04 Mayıs 2024 Cumartesi

KULLANIM HAKKI KALEHAN'DA

Bakan Pakdemir'li Murat Nehrinde 450 hektarlık alanda suyun kullanım hakkının Kalehan Gözeler Enerji A.Ş'ye verildiğini söyledi.

15 NİSAN 2021 PERŞEMBE 15:20
0
1541
0
AA aa
KULLANIM HAKKI KALEHAN`DA

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir'in, Murat Nehri üzerinde kurulacak Gözeler HES 1-2 projelerinin 450 hektarlık tarım arazisini yok edeceği yönündeki soru önergesine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli cevap verdi.

Pakdemirli, su altında kalacak 450 hektarlık alana karşılık Garip Köyünde sulanmayan 450 hektarlık alana su verileceğini belirterek, şu bilgileri paylaştı: “Türkiye'nin enerji açığının kapatılması amacıyla 29.08.2007 tarihinde DSİ ile Kalehan Enerji Üretim A.Ş. arasında ‘Kalehan Barajı ve HES Su Kullanım Anlaşması' imzalanmıştır. 06.09.2007 tarihinde EPDK Kalehan Enerji Üretim A.Ş.'ye Kaleköy Barajı ve HES Üretimi Lisansını vermiştir.

25.07.2014 tarihinde Kalehan Enerji Üretim A.Ş.'nin devam niteliğinden ayrı firmaya bölünmesine istinaden DSİ ile Kalehan Gözeler Enerji A.Ş. arasında ‘Gözeler Regülatörü ve Hidroelektrik Enerji Üretim Tesisinin Su Kullanım Hakkı ve İşletme Esaslarına İlişkin Anlaşma' imzalanmıştır. Alınan üretim lisansları ve imzalanan su kullanım hakkı ve işletme esaslarına ilişkin anlaşma ile çalışmalar başlamıştır. Yapılacak olan Gözeler HES 1 ve Gözeler HES 2 ile toplamda 137,43 MW kurulu güce sahip tesis ile enerji üretilerek ekonomiye kazandırılacaktır.

Gözeler HES'in rezervuar sahasında kalacak olan yaklaşık 450 hektarlık alan karşılığında Garip Köyü sınırları içerisinde bulunan ve sulanmayan 450 hektarlık alana su iletilerek proje kapsamına alınması planlanmıştır. Çalışmalar başlamış olup, ilave sulama sahaları belirlenmiştir.”

AYDEMİR'İN SORU ÖNERGESİ

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, meclise sunduğu soru önergesinde Gözeler HES Barajı için 450 hektarlık birinci sınıf tarım arazisinin suya gömüleceğini söylemişti.

Aydemir'in önergesi şöyle: “Bingöl'de özel bir şirket tarafından yapılması planlanan iki adet Gözeler HES Barajı için 450 hektarlık birinci sınıf tarım arazisi suya gömülecek. Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük yatırımı olan Sütaş'ın Bingöl'deki çiftçilerde yarattığı heyecan, maalesef ki verimli topraklar üzerinde yapılacak barajlar yüzünden yitirilmiştir. Genç Ovasının suya gömülmesi, 1. sınıf tarım arazilerini yok edeceği gibi Sütaş'ın yem ihtiyacını karşılamayı düşünen çiftçilerin geçim kaynağını da elinden alıyor.

Bu bağlamda; yapılması planlanan barajın çok yakınında zaten Türkiye'nin en büyük barajlarından olan Kalehan barajı bulunmaktadır. Buna rağmen gündemde olan söz konusu barajlara neden ihtiyaç duyulmuştur? Çiftçilerin geçim kaynağı olan bu araziler özel bir teşebbüsle ellerinden alınacak. Bakanlığınızın bu konuda karşı bir çalışması olacak mı?”

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın