunan poşetlerle muhafaza ediyor.

Sonbahar döneminde tuzlu suyla ıslattıkları damdaki toprağı, "LOĞ" adını verdikleri aletle ezen köylüler, bu işlemlerin ardından evlerine su sızmasını önlemek için de damı naylonla kaplıyor. Naylonun rüzgârdan uçmasını engellemek amacıyla da su dolu pet şişeleri naylonun uç kısımlarına bağlayarak damdan aşağı sarkıtan köylüler, damdaki belirli noktalara da içerisinde kum bulunan poşetler bırakıyor.

Köydeki hemen her topraklı evin damından aşağı sarkıtılan su dolu pet şişeler ve naylonla kaplı damdaki poşetlerin görüntüsü, köylüler için ne kadar sıradan gözükse de bu yöntemi ilk kez gören yabancıların ilgisini çekiyor.

“EVLERİMİZE SU SIZMASIN DİYE BUNU YAPIYORUZ”

Köylülerden Kemal Feyzi Gençoğlu, yaptığı açıklamada, bölgede yoğun kar yağışı nedeniyle kışların çetin geçtiğini anımsatarak, özellikle maddi durumu iyi olmayan köylülerin kışın evlerine su sızmasını önlemek için damları naylonla kapladığını söyledi.

Sonbahar mevsiminde tuzlu suyla yıkadıkları toprağın sertleşmesini sağladıktan sonra damı naylonla kapladıklarını anlatan Gençoğlu, "Naylonun uçmaması için biz de değişik bir yönteme başvuruyoruz. Su doldurduğumuz pet şişeleri naylonun uç kısmına bağlayıp, damdan aşağı sarkıtıyoruz. Bu durumda hem naylon zarar görmüyor hem de naylonun uçmasını engellemiş oluyoruz. İlginç bir görüntü oluşturduğunu farkındayız ama yapacağımız başka bir şey yok" dedi.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.03.2024
23:26
GÖZYAŞLARI ARASINDA DEFNEDİLDİ
GÖZYAŞLARI ARASINDA DEFNEDİLDİ
Genç ilcesinin sevilen siması Mehmet Ölmez'in ölümü Genç ilçesinde büyük bir üzüntüyle karşılanırken, taziyesi ise Diyarbakır Cahit Sıktı Tarancı Müzesi yanındaki Mıstan Taziye Evi'nde kuruldu.
17.03.2024
17:54
ZAZA DERBİSİNDE KAZANAN KARDEŞLİK OLDU
ZAZA DERBİSİNDE KAZANAN KARDEŞLİK OLDU
Uzun yıllardır aralarında husumet olan Dersimspor ve Genç Muratspor, kardeşliğe kucak açtı. Birbirlerine çiçek takdim eden her iki ekip, sahada kazananın kardeşlik olduğunu belirterek bunun daim olması dileklerinde bulundu. Dersim'de oynanan maçta Muratspor sahadan 5-0 galip ayrıldı
16.03.2024
22:04
YENİ BİR MERHALEYİ GEÇMENİN EŞİĞİNDEYİZ
YENİ BİR MERHALEYİ GEÇMENİN EŞİĞİNDEYİZ
HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Bingöl'ün Genç ilçesinde partisinin düzenlediği iftar programında yaptığı konuşmada, 'Daha önce kat ettiğimiz merhalelerin üzerine bir yenisini koyacağız. Yeni bir merhaleyi geçmenin eşiğindeyiz, o eşik inşallah 31 Mart olacak' dedi.
14.03.2024
17:58
KAYMAKAMLIKTAN ÖĞRENCİLERE MALZEME DESTEĞİ
KAYMAKAMLIKTAN ÖĞRENCİLERE MALZEME DESTEĞİ
Genç ilçesi Kaymakamlığı, Türkiye Finalleri'ne katılacak İnönü Ortaokulu Hentbol Takımı'na spor malzemesi desteğinde bulundu.
14.03.2024
17:48
EKONOMİYE CAN SUYU OLACAK
EKONOMİYE CAN SUYU OLACAK
Geçmiş yıllarda yaşanan terör hadiselerinden dolayı bölge insanının bedeller ödediğini aktaran Yılmaz; 'Amacımız artık doğuda, güneydoğuda özel yatırımları arttırmak. Daha fazla özel yatırımın bu bölgeye cezbedilmesi.' Genç İlçesi Servi Bölgesindeki demir projesine de değinen Yılmaz, 'Devasa bir yatırım gerçekten bu daha da artacak. Yıllık etkisi cari açığı azaltmada 600 milyon dolar. İnşaat sırasında 2 bin kişi, bitince bin kişiye sürekli istihdam sağlayacak' diye konuştu.
14.03.2024
10:25
PKK`YA AİT SIĞINAK İMHA EDİLDİ
PKK'YA AİT SIĞINAK İMHA EDİLDİ
Genç ilçesi kırsalında İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, bölücü terör örgütü PKK'ya ait bir adet sığınak tespit ederek imha etti.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın