05 Şubat 2026 Perşembe

REKOLTE 5 KAT ARTTI

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın çiftçilere sunduğu yüzde 50 hibeli tohum desteğiyle birlikte, Bingöl genelinde silajlık mısır üretimi de arttı. Kent genelinde 2017 yılında 14 bin ton silajlık mısır üretimi yapılırken, 2021 yılı içinde bu rakam 80 bin tona ulaştı.

25 AĞUSTOS 2021 ÇARŞAMBA 17:28
3
1817
0
AA aa
REKOLTE 5 KAT ARTTI

Bingöl'de kışın hayvanların kaba yem ihtiyacını karşılamak amacıyla ekimi yapılan silajlık mısır hasadına başlandı. Bingöl'de kurulan entegre tesis ile Tarım ve Orman Bakanlığı'nın çiftçilere sunduğu yüzde 50 hibeli tohum desteğiyle birlikte, kent genelinde silajlık mısır üretimi de arttı.

Merkeze bağlı Sarıçiçek köyünde çiftçilik yapan ZülküfBolluk'un 40 dönümlük arazisinde biçerdöverle silajlık mısır hasadı yapılırken, hasadı yapılan mısırlar kamyonlarla alım garantili bir şekilde depolara gönderiliyor.

Mısır hasadında incelemelerde bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü Burhan Bahadır, çiftçinin 40 dönümlük arazisinde 280 ton ürün çıktığını belirtti.

Bu yıl 8 bin dönüm dekarlık alan için yüzde 50 hibeli tohum desteği verdiklerini aktaran Bahadır, “Tarım ve Oman Bakanlığımız tarafından hayvancılık işletmelerinin maliyetlerini en aza indirgemek amacıyla yem bitkileri üretiminin yaygınlaştırılması projesi kapsamında yüzde 50 hibeli olarak toplam 8 bin dekarlık mısır üretim alanına tohum hibesi dağıtımı gerçekleştirildi. Bir çiftçimizin hasadındayız. Burada dekarda beklenen verim, 7 ton olup toplamda 40 dönümlük bir alanda 280 tonluk bir verim beklenmektedir” dedi.

MISIRDA ÜRETİM ARTTI

Mısırda üretimin artığının altını çizen Bahadır, “2017 yılında ilimizde toplam mısır üretimimiz 14 bin ton iken, 2021 yılında beklentimiz 80 bin ton civarında olmasıdır. Mısırda yine Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından mazot, gübre desteği dönüme 25 TL, 100 TL de dönümde destek verilmektedir. Özellikle hayvancılık işletmelerimizin kış aylarında yeşil ve sulu yem bitkilerine ulaşma şansları olmadığı için silajlık mısır kışın hayvanların yemlenmesinde kullanılmaktadır” şeklinde konuştu.


Çiftçi Zülküf Bolluk ile sözleşme imzalayarak alım garantisi verdiklerini belirten Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç, hasat edilen ürünlerin besicilere satıldığını söyledi.
Çiftçinin daha önce bu alana buğday ektiğini ancak istediği verimi ve kârı elde edemediğini söyleyen Koç, çiftçinin kazancının 10 kat arttığını vurguladı.

Koç, “Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından çiftçilere verilen yüzde 50 hibeli tohumu kentte hayvancılığın gelişmesi için ürünleri ekiyoruz. Verimi çok yüksek olan silajlık mısır, hayvancılığa çok ciddi ekonomik katkı sağlıyor. Bundan dolayı biz devletin verdiği destekleri çiftçiye en şekilde yansımasıyla birlikte sözleşmeli üretim yapıyoruz. Üretim yaptıktan sonra silajın biçim zamanı geldiğinde hiçbir sıkıntı yaratmadan bunu biçip farklı üyelerimize satışını yapıyoruz. Bu kapsamda da bugün 40 dönüm, Zülküf Bolluk kardeşimizin silajını yaklaşık 280 ton. Yani buğdayda aldığı 10 bin TL'lik kazancı 75 bin TL'ye tekabül eden kar marjıyla alım garantisi yaptık. Çiftçilerimizin bundan sonra silajlık mısır ekmelerini tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
05.02.2026
17:45
SOYUT DEĞİL SOMUT ADIMLARLA 5 YILLIK GÖNÜL YOLCULUĞU
SOYUT DEĞİL SOMUT ADIMLARLA 5 YILLIK GÖNÜL YOLCULUĞU
7 Şubat'ta saat 13.30'da Genç Şehit Hakan Akdere Kültür Merkezi'nde düzenlenecek olan etkinliğe tüm vatandaşlar davet edildi.
04.02.2026
16:49
UMUT KERVANI UMUT OLMAYA DEVEM EDİYOR
UMUT KERVANI UMUT OLMAYA DEVEM EDİYOR
Bingöl Umut Kervanı Derneği, 2026 yılı Ocak ayında Bingöl'deki ihtiyaç sahibi aileler ile Filistin ve Suriye başta olmak üzere yurt dışında toplam 1 milyon 654 bin 311 TL tutarında ayni ve nakdi yardımda bulundu.
02.02.2026
10:28
GENÇ`TE OKUL YOLLARI VE BAHÇELER KAR`DAN TEMİZLENDİ
GENÇ'TE OKUL YOLLARI VE BAHÇELER KAR'DAN TEMİZLENDİ
Genç Belediyesi, ilçe genelinde etkili olan kar yağışının ardından kar temizleme çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Belediye ekipleri, vatandaşların günlük yaşamının aksamaması için ana arterler, mahalle yolları ve kamu alanlarında yoğun mesai harcıyor.
01.02.2026
16:02
MİLYONLAR DEĞİL, İNANANLAR KAZANDI
MİLYONLAR DEĞİL, İNANANLAR KAZANDI
Yokluğa, sahipsizliğe ve görmezden gelinmeye rağmen 13 kişiyle çıktığı Ardahanspor deplasmanından 1-0 galip dönen Yeni Genç Muratspor, paranın değil inancın kazandığını bir kez daha gösterdi.
01.02.2026
14:22
UYUŞTURCUYLA MÜCADELE 2 ŞÜPHELİ  TUTUKLANDI
UYUŞTURCUYLA MÜCADELE 2 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI
Bingöl'de narkotik ekiplerince yürütülen uyuşturucuyla mücadele çalışmaları kapsamında gözaltına alınan 3 şüpheliden 2'si çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.
01.02.2026
14:04
CAMİYE GELİYORUM, NAMAZLA BÜYÜYORUM PROGRAMI YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
CAMİYE GELİYORUM, NAMAZLA BÜYÜYORUM PROGRAMI YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Program kapsamında camilerimizde dereceye giren öğrencilerimize çeşitli hediyeler takdim edildi.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın