26 Nisan 2024 Cuma

ZAZA KÜLTÜRÜ CAN ÇEKİŞİYOR!

Modern zamana ayak uyduramayan düğün adetleri, can çekişme noktasında. Düğün törenlerinin batıya uydurulduğunu düşünen vatandaşlar, eski Zaza düğün töreni adetlerinin yerini batı adetlerinin aldığını söylüyor.

26 KASIM 2018 PAZARTESİ 14:44
0
2438
0
AA aa
ZAZA KÜLTÜRÜ CAN ÇEKİŞİYOR!

Genç İlçesinde vatandaşların vazgeçilmez adetlerinden biri olan Düğün Törenleri, teknolojinin gelişmesi ile birlikte unutuluyor. Düğün törenleri ve Zaza Kültürü hakkında unutulanları anlatan vatandaşlar, düğün kültürünün unutulduğunu belirttiler.

“ESKİ DÜĞÜNLERDE BİR HAFTA ÖNCEDEN DAVUL ZURNA ÇAĞIRILIRDI”

Eski düğünlerin modern zamanlara göre çok farklı olduğunu ve eski düğün törenlerinin daha uzun sürdüğünü ifade eden Süleyman Narin, “Eskiden düğünlerde bir hafta önceden davul zurna çağırılırdı. Bütün eş dost köylü akraba hiçbir menfaat beklemeden, hiçbir çıkarı olmadan sırf akrabasıdır ya da aynı köydendir diye davet edilirdi. Düğünler haftalar sürerdi. Günlük işlerini bitirdikten sora yine düğün evine gidilirdi.Yerel şekilde halay şarkıları söylenip halaylar çekilirdi. Düğün evin de bir telaş olurdu.Şu an ise bir düğün salonu tutulur ve tek gece içerisinde biter” dedi.

“BORÇ YAPIP DÜĞÜNE GİDEN VATANDAŞLAR VAR”

Maddi olarak sıkıntı yaşayanların daha bir zor duruma sokmasını yanlış bulan Narin,“Çünkü insanlar bütün her şeyi maddiyata, menfaate bağlamış sırf arkadaşlarının eşinin dostunun yanında küçük düşmemek için borç yapıp düğünlere giden nice insanlar tanıyoruz. Örnek vereyim Ahmet bu kadar taktı ben neden takamıyorum bir yarıştan ibaret takı töreni. Düğünler kayıt altına alındıktan sonra izlendiğinde bizim düğünümüze bu kadar takmışsa bizde o kadar takalım şeklinde düşünceleri de beraberine getiriyor. Bu sebeplerden dolayı anons yapılmasını doğru bulmuyorum.Ve anonsun kalkması yönündeyim'' şeklinde konuştu.

 “ESKİYE AİT GELENEKLERİN ÇOĞU YOK OLDU”

Eski geleneklerin yok olduğunu ifade eden Abdulhakim Beki ise“Düğünler genellikle köylerde yapılıyordu. bir hafta sürerdi ve daha sonra düğün salonları çıktı. Ve eskiye ait geleneğin çoğu yok oldu.Bence doğru değil çünkü kimi var parası var olmayan da mecburen gidip borç alınıp gelip takılıyor takı törenine karşı değilim ama anonsa karşıyım”şeklinde konuştu.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın