20 Nisan 2024 Cumartesi

KÜÇÜK ESNAF CAN ÇEKİŞİYOR

Genç İlçesinde her sokak başında bir biri ardına açılan büyük market zincirleri, bakkal ve küçük esnafı kapatma noktasına getirdi. 2015 yılında Esnaf ve Sanatkârlar Odası'na kayıtlı olan aktif esnaf sayısı 364 iken 2018 yılı Ocak ayı itibariyle bu sayı 204'e düştü.

03 ARALIK 2018 PAZARTESİ 14:00
0
1501
0
AA aa
KÜÇÜK ESNAF CAN ÇEKİŞİYOR

Son yıllarda giderek sayıları artan ve mahalle aralarına, apartman altlarına yerleşen ve arkasına “sermaye gücünü” de alan “ucuzcu marketler” mahalle bakkalı ve pazarcı esnafını bitirme noktasına getirdi. Çarşı merkezinin hemen her noktasına kurularak “haksız rekabet” ortamı oluşturan ulusal ağlı yabancı firma marketleri, küçük esnafla birlikte bir kültürü de bitirmenin eşiğine getirdi.

“İNDİRİM TUZAKLARI”

Çoğu ulusal ağa sahip yabancı orijinli firmalar, ‘indirim günleri', ‘halk günleri', ‘özel indirimler' ‘fırsat günleri' gibi sloganlarla yürüttükleri profesyonel reklam avcılığıyla halkı kendine doğru çekti. Halk indirim tuzaklarına sürüklenirken, küçük çaplı esnaf bundan kötü yönde etkilenmeye başladı. Küçük işletmelerle yüzlerce aileye geçim sağlayan esnaf kara kara düşünmeye başlarken, süper marketler elde ettikleri kâr oranlarıyla büyük şehirlerde yatırım yapmanın hesabını yapıyor.

“KÜÇÜK ESNAF ERİYOR”

Firmaların yarattığı esnaf tahribat, küçük esnafı eritme noktasına getirdi. Esnaf ve Sanatkârlar Odası'na 2015 yılında kayıtlı olan aktif üye sayısı 364, 2017 yılında 327, 2018'te ise 204'e kadar düştü.

“ESNAF DERTLİ”

Haksız rekabet ortamı oluşturan uluslararası marketlerle yarışamayan küçük esnaflar, “Memleketin her köşesine kurulan büyük sermayeli marketler, bizimle birlikte bir kültürü de bitirme noktasına getirdi. Mahalle bakalı, kasabı, manavı vb. sektörleriyle halk arasındaki bağ tamamen koptu. İndirim tuzaklarıyla vatandaşları çeken bu marketler, bizden kazandığı paraları da dışarıya akıtıyor. Ne bize, nede ilin ekonomisine fayda sağladıkları yok” dedi.

“KENT MERKEZİ DIŞINA TAŞINMALILAR”

Uluslararası sermayeye sahip firmalara belediye tarafından ruhsat verilmemesi gerektiğini kaydeden esnaflar, “Bu tür firmalar, il dışına çıkartılmalı. Günümüzde zor şartlarda ayakta duran küçük esnaflar, büyük firmaların her mahalleye girmesiyle birlikte adeta can çekişmeye başladı. Küçük esnafın büyük sermayeye sahip böylesi marketlerle rekabet etmesi mümkün değil. Böylesi firmaların mahalle ve çarşı merkezinden çıkarılması gerekiyor. Şehir girişlerinde uygun görülen yerler belirlenmeli ve firmaların market zincirleri oraya taşınmalı” diye konuştu.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.04.2024
14:10
AHIRI MÜHÜRLENDİ, HAYVANLARI DIŞARIDA KALDI
AHIRI MÜHÜRLENDİ, HAYVANLARI DIŞARIDA KALDI
Genc ilçesine bağlı Gözütok Köyünde hayvancılık işi ile uğraşan Mehmet Davran'a ait ahır, aslına uygun yapılmadığı iddiasıyla mühürlendi. Davran, hayvanlarının dışarıda kaldığını ve büyük mağduriyet yaşadıklarını ifade ederek devlet büyüklerinden kendilerine yardımcı olunmasını istedi.
19.04.2024
11:18
MUHTAR SARI`DAN İNTERNET TEPKİSİ
MUHTAR SARI'DAN İNTERNET TEPKİSİ
5 Bini aşan nüfusuyla Genç ilçesinin en büyük ikinci mahallesi olan Yenişehir'de aylardır yaşanan internet sıkıntısı yapılan başvurulara rağmen çözülmüyor. Yaşanılan duruma sert tepki gösteren Yenişehir Mahallesi Muhtarı Mehmet Emin Sarıoğlu, 'Verdiğimiz dilekçeler dahi kaile alınmıyor. Mahalle halkı isyan etmiş durumda, Yetkili kurumun bir an önce mahallemize hak ettiği hizmeti getirmesini talep ediyoruz' dedi.
18.04.2024
18:29
`HÜZÜN ÇİÇEĞİ` KARTPOSTALLIK GÖRÜNTÜLER OLUŞTURDU
'HÜZÜN ÇİÇEĞİ' KARTPOSTALLIK GÖRÜNTÜLER OLUŞTURDU
Gökçeli köyünde 'ağlayan gelin' veya 'hüzün çiçeği' olarak bilinen ters laleler bahar ayının gelişiyle kendini göstermeye başlarken ortaya kartpostallık görüntüler ortaya çıktı.
18.04.2024
16:11
HEMŞEHRİMİZE TRT`DE YÖNETİCİLİK GÖREVİ
HEMŞEHRİMİZE TRT'DE YÖNETİCİLİK GÖREVİ
Uzun süreden beri TRT'de programcılık yapan, ekranlardan tanınan ve herkesin beğenisini kazanan hemşerimiz Faysal Karahan'a TRT'de yöneticilik görevi verildi.
17.04.2024
13:12
GENÇ`İN TANITIMINA BÜYÜK KATKI
GENÇ'İN TANITIMINA BÜYÜK KATKI
Türkiye Kano Federasyonu koordinesinde Diyarbakır ile Yozgat'tan birçok sporcu, Eğitim ve gelişim kampı için Genç'e geldi.
16.04.2024
16:18
SOFRALARDA `KENGER` ZAMANI
SOFRALARDA 'KENGER' ZAMANI
Genç dağlarının doğal lezzetlerinden olan kenger bitkisi, ilkbahar ile birlikte sofralarda yerini aldı.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın