24 Nisan 2024 Çarşamba

POPÜLİZM OLSA DESTEK YAĞARDI...

Genç İlçesinde farkındalık yaratmak için çıktıkları yolda kimileri onları ücretli çalışan sandı, kimileri siyasilerle ilişkilendirip yıpratmak istedi. Oysa hedefleri ilçede bir kültürü yeşertmek ve kalıcı halde getirmekti. Popülizm olmadığı için destekler de cılız ve sınırlı kaldı. Ama pes etmediler! Önce çevre temizliği kampanyaları yaptılar, şimdi de sokak hayvanları için barınak inşa ediyorlar.

04 OCAK 2021 PAZARTESİ 11:31
0
2054
0
AA aa
POPÜLİZM OLSA DESTEK YAĞARDI...

Genç İlçesi'nde esnafından kamu görevlisine birçok kişinin söz birliğiyle ilk adım atıldı ve 2019 Ekim ayında “Genç İçin Bir Saat” adıyla gönüllü grubu oluşturuldu. İlk iş olarak çevre temizliği kampanyası başlattılar. Sokakları, mesire alanlarını, nehir kenarlarını ve ormanlık alanları çöplerden arındırdılar. Bilinçli insanların takdirini kazanırken, çalışmaların özünden habersizlerin ise hedef tahtasına dönüştüler. Kimileri onları belediyenin ücretli çalışanı, kimileri onları siyasi isimlerin destekçisi, kimileri de gelecekte siyaset yapacaklarını öne sürerek eleştirmeye başladılar. Oysa tek bir hedefleri vardı; çevre bilincini gençliğe aşılamak ve bu kültürü toplumun geneline yayarak daha temiz yarınlar oluşturmak..!

2020 Haziran ayında dernekleşme kararı alıp ilk adımı atarak resmileştiler ve bu kez sokak hayvanları için adım attılar. Kamusal birkaç cüzi desteğin yanı sıra gönüllülerin ve dernek üyelerinin katkısıyla hayvan barınağını önemli oranda tamamladılar ancak bir takım sorunları aşmaları gerekiyor.

Genç İçin Bir Saat Derneği'nin çalışmalarını, amaçlarını, hedeflerini ve karşılaştıkları zorlukları dinledik. İşte Dernek Başkanı Anıl Korkut ile o kısa söyleşiden öne çıkan satır başları…

EVLER PIRIL PIRIL AMA SOKAKLAR BERBAT..!

Gönüllü gurubu olarak başlattığınız temizlik kampanyasında neler yaptınız? Karşılaştığınız sorun ve sıkıntılar neler oldu?

Arkadaş sohbetlerimizde bir farkındalık yaratma fikri oluştu. Çevre temizliği yapmak ve bunu toplumun geneline yayarak temiz bir çevre oluşturmak istedik. Çalışmalarımıza başladıktan sonra gördük ki, gerçekten temiz olmayan bir çevrede yaşıyoruz. Nehir kenarları, ormanlık alanlar, mesire alanları ve daha birçok yer berbat haldeydi. Her hafta bir yeri temizledik. Toplumda güzel bir algı oluştu ve birçok kişi çalışmalarımızı destekledi, katılım gösterenler oldu. Ancak araya pandemi girince çalışmalarımızı askıya almak durumunda kaldık. Bir süre sonra temizlediğimiz alanları kontrol edince gördük ki, daha fazla kirletilmiş. Toplu yemek atıkları ve daha nice evsel atık, fütursuzca çevreye saçılmış. Sokaklar yine kirletiliyor. Oysa evlerimiz pırıl pırıl ama sokaklara bakınca ‘kim bu kirliliği yaratanlar?' diye sormadan edemiyoruz. Hatta bazen, çevreyi kirletenleri uyarınca ‘İşiniz nedir? Belediyeden ücret alıyorsunuz, temizleyin!' diyenler oluyor. Gönüllü olarak yaptığımız çalışmaların bir ücret karşılığı yapıldığı yanılgısında olanlar da çok fazla. Özellikle okul çağındaki gençlerimizde ciddi bir çevre bilinci eksikliği var. Onları eğitmeden bu soruna kalıcı bir çözüm bulunacağını düşünmüyoruz. Kampanyamızdaki temel hedef de bu kültürü gençlerimize aşılamak ve toplumun geneline yayarak kalıcı hale getirmekti. Pandemiden sonra daha güçlü kampanyalarla mücadelemizi sürdüreceğiz.

ÇEVRE TEMİZLİĞİ ÜZERİNDEN SİYASET DEVŞİRME ANLAYIŞI VAR!

Takdir görmenin haricinde eleştirenler oldu mu? Yada farklı bir yaklaşım gösterenler?

Tabi ki oldu. Bilinçli insanlar amacımızı ve hedefimizi biliyor, çalışmalarımızı destekliyor ve mücadelemizi takdir ediyorlar. Ama bu bilinçte olmayan insanlar sürekli bizleri ya bir siyasi partiyle ya da siyasi bir isimle aynı çerçeveye koyup eleştiriyor. Düşünün ki, gönüllü olarak çevre temizliği yapıyorsunuz ama bu gayretiniz siyasallaştırılarak heba edilmek isteniyor. Oysa bizim siyaset kurumları ya da siyasi kişilerle en ufak bir bağımız, bağlantımız yok. Böyle bir niyetimiz de asla olmadı, olmayacak da..! Bizim amacımız yaşadığımız ilçenin temiz olması, kültürel anlamada gelişim göstermesi ve gençlerimizin bilinçli bir nesil olarak yetişmesidir. Kimsenin siyasi düşüncesi bizi ilgilendirmiyor. Çevre temizliği üzerinden de siyaset devşirmenin mantığını açıkçası anlayamıyoruz. Birileri kalkıp “ilerde siyaset yapacaksınız galiba?” diyebiliyor. Bu zihniyeti, bu yaklaşımı değiştirmek ne kadar kolay olabilir ki? Oysa bizim onlardan beklediğimiz, bize dahil olup birlikte çevre temizliği yapmak. Zaman zaman böyle ucuz yaklaşımlarla muhatap olduğumuz için moralimiz bozuluyor ama yine de direniyoruz. Pes etmeyeceğiz ve ilçemizdeki bu kültürel dönüşümün sağlanması adına mücadelemizi sürdüreceğiz!

150 SOKAK HAYVANINI BURADA BARINABİLECEK

Şuanda hayvan barınağı yapıyorsunuz? Bunu neden yapıyor ve geldiğiniz noktada neleri başarabildiniz?

Çevre temizliği faaliyetlerimize ara verdikten sonra sokak hayvanlarıyla ilgili şikâyetleri irdeledik ve bu alanda bir çalışma yapma kararı aldık. Kış ayları için “geçici hayvan barınağı” yapma fikrimiz olgunlaşınca harekete geçtik ve çevremizden destek istedik. Üyelerimiz, gönüllü destekçilerimiz, herkes işin bir ucundan tuttu. Genç Belediyesi, Sanayi Sitesi yanındaki arıtma tesisinin yanı başında 2 dönümlük bir arazinin uygun olduğunu belirtti. Bizler de start verdik ve Uzunyayla İnşaat'tan 5 bin adet tuğla desteği aldık. Genç Kaymakamlığı beton, Genç Belediyesi de tel örgü desteği verdi. Dernek olarak da tahta ve sacları ikinci el olarak satın aldık. İşçiliğini de kendimiz yapıyoruz. Burada 30 adet barınak inşa ettik ve 150 civarında sokak hayvanı burada barınabilecek, kışın sokaklarda olmak yerine barınakta korunabilecekler. Arazinin Milli Emlak'a ait olduğu belirtilince girişimlerimizi başlattık. İnşallah bu sorunu da çözdükten sonra gerekli çalışmaları tamamlamış olacağız. Burada temel sorunumuz, veterinerimizin olmayışı. Hayvanların aşılarının yapılması, hastaysa tedavi edilmesi, barınağın korunması ve daha birçok problem var. Bu yüzden de barınağı tamamlayıp ilgili kurumlara teslim etmeyi planlıyoruz.

POPÜLİZM OLMAYINCA İLGİ DE, DESTEK DE PEK OLMUYOR!

Farkındalık oluşturma çabalarınız karşılık görüyor mu? Gerek kamudan, gerekse halktan destek alabiliyor musunuz?

Şimdiye kadar Genç Kaymakamlığından barınak için beton, temizlik yapılan alanlar için levha katkısı oldu. Genç Belediyesi'nin de barınak için tel örgü, temizlik kampanyası için de manevi desteği oldu. Bunun haricinde kamudan bir destek göremedik. Hatta gittiğimiz birkaç kurumdan eli boş dönünce bir daha da kimsenin kapısına gitmek istemedik. Daha çok kendi üyelerimizin, gönüllü dostlarımızın ve halkımızın desteği ile bu çalışmaları yürütüyoruz. Aslın buradaki temel sorun, popülizmin olmaması. Bugün popüler bir sanatçı sosyal medyadan paylaşım yapsın, buraya destek yağar. Herkes sahiplenir, hatta bir biriyle yarışır. Ama kendi insanımıza, gençlerimize, gönüllü vatandaşlarımıza duyarsız kalıyoruz. Çünkü işin ucunda popülizm yok! Bunca insan işinden, ailesinden feragat edip zamanını bu mücadeleye adıyor. Ama yeterli imkânlar olmayınca haliyle çalışmalar daha sınırlı düzeyde ilerliyor. Tüm bunlara rağmen ilçemizin temiz kalması, sokak hayvanlarının korunması ve kent kültürünün genel yayılması mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. İlçesini seven, bu memleket insanlarını seven herkes elbette destek olacak, hatta gelip çalışmaları yerinde görüp bir işin ucundan tutacaktır. Popülizmin esiri olanlar da sadece bakmak ya da söylediklerimizi okumakla yetinecektir.

EĞİTİM ALANINDA YATIRIMLARIMIZ OLACAK

Dernek olarak geleceğe dair planlamanız nedir? Daha başka neler yapmak istiyorsunuz?

Önceliğimiz hayvan barınağını tamamlayıp ilgili kurumlara teslim etmek. Pandemi sonrası temizlik kampanyamızı da sürdüreceğiz. Ayrıca imkânlar el verdikçe eğitim alanında bir dizi yatırımlar yapmak istiyoruz. Örneğin; yoksul öğrencilere tablet desteğinde bulunmak, konu anlatımlı kitap, soru bankası, hikâye ve roman gibi envanterleri ulaştırmak… Ayrıca gönüllü öğretmenlerimizden oluşan bir ekip tarafından yoksul ve başarılı öğrencilerin eğitimini desteklemek için ücretsiz etüt açmayı düşünüyoruz. Tabi tüm bunlar için iyi bir yere ihtiyacımız var. Etüt açmak, kütüphanesi bulunan, satranç ve benzeri sosyal aktivitelerin gerçekleştirilebildiği bir dernek merkezi oluşturabilirsek inşallah, bu projelerimizi de hayata geçireceğiz. Dediğim gibi, ne kadar sahip çıkan olursa, o kadar çok iş yapılır, fayda sağlanır. İşi siyasallaştırıp köstek olmanın kimseye faydası yok.  Umarım beklenen ilgiyi görebiliriz. Bu mücadelenin bir parçası olmak isteyen herkese kapımız açıktır. Maddi manevi destek sunmak isteyen olursa da sosyal medyada “Genç İçin Bir Saat” adlı hesaplarımızdan ulaşabilirler.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.04.2024
19:33
ENCÜMENLER`DEN ÖRNEK DAVRANIŞ!
ENCÜMENLER'DEN ÖRNEK DAVRANIŞ!
Genç Belediyesi yeni meclisi ilk toplantısını gerçekleştirdi. Gerçekleşen toplantının ardından örnek bir davranış sergileyen HÜDA PAR Belediye Meclis üyeleri, aldıkları toplantı ücretlerini Gazze'ye bağışladı.
23.04.2024
12:38
23 NİSAN COŞKUYLA KUTLANDI
23 NİSAN COŞKUYLA KUTLANDI
Genç ilçesinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 104'üncü yılı coşkuyla kutlandı.
22.04.2024
20:10
HUSUMET `GÜZEL` SONUÇLANDI
HUSUMET 'GÜZEL' SONUÇLANDI
Genç ilçesinde akraba olan iki aile arasındaki husumet, ilçe kaymakamı Muhammet Güzel'in girişimleri sonucu barışla son buldu.
19.04.2024
14:10
AHIRI MÜHÜRLENDİ, HAYVANLARI DIŞARIDA KALDI
AHIRI MÜHÜRLENDİ, HAYVANLARI DIŞARIDA KALDI
Genc ilçesine bağlı Gözütok Köyünde hayvancılık işi ile uğraşan Mehmet Davran'a ait ahır, aslına uygun yapılmadığı iddiasıyla mühürlendi. Davran, hayvanlarının dışarıda kaldığını ve büyük mağduriyet yaşadıklarını ifade ederek devlet büyüklerinden kendilerine yardımcı olunmasını istedi.
19.04.2024
11:18
MUHTAR SARI`DAN İNTERNET TEPKİSİ
MUHTAR SARI'DAN İNTERNET TEPKİSİ
5 Bini aşan nüfusuyla Genç ilçesinin en büyük ikinci mahallesi olan Yenişehir'de aylardır yaşanan internet sıkıntısı yapılan başvurulara rağmen çözülmüyor. Yaşanılan duruma sert tepki gösteren Yenişehir Mahallesi Muhtarı Mehmet Emin Sarıoğlu, 'Verdiğimiz dilekçeler dahi kaile alınmıyor. Mahalle halkı isyan etmiş durumda, Yetkili kurumun bir an önce mahallemize hak ettiği hizmeti getirmesini talep ediyoruz' dedi.
18.04.2024
18:29
`HÜZÜN ÇİÇEĞİ` KARTPOSTALLIK GÖRÜNTÜLER OLUŞTURDU
'HÜZÜN ÇİÇEĞİ' KARTPOSTALLIK GÖRÜNTÜLER OLUŞTURDU
Gökçeli köyünde 'ağlayan gelin' veya 'hüzün çiçeği' olarak bilinen ters laleler bahar ayının gelişiyle kendini göstermeye başlarken ortaya kartpostallık görüntüler ortaya çıktı.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın