27 Temmuz 2024 Cumartesi

VARAN: KAZANIMLARIMIZA GÖZ DİKİLİYOR

Tasarruf tedbirleri kapsamında getirilen kısıtlamaları eleştiren Enerji Bir-Sen Bingöl Temsilcisi Refik Varan: 'Son 20 yıllık süreçte; demokratikleşme, özgürleşme ve sendikal örgütlenme alanında atılan bütün olumlu adımlar; bir bir geri alınıyor, kazanımlarımıza göz dikiliyor ve hukuk düzeni yıkılıyor.'

06 HAZİRAN 2024 PERŞEMBE 17:39
1
702
1
AA aa
VARAN: KAZANIMLARIMIZA GÖZ DİKİLİYOR

Memur Sen'e bağlı Enerji Bir-Sen Bingöl Temsilcisi Refik Varan, tasarruf tedbirleri ve toplu sözleşme hükümleriyle ilgili açıklamada bulundu.

Tasarruf tedbirleri ile servis hizmetinin kaldırıldığını, toplu sözleşme hükümlerinin engellendiğini, fazla çalışma ücretinin kısıtlandığını ve lojman kiralarına fahiş artışlar yapılacağını söyleyen Varan; “Bir tarafta her yıl yeni rekorların yaşandığı yüksek enflasyon, diğer tarafta ise bütün bu kayıpları daha da büyütecek toplu sözleşme hükümlerimizin engellenmesi yer alıyor. Biz mevcut sorunların çözülmesini beklerken, bürokratik oligarşi tarafından yeni sorunlar üretilip önümüze koyuluyor. Son 20 yıllık süreçte; demokratikleşme, özgürleşme ve sendikal örgütlenme alanında atılan bütün olumlu adımlar; bir bir geri alınıyor, kazanımlarımıza göz dikiliyor ve hukuk düzeni yıkılıyor” dedi.

“KAZANIMLAR BİR BİR ELİMİZDEN ALINDI”

Sözleşmelerle korunan ve yasal çerçevesi belirlenen toplu sözleşme hükümlerinin uygulanmadığını belirten Varan, “Anayasa Mahkemesi tarafından mart ayında toplu sözleşme ikramiyesi iptal edildi. Kamu görevlilerimizden aylık 345 TL kesinti yapıldı. Tasarruf tedbirleriyle birlikte personel servisimiz kaldırıldı, koruyucu giyim engellendi, fazla çalışma ücreti kısıtlandı, sosyal haklarımız olan lojmanlarda ise fahiş artış yaşandı. Sosyal hayata etkisi düşünülmeden, toplu sözleşme kazanımı olduğu göz ardı edilerek servis hizmeti kaldırıldı. Anayasa ile hüküm altına alınan, Uluslararası Sözleşmeler ile korunan ve 4688 sayılı Kanun ile yasal çerçevesi belirlenen toplu sözleşme hükümlerimiz uygulanmıyor. Bir an önce bu yanlıştan dönülmesini bekliyor hem kamu görevlilerini hem de esnafımızın olumsuz etkilenmesini istemiyoruz” diye konuştu.

“ANAYASAL HAKLARIMIZ GENELGE İLE ENGELLENEMEZ”

“Anayasa'da belirtilen hakkımız, toplu sözleşme ile koruma altına alınan kazanımlarımız, hukuk hiyerarşisi içerisinde daha düşük olan genelge ile engellenemez” diyen Enerji Bir-Sen Bingöl Temsilcisi Refik Varan, “Bütçeye ne kadar getiri sağlayacaktır?” sorusuna ise şu yanıtı verdi;

“Biz diyoruz ki; angarya olmasın, akıttığımız terimizin karşılığı verilsin, toplu sözleşme hükümlerimiz engellenmesin, parasal maliyet için hukuksuzluk ve sosyal maliyet üretilmesin. Teknik personelin mali haklarının yetersizliği, iş sağlığı ve güvenliği noktasındaki eksiklikleri, 1. dereceye 3600 ek gösterge konusunun çözülmemesi, emekli aylıklarının düşüklüğü gibi sorunlar da cabası… Tazminat Yansıtma Oranları ve Ek göstergelerde adil bir düzenleme yapılmasını bekliyor, sürecin zamana yayılmadan çözülmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Varan, talepleri ise şöyle sıraladı;

  • Toplu Sözleşme İkramiyesinin kayıplarıyla birlikte iade edilmesini,
  • Servis hizmetine dokunulmamasını hatta daha da yaygınlaştırılmasını,
  • Koruyucu Giyim Kazanımımızın önündeki engellerin kaldırılmasını,
  • Fazla çalışma ücretinin yetersizliği dikkate alınarak artırımlı olarak ödenmesini,
  • Lojman, sosyal tesis ve kampların faydaları dikkate alınarak yaygınlaştırılmasını,
  • 1. Dereceye 3600 ek göstergenin bir an önce hayata geçirilmesini,
  • Emekli aylıklarında hak kayıplarının giderilmesini ve ücretlerin adil bir seviyeye yükseltilmesini,
  • Uzun zamandır gündemde olan Mühendislik Meslek Kanununun çıkarılmasını,
  • Mühendis, mimar, teknik personel ile idari personelin mali, sosyal ve özlük haklarının iyileştirilmesini,

HABER:SİNAN ATAN.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_173)
06 Haziran 2024 Perşembe 18:06
Sırtına hükümete dayayarak yapılan sendikacılığın sonu budur. Ne demek kazanımlarımız tek tek elimizden alınıyor? Demek ki kazanımlar kanuni değil, genelgeyle olmuş. Devlet tasarruf genelgesiyle isabetli bir adım atmıştır. Geri adım atmasın.
Servis kaldırılsın.
Lojmanlar satılsın.
Var olan lojmanların kirası da piyasa şartlarına endekslensin.
3600 Ek gösterge herkese verilmesin.
Fazla mesai bazı kurumlarda çığırından çıkmış. İşe gitmeyen gidenden daha fazla mesai yazıyor.
Toplu sözleşme ikramiyesi zaten etik sendikacılığın en büyük engelidi
Beğendim (0) Beğenmedim (0)Cevapla
26.07.2024
13:23
BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ DEĞİŞTİ
BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ DEĞİŞTİ
Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Atama Kararnamesi ile Bingöl'ün de aralarında olduğu 11 üniversitenin rektörü değişti. Bingöl Üniversitesi Rektörlüğü görevine Prof. Dr. Erdal Çelik atandı. Yeni Rektör Çelik kimdir? Akademik kariyeri nedir? Detaylar haberimizde…
24.07.2024
16:47
BİNGÖL`DE BIÇAKLI DEHŞET: 2 ÖLÜ 7 YARALI
BİNGÖL'DE BIÇAKLI DEHŞET: 2 ÖLÜ 7 YARALI
Bingöl'de madde bağımlısı olduğu belirtilen Emircan Z. adlı şahıs, dehşet saçtı. Önüne gelene sataşıp bıçakla saldıran şahıs, 9 kişiyi yaraladı. 2 kişi hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.
24.07.2024
14:11
BİNGÖL.DE BIÇAKLI SALDIRI ÇOK SAYIDA YARALI VAR
BİNGÖL.DE BIÇAKLI SALDIRI ÇOK SAYIDA YARALI VAR
Bingöl'ün Yenişehir Mahallesi'nde bir grup tarafından gerçekleştirilen bıçakla saldırıda 10 kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından Bingöl Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.
22.07.2024
14:38
SORUMSUZLUĞUN BÖYLESİ!
SORUMSUZLUĞUN BÖYLESİ!
Genç İlçesi Kültür Mahallesi'nde kapağı açık haldeki elektrik panosu tehlike saçarken, Tedaş yetkililerinin önlem almaması ise vatandaşların tepkisine neden oluyor.
22.07.2024
14:03
GENÇ, KAVRULACAK!
GENÇ, KAVRULACAK!
Genç ilçesinde hafta içi itibari ile sıcaklıklar artacak, termometreler 42 dereceyi gösterecek. Uzmanlar, kavurucu sıcaklar için dikkatli olunması tavsiyesinde bulunuyor.
22.07.2024
12:49
MİLLET KAFESİ HİZMETE AÇILDI
MİLLET KAFESİ HİZMETE AÇILDI
Genç Belediyesi tarafındanMillet bahçesinde açılan Millet Kafesi, özellikle aileler tarafından yoğun ilgi görüyor.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın